Restaurant: Shoken
Info:

食物質素高環境靚之餘 荷包唔洗咁痛~宜家仲做緊6週年優惠有88折🤣我平日8點黎食都坐滿人餐廳以簡約木系裝修 仲有d草木裝飾 樓底夠高 幾有氣氛架🫶🏻餐牌選擇多 我都揀左好耐先決定到食咩😆✿ 安格斯牛肉鍋配白飯 $88 黑蒜豚骨湯+$5 ✿✿ 升級套餐 (刺身+湯品+熱茶) $38 ✿湯鍋上枱出晒煙💨牛肉有6大片 切薄片好快就熟🥩肥瘦比例好 牛味重👍🏻鍋入面仲有好多配菜 冬菇、鳴門卷、獅子狗、娃娃菜🍥套餐就有刺身+湯品+熱茶三文魚、真鯛同帶子 超厚切 超鮮味😋😋南瓜湯香濃 仲有南瓜蓉🤪熱茶揀左士多啤梨茶🍓好香~✿ 三式刺身盛合 $128 ✿見套餐個刺身咁正 特登再嗌多個刺身盛合🥰三文魚、真鯛同帶子 一樣厚身鮮甜wasabi都係自己磨架 味道好出但唔攻鼻😆✿ 煙三文魚明太子炒扁意粉 $98 ✿日式西餐最正一定係意粉🍝煙三文魚香口 明太子汁好濃 意粉掛汁👍🏻

食物質素高環境靚之餘 荷包唔洗咁痛~
宜家仲做緊6週年優惠有88折🤣我平日8點黎食都坐滿人
餐牌選擇多 我都揀左好耐先決定到食咩😆

✿ 安格斯牛肉鍋配白飯 $88 黑蒜豚骨湯+$5 ✿
✿ 升級套餐 (刺身+湯品+熱茶) $38 ✿
湯鍋上枱出晒煙💨
牛肉有6大片 切薄片好快就熟🥩肥瘦比例好 牛味重👍🏻
鍋入面仲有好多配菜 冬菇、鳴門卷、獅子狗、娃娃菜🍥

