2013-04-30 86 views
估唔到在深少涉這些舊區有這一間質素如此高的甜品店,本人極愛甜品,在門口看看餐牌,價錢由十幾蚊起,本住一試的心情入內,點了法式招牌香草燴梨、朱古力松露蛋糕,味道有我當年旅居法國的感覺,因材料及師傅的的原因,法式招牌香草燴梨在香港很難找到!而朱古力松露蛋糕所用的朱古力一吃就知優質貨,軟滑細蜜!細問之下原來大厨為前五星酒店甜品部總管,有此功力加上價錢很便宜,會再來的!

2013-04-29
$40 (Tea)
Celebration
Anniversary
20-3-2013(三)是日下午,一個人返回長沙灣舊居附近逛逛,緬懷一下昔日那些年我在長沙灣居住的日子。途徑營盤街,因松記在附近,所以不期然便會想起吃甜品,可是以前住在長沙灣,經常也有幫襯松記。好!是次就展轉去新店,店鋪叫「甜尊」。 「甜尊」位於營盤街,即在松記步行至前一個街口,向左轉便看到了! 暴食症發作。一人點了兩款甜品,第一個是士多啤梨拿破崙。賣相非拿吸引、外型夠厚身及份量足,我用刀子把拿破崙拆開一看,看見朱古力醬汁豐盈,士多啤梨的數量也很多。吃下一口,拿破崙超棒,烘焗時間掌握得非常好,入口鬆脆可口,又不帶油膩,不是說笑,它的可口程度絕對能與「帝苑酒店」的拿破崙相比拼;朱古力醬汁味道不算甜膩,猜估可能是選用輕怡版的醬汁;士多啤梨夠新鮮,甜酸適宜。原來,拿破崙配合士多啤梨及朱古力醬汁一起吃,是這般的美味,讚! 吃後絕不覺肥膩。。。 第二個是芒果窩夫,它伴似一球芒果雪糕而上。正! 窩夫能烘得外脆內軟,不像一般坊間吃到的軟腍腍,朱古力醬汁香濃,只醬汁分量少;雪糕是以帶有點酸性的芒果汁製作,酸酸甜甜,入口美味。 值得推介。
20-3-2013(三)

值得推介。

2013-03-20
$56 (Tea)
  • 士多啤梨拿破崙
2013-03-05 37 views
走進小店(甜尊),高大的伙記○r老板递上餐牌,點了芒果拿破侖、蛋白炖椰皇、朱古力芒果糥米糍,拿破侖酒店水準,蛋白炖椰皇香滑,朱古力芒果糥米糍更系一試難忘,物有所值.埋單見櫃枱上有曲奇、法國杏仁小圓餅marcaroon賣,買了一盒祗28元,好味、好靚!曲奇餅系酒店水準.我會再帮襯,試埋其他甜品.
我會再帮襯,試埋其他甜品.
2013-02-27
2013-02-25 18 views
從"金滿仔"食完粉仔走出門外,口淡淡又思吃碗糖水。打開OR網看看,看到在營盤街有這一間應是開了不太久的糖水舖。翻翻有關她的評論,樓上的一位朋友竟稱這兒有全城最佳的蕃薯糖水身為不折不扣的一個蕃薯粉絲來講,實在是沒道理不去會一會它的....找了個近電視的位子坐下,連餐牌也不用望就依樓上食友的意見叫了碗蕃薯糖水加湯圓。實行邊吃邊睇節目,印象中好像已好久沒這樣的悠閒了....驟眼看上去這碗東西,糖水色澤尚夠清澈;例牌先呷一口薑糖水,的確頗見辛辣夠薑,喝多幾口後身體彷彿有點發熱跡象,很温暖窩心....蕃薯大大件很夠斤両,本已有點飽肚的我再吃將下去,肚也就撐得更大了;咬下去是頗夠淰也沒太多難咬動的"筋",不過味道稍嫌淡得如在嚼白烚的貨色一般,十分乏味....湯圓不知是否自家製的,入口尚算煙齦帶點咬勁,芝蔴饀甜度及香味皆足夠,但卻少了一咬底下立刻爆漿的視覺效果....以十多塊錢一碗的價位來講,水準是還不俗的,但若說它是全城最佳,卻是未免太誇張了吧....