套餐就有刺身+湯品+熱茶
三文魚、真鯛同帶子 超厚切 超鮮味😋😋
南瓜湯香濃 仲有南瓜蓉🤪
熱茶揀左士多啤梨茶🍓好香~
三式刺身盛合

✿ 三式刺身盛合 $128 ✿
見套餐個刺身咁正 特登再嗌多個刺身盛合🥰
三文魚、真鯛同帶子 一樣厚身鮮甜
wasabi都係自己磨架 味道好出但唔攻鼻😆

煙三文魚明太子炒扁意粉
  • 刺身
  • 南瓜湯
  • 花茶
抵食日本菜✨美國安格斯石燒牛┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈上星期到訪了荃灣海壩街的「初見」,主打各款日式料理,有人氣石燒牛、鍋物、刺身、小食等,價錢豐儉由人。用餐環境亦比想像中寬闊,樓底高空間感十足。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 𐂐 ⠜初見香草吉列牛(配白飯) $138 (7.5/10)店內招牌之一,吉列牛裹上一層香草份量不少。石燒的好處是容易控制熟度,牛肉也會發出「滋滋」聲,十分治癒🤍。牛肉質感軟腍,肉感較重,可以沾上味噌汁更下飯 。-𐂐 ⠜美國安格斯雪花牛 $168 (8/10)另一款配有野菜,雪花牛油脂比吉列牛豐富,口感會更軟嫩😋,入口有牛香同樣很適合配飯,個人覺得不沾醬汁味道也足夠。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
抵食日本菜✨美國安格斯石燒牛
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜初見香草吉列牛(配白飯) $138 (7.5/10)
店內招牌之一,吉列牛裹上一層香草份量不少。
牛肉質感軟腍,肉感較重,可以沾上味噌汁更下飯 。
𐂐 ⠜美國安格斯雪花牛 $168 (8/10)
另一款配有野菜,
雪花牛油脂比吉列牛豐富,
2024-05-21 0 views
11/5/2024📍初見呢間係荃灣嘅日本餐廳 最出名係佢嘅吉列牛 今次都係專登嚟食嘅 我哋係即日打電話book位 入面座位都唔少 基本上全部人都係2個人坐4人位 所以坐得好舒服 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨香草吉列牛($138)真係幾好食喎😍之前食過要二百幾蚊嘅都冇呢間好食 佢出面層炸皮唔容易散 牛肉味都夠 份量都正常 跟餐嘅溏心蛋都係💯落啲鹽調一調味已經好好食另外加咗$38轉套餐 有四片刺身 冇乜魚味 仲有個南瓜湯 個湯唔錯好香南瓜味✨✨北海道帶子黑松露意大利飯($98)兩粒帶子幾大粒 黑松露味幾濃 同個飯係夾嘅 唔會太搶味個飯偏濕 口感做到risotto 果種硬✨炸西蘭花芝士塊($38)呢樣係出於好奇先嗌😂但食落又ok喎 口感腍腍哋 西蘭花味比芝士味蓋過咗 唔講完全唔知自己食緊乜 連黑松露蛋黃醬入面都有西蘭花 🥦真係好特別✨信州蘋果汽水($20)冇乜特別 就係有氣嘅蘋果汁⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯我哋食咗$365(連加一)呢間餐廳嘅性價比都算高 真心推薦大家嚟試下佢嘅吉列牛啊😆推薦指數🌟:4/5📍 荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
11/5/2024
📍初見
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨香草吉列牛($138)
真係幾好食喎😍之前食過要二百幾蚊嘅都冇呢間好食
落啲鹽調一調味已經好好食

✨北海道帶子黑松露意大利飯($98)
兩粒帶子幾大粒 黑松露味幾濃
同個飯係夾嘅 唔會太搶味
個飯偏濕 口感做到risotto 果種硬

✨炸西蘭花芝士塊($38)

✨信州蘋果汽水($20)
冇乜特別 就係有氣嘅蘋果汁

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋食咗$365(連加一)
呢間餐廳嘅性價比都算高 真心推薦大家嚟試下佢嘅吉列牛啊😆

推薦指數🌟:4/5
📍 荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖
2024-05-11
2024-05-20 0 views
餐廳名字:初見 (荃灣)餐廳地址:荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖初見香草吉列牛這裡對初見香草吉列牛做一個簡短評價:- 吉列牛肉本身嫩滑Q彈,是吉列食品中的佼佼者。- 新推出的香草口味為吉列牛肉帶來了新鮮感,淡淡的香草 aroma 增添了食慾。- 香草又不會重擾原本牛肉的口感,兩者很好地結合在一起。香氣四溢但不膩人。- 與普通吉列牛肉相比,香草版本給人一種更高級更時尚的感覺。- 適合那些不喜歡太重口味但追求新奇的食客。也可以作為日常料理的選擇,給平凡增加神秘感。- 值得一試的新品,相信可以吸引更多老飯不斷的年輕人。希望可以常駐產品線把這個香草元素帶進吉列牛肉的日常。
餐廳名字:初見 (荃灣)

餐廳地址:荃灣海壩街22號華達樓地下F號舖

這裡對初見香草吉列牛做一個簡短評價:

- 吉列牛肉本身嫩滑Q彈,是吉列食品中的佼佼者。

2024-05-19 0 views
福來邨附近有好多餐廳,日本野韓國野都係100蚊一位左右😚。我地揀左間個名幾有feel既餐廳初見,餐牌種類多,係用手機scan code落單。今次我地就叫左火鍋🍲同丼飯🍣。三色刺身丼($88💰)丼飯有個通病係食完刺身,剩低啲飯🍚會冇味。但依度有個細心位,係白飯上面有飯素。三色丼即係三文魚🍣、吞拿魚蓉🐟加蟹柳。刺身都鮮甜,吞拿魚蓉冇筋,夾埋蟹籽🦀同飯素味道豐富左。北寄貝壽司($24💰)北寄貝🐚新鮮爽口,幾厚身。安格斯牛肉鍋($88💰)火鍋配菜🥗豐富,有唔同嘅菇類🍄‍🟫、娃娃菜、椰菜絲、芋絲、鳴門卷🍥、豆腐、蒟蒻🍢等,飯量可以調節,想食多飯都唔使加錢😉。火鍋湯底係味增湯,四大片安格斯牛肉味🥩幾濃,配上蒜蓉醬更加惹味😋。餐廳最近做緊六週年限定優惠🤑,下次再嚟想試下呢度嘅鐵板吉列牛🤤!大家嚟荃灣不妨發掘下福來邨附近嘅小店😆~