$16 (Other)
2013-02-13 7 views
晚飯時間, 忽然很想食湯丸, 但試過松記的"彩色湯丸"很麻麻, 於是這天來這新店吃傳統甜品一碗蕃薯糖($12)+湯丸(+$5), 等了良久 (等候時間比正常糖水舖長數倍, 簡單一碗蕃薯糖, 等了幾乎10分鍾~)一上枱, 哇, 未見過一碗望落已知高質素甜入心的蕃薯糖, 薑湯夠薑, 正合我意; 蕃薯金黃鬆化, 又香又甜; 湯丸不知是否自家製, 但外皮夠Q夠軟, 芝麻餡也好味全部滿分, 比網上推介的任何一家我試過的蕃薯糖都要好, 沒騙你, 很出色 只恨我忘了拍照~ 下次補回

一上枱, 哇, 未見過一碗望落已知高質素甜入心的蕃薯糖,

只恨我忘了拍照~ 下次補回
  • 蕃薯糖+湯丸
2013-01-05 12 views
最近四周圍食心太軟, 繼發記後又一失望地點~等左唔算耐, 上檯就見個心太軟肥嘟嘟, 軟淋淋咁,切開完全冇野流出黎, 好明顯佢個心唔係好軟,為左影張相好睇D, 盡量用人手令佢流多D出黎, 結果睇相都知啦~唔算好難食, 但唔可以話好食囉~~同行朋友都有食好多其他野, 不過冇食過又冇問佢地好唔好食啦~~
最近四周圍食心太軟, 繼發記後又一失望地點~

等左唔算耐, 上檯就見個心太軟肥嘟嘟, 軟淋淋咁,

切開完全冇野流出黎, 好明顯佢個心唔係好軟,

唔算好難食, 但唔可以話好食囉~~

2013-01-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$38 (Other)
2012-12-10 18 views
係人都知在長沙灣有一間好出名的甜品店,雖然係其他區都已經開左好多分店,但係本舖仲係好多人排隊甜尊係我係想食甜品又唔想排隊,行行下遇到的一間新開甜品店其中一個餐牌,西式甜品黎講比其他店平,心太軟都係$38(好似係)如果見到我張單,其實我2個人係食左4個甜品,有2個係我記得之前已經被消滅1. 川貝燉原個雪梨 $26幾清甜,真係好多川貝,食到好苦呀! 唔好嘅係佢個羹係切唔到個雪梨嘅,食得有D狼狽2. 麵包布甸咦? 個味係我想像中咁但係係蒸嘅?3. 芒果斑戟幾靚樣,可再落多好多好多CREAM4. 朱古力MOUSSE (見上圖)就係哩一味令我覺得要寫食評鼓勵下佢,好好食,只係$18,好濃好厚好滑,D脆脆好好食同場加演,下面的食評都有講,佢上個火焰雪山係會全店關燈,然後到D點左火嘅酒上去燒到個雪山燶燶地,就係咁VERALL幾好,俾心機!
甜尊係我係想食甜品又唔想排隊,行行下遇到的一間新開甜品

1. 川貝燉原個雪梨 $26

2. 麵包布甸
咦? 個味係我想像中咁但係係蒸嘅?