三色刺身丼($88💰)

北寄貝壽司($24💰)

北寄貝🐚新鮮爽口,幾厚身。

安格斯牛肉鍋($88💰)

2024-05-18
$100 (Lunch)
  • 安格斯牛肉鍋
2024-05-11 133 views
初見香草吉列牛配白飯,上黎果陣已經係切好既狀態,仲有個石爐,可以自己控制每一塊肉的生熟程度,每一塊牛肉出面被香草包圍,一啖淡淡既香草味,吉列帶少少脆口,唔錯;安格斯牛肉鍋配白飯,鍋底有唔同味可以選擇,預設湯底係味增味,安格斯牛肉都算幾靚,紋路明顯清晰,唔韌,配菜有蔬菜、菌類、蒟蒻等等,清新口味但係鮮甜。
2024-05-07 167 views
曾經食過呢間日式小店,隔左一段時間無去,係荃灣搵食,心思思再去呢間小店食野。小店來說,呢間店既選擇好多,有丼飯、刺身、火鍋同鐵板燒,去到有幾樣野都好想食,不過記得佢既鐵板燒唔錯,所以最後選左一個丼飯、一個鐵板燒,連一枝飲品,埋單$2XX,二人食叫做抵食。季節海膽三文魚刺身丼$128海膽新鮮、甘甜,好好味而且份量多,所以食得好滿足。另外,三文魚亦新鮮的,整體丼飯都好食的。初見香草吉列牛配白飯、糖心蛋$138吉列牛外層脆脆,牛肉肉質唔錯,配合起來口感不錯。
曾經食過呢間日式小店,隔左一段時間無去,係荃灣搵食,心思思再去呢間小店食野。小店來說,呢間店既選擇好多,有丼飯、刺身火鍋同鐵板燒,去到有幾樣野都好想食,不過記得佢既鐵板燒唔錯,所以最後選左一個丼飯、一個鐵板燒,連一枝飲品,埋單$2XX,二人食叫做抵食。
季節海膽三文魚刺身丼$128
初見香草吉列牛配白飯、糖心蛋$138
吉列牛外層脆脆,牛肉肉質唔錯,配合起來口感不錯。
2024-05-05 139 views
終於有機會拜訪荃灣呢間人氣日本料理 — 「初見」,鍋物同埋石燒吉列牛都係呢到嘅人氣商品,一場來到梗係唔可以錯過呢兩樣美食啦~初見香草吉列牛(配白飯)💰HK$138石燒最大嘅好處就係可以自己控制每一塊肉嘅生熟程度!呢個香草吉列牛份量多,每一塊牛肉質鮮嫩得來又帶有淡淡嘅香草味,唔使特別點醬汁已經品嚐到吉列牛嘅美味啦,旁邊仲有埋溏心蛋添~安格斯牛肉鍋(配白飯)💰HK$88呢個鍋有唔同嘅湯底,今次就食下本身預設咗味增湯湯底啦!鍋嘅配料都好豐富,有菜、菇類、芋絲、蒟蒻等等,另外仲有足足四大片嘅安格斯牛肉,牛肉油脂分布好平均,口感唔會韌,性價比高~

初見香草吉列牛(配白飯)💰HK$138

安格斯牛肉鍋(配白飯)💰HK$88

2024-05-04
$110 (Lunch)
2024-05-04 81 views
Bookmark咗呢間好耐,雖然今日落大雨,但見到南豐紗廠有bagel節,買完bagel就去附近搵嘢食,見到呢間有勁多好評,即管試吓~初見香草吉列牛🐮男朋友揀咗店舖最signature嘅一款,梗係要試吓,係幾打卡able,每一嚿牛肉都有香草包住,肉質都好易咬開,又唔會太肥👍🏻野菜豆腐鍋而我自己就揀咗味噌湯底嘅椰菜豆腐鍋,材料有白菜、金菇、豆腐、雜菇,芋絲等等~另外+$8轉咗讚岐烏冬。味道偏向淡味,適合注重健康人士😊

初見香草吉列牛🐮

野菜豆腐鍋

2024-05-01 83 views
初見人氣火鍋餐廳環境寬敞舒適,七點半已基本滿座。$298二人套餐茶包內有多種花類,與普通餐廳的單一茶包相比,更加清香味濃,超乎想象。煎帆立貝連鍋端上,發出“呲呲”響聲,讓人很有食慾。肉質綿密,四大塊非常夠量。芝士餃子雞翼表皮焦香酥脆,帶著淡淡芝士香,有些特別。三色刺身碟下湧出滿滿的白色仙氣,非常適合影相打卡,足見餐廳的心思。火鍋有多種選擇,和牛、海鮮、湯底選用味增湯,充滿日本特色。也可加錢轉其他湯底。配菜有包菜絲、豆腐、粉絲卷、蘑菇等等,非常豐富營養。和牛滿滿一大盤,非常飽肚,滿足肉食者的慾望。刺身飯有四款配菜,擺盤精緻。飯帶著魚籽、芝麻與醋香,正宗又惹味。除了以上菜式,menu還包括南瓜餅、煎餃子、章魚燒、咖喱飯等,品類豐富。是日本菜愛好者一定要嘗試的一間餐廳!
初見人氣火鍋餐廳環境寬敞舒適,七點半已基本滿座。

$298二人套餐

芝士餃子雞翼表皮焦香酥脆,帶著淡淡芝士香,有些特別。

「人生若只如初見」一句意味著如果人生中的每一次相遇都能像初次見面那樣充滿新鮮感和激情,那將是多麼美好的事情。而呢間餐廳比我既感覺就好似佢個名咁,每一次去都依然覺得好有新鮮感好美味😋.呢間餐廳既食物既價錢非常大眾化❤️黎到呢間餐廳必點香草吉列牛,佢係香草同埋炸粉包裹住美國牛肉,可以用燒熱既石板自已煎熟牛肉, 煎嘅時候有嗞嗞聲有好治癒嘅感覺🤣.🌟 香草吉列牛|$138👍🏻👍🏻牛肉入口肉質嫩滑香草令味道提升咗左好多雖然佢有提供醬汁,但係唔使點調味都已經好好食肉同飯既份量好多,差唔多夠兩個人食都可以.🌟 炸和風一口芝士|$45 👍🏻個被炸得好脆滿滿嘅芝士喺入面又邪惡又好味😈.🌟 和風章魚燒🐙|$38

🌟 香草吉列牛|$138👍🏻👍🏻
牛肉入口肉質嫩滑
香草令味道提升咗左好多
雖然佢有提供醬汁,但係唔使點調味都已經好好食
肉同飯既份量好多,差唔多夠兩個人食都可以

🌟 炸和風一口芝士|$45 👍🏻
個被炸得好脆
滿滿嘅芝士喺入面
又邪惡又好味😈

🌟 和風章魚燒🐙|$38
初見香草吉列牛 配糖心蛋 白飯 ($138) ☘️🐮🍚一塊塊嘅吉列牛肉有香草包住☘️ 脂肪都好均勻🤤 仲可以自己燒決定要幾熟👨🏻‍🍳 仲會俾埋牛脂黎油個鐵板🤤🤤 好滋味😆😆覺得唔使點醬都好好食呀🫙 送飯一流🍚安格斯牛肉鍋 配白飯 ($88) 🍲🐮🍚上碟嘅時候見到呢個價錢有咁大塊牛都嚇一嚇 大概有五 六塊🤤個火本身都唔係好似打邊爐咁猛🔥 所以淥耐少少 都唔會好韌🐄 油脂同肉嘅比例都幾好🤤本身係味噌湯湯底 🙋🏻‍♀️加咗$8轉壽喜燒湯底🍲 但白飯就可以免費加大 啱哂🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️Suntory The Premium Malts ($32)一邊食燒肉 一邊飲啤酒 啱哂🙋🏻‍♂️唔知你地又啱唔啱呢?🧠😆