3. 芒果斑戟
幾靚樣,可再落多好多好多CREAM

4. 朱古力MOUSSE (見上圖)

同場加演,下面的食評都有講,佢上個火焰雪山係會全店關燈,然後到D點左火嘅酒上去燒到個雪山燶燶地,就係咁:
OVERALL幾好,俾心機!
2012-12-09 9 views
提起深水埗的甜品店, 相信很多人一定想起「松記」、「三姐」或「綠林」。可能就是因為松記太有名,其他附近的對手,要跟他競爭,實在很難。在離松記幾步路的營盤街轉角位,今年年中也開了間「魔法甜品」,可惜幾個月便摺埋。 這店最近已轉手,並改名為「Sweet Dream甜尊」,繼續賣甜品,但人流仍疏落。今天下午,我首先幫襯,店內空無一人,得我一個客。 我看了Menu,其實款式也頗多樣化,中西冷熱也有,想了很久後,決定試試這款「蛋白燉椰皇」。送上時就是整個椰青,裡面的蛋白頗幼滑,椰味就略為淡,但都算不錯。這款的價錢為HK$28,其他甜品大約由廿多元至四十多元不等,明顯比松記貴,祝這店好運。

2012-12-09
$28 (Tea)
(Non-member)
2012-11-14 21 views
小弟一直是這區的舊街坊, 以前一直幫襯這區另外幾間甜品店, 但自從"甜尊"開張之後, 抱著嘗試一吓的心態, 試過幾款甜品之後, 發覺這裡的甜品像是有點酒店的水準, 雖然價錢像有點偏高(因為深水埗區), 但跟老闆閒聊得知, 原來抱著走高檔一點路線及希望出品比較好一點. 最緊要好味之後買了鮮芒果牛奶布丁, 法式香草燴梨, 藍梅芝士餅, 心太軟 四款外賣返公司跟同事嘗試, 吃過後每人都有點喜出望外, 認為有下次, 可以再去吃p.s. 值得一提, 在等外賣時見到有一對小情侣order火焰雪糕, 店主送上時會將燈光關掉一刻, 點著火焰雪糕, 吸引了其他食客的目光, 很有氣氛及心思!
, 試過幾款甜品之後, 發覺這裡的甜品像是有點酒店的水準

藍梅芝士餅, 鮮芒果牛奶布丁
法式香草燴梨
心太軟
2012-11-13
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$40 (Other)
藍梅芝士餅, 鮮芒果牛奶布丁
法式香草燴梨
心太軟
  • 鮮芒果牛奶布丁
2012-11-02 17 views
深水埗這個舊區仍舊有不少有心人想大展拳腳, 以"甜尊" 英文 "sweet-dream" 來看, 或多或少是完夢的祝福與實戰版~做到可以突圍而出, 實力固然重要 ,形象亦要有所配合= 就門面看, 黃色是吸引的顏色, 而且其餐牌, 外賣紙亦同一系列, 前往的當晚教人眼前一亮: 細小的鋪內站崗招待有一位美少女和兩位中年大漢(老闆?) 而廚房內部亦是兩位中年大漢, 少有的組合哩 細看好一陣子就急速安排了推介杏仁茶另加湯圓(有四粒),而且預計要外帶(指定要無糖)木瓜鮮奶回家; 其中一位老闆有禮接待, 他說會稍後才預備; 待了數分鐘後 杏仁茶質地濃郁而明顯磨出的微粒有滑而不"鞋"的口感, 加上香味四溢的黑芝麻涵, 簡直是夢幻組合啊但當看見美少女從雪柜提取不知何時做好的飲品時, 回家卻心感有異 : 品質奇怪的奶已呈糊塊狀, 沒有應有的鮮奶味卻有木瓜嘅苦澀味, 首次不得完成而要中途放棄
深水埗這個舊區
黃色是吸引的顏色, 而且其餐牌,
外賣紙

待了數分鐘後
杏仁茶

Other Info. : ~ 座位唔算多, 大概40 個以木材"排排坐"方式: 但因只有一部電視, 客人自然望向/ 坐向同一個方向! ~ 十多個鋪位已有兩家糖水鋪, 競爭自然白熱化, 入座人數最多大約只有10 名!
2012-10-31
  • 杏仁茶