初見香草吉列牛 配糖心蛋 白飯 ($138) ☘️🐮🍚

但白飯就可以免費加大 啱哂🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️

一邊食燒肉 一邊飲啤酒 啱哂🙋🏻‍♂️
唔知你地又啱唔啱呢?🧠😆
2024-04-24 80 views
🔹日式叉燒豚骨湯拉麵 ($78)有四塊大叉燒,唔好以為個碗細,其實拉麵俾嘅份量都多👍🏻👍🏻湯底呈奶白色,味道都算濃😆🔹蟹籽三文魚刺身丼 ($88)三文魚都好厚身!而且鋪咗半碗飯,唔係薄切👍🏻另外佢再俾咗啲蟹柳同甜蛋,個面再鋪啲蟹籽,飯量亦都剛剛好👍🏻仲加左啲飯素,一塊三文魚配一啖飯 ,啱啱好可以食晒成碗🥰

🔹日式叉燒豚骨湯拉麵 ($78)

🔹蟹籽三文魚刺身丼 ($88)

2024-04-21 142 views
終於可以黎咪嘥野嘅日食店潮聖一下🫶🏻🫶🏻聽人講好多次話「初見」好抵食~就見下真章先🤣-北海道帶子黑松露意大利飯$98😻好creamy嘅意大利飯!味道夠濃🤤帶子好鮮甜👍🏻👍🏻一啲雪櫃味都無!做得好好👍🏻啲飯嘅口感亦都拿捏得岩岩好🫶🏻掂!-小食-炸和風一口芝士6粒$45呢個一口芝士有驚喜,外脆內軟😻咬落去啲芝士湧出嚟🥹芝士控必點 !!!好滿足😌而且係性價比之選👍🏻👍🏻-安格斯牛肉鍋$88碟白味噌應該係要倒落個鍋到煮嘅🤣本身個鍋係配飯 +$8轉讚岐烏冬😌牛肉份量都幾大份🤣食落係有牛味同唔韌👍🏻👍🏻好感動🥲抵食之選🤭個鍋配料好豐富!大滿足!!
終於可以黎咪嘥野嘅日食店潮聖一下🫶🏻🫶🏻
聽人講好多次話「初見」好抵食~就見下真章先🤣
北海道帶子黑松露意大利飯$98😻
啲飯嘅口感亦都拿捏得岩岩好🫶🏻掂!
小食-炸和風一口芝士6粒$45
安格斯牛肉鍋$88
牛肉份量都幾大份🤣食落係有牛味同唔韌👍🏻👍🏻好感動🥲
抵食之選🤭個鍋配料好豐富!大滿足!!
北海道帶子黑松露意大利飯
小食-炸和風一口芝士
北海道帶子黑松露意大利飯
小食-炸和風一口芝士
2024-04-16 152 views
好耐冇食初見!今次平日7點倒到唔需要等位 luckyyy!! 其實平時鐘意 lunch 嚟多啲,平好多同包飲品🤪夜晚就100-150左右一個人埋單啦~ 平時好鐘意食佢個石燒牛同 pasta類! 今日就揀左食 Burger 同鍋!仲加左套餐(有魚生、飲品、湯)我叫左龍蝦湯,朋友叫左南瓜湯,水準都唔錯!魚生都好新鮮!和風燒餅汁吉列豬扒漢堡包配炸薯條 $80Burger 好足料,成個配搭好好薯條都炸得好脆!安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $108轉左烏冬同黑蒜豚骨湯底 +$20轉左湯底好濃好好飲!而且肉好大塊好多!
平時好鐘意食佢個石燒牛同 pasta類!

我叫左龍蝦湯,朋友叫左南瓜湯,水準都唔錯!魚生都好新鮮!
和風燒餅汁吉列豬扒漢堡包配炸薯條 $80
Burger 好足料,成個配搭好好
薯條都炸得好脆!

安格斯牛肉鍋(味噌湯配白飯) $108
轉左烏冬同黑蒜豚骨湯底 +$20
轉左湯底好濃好好飲!而且肉好大塊好多!