2017-08-14 225 views
深夜去食甜品,老闆是基督教徒人很好,而且製作甜品也很用心,炸香蕉我覺得要值得一試,外脆內軟,又不油膩!😁芒果沙冰,不像外面的甜品只得死甜,沙冰除了有很大粒的芒果,還有芒果的酸甜香濃味!價錢公道值得嘗試🤛🏻⭐️
芒果沙冰
芒果沙冰
  • 炸香蕉雪糕
2017-03-09 339 views
第一次食嘅時候叫咗個腐竹雞蛋糖水,甜度適中,十分香滑,薏米亦非常有口感。甚至乎係我平時唔鍾意食嘅白果,佢都煲到好淋,好易入口,好味,係款式普通蛋非常之有驚喜嘅一個甜品。之後有時經過但佢都冇開。今次夜晚經過佢終於有開,我叫左個腐竹雞蛋糖水,而朋友就叫左個燉蛋白。我哋每人分別加$6要咗芋圓同紫薯圓。上枱嘅時候我哋都「嘩」咗一聲,因為份量真係好多,因為芋圓都係叫得起價嘅甜品,冇諗過咁慷慨俾咁多😢。朋友個燉蛋白好香滑,啲紫薯圓真系有紫薯味,味道自然,唔係好人工食完個口好唔舒服嗰種,連對紫薯冇乜特別興趣嘅我都讚不絕口。加完芋圓同紫薯圓都系分別$21同$26,物有所值。雖然感覺上佢冇附近甜品舖咁多人流,比較家庭式,但我覺得佢出品有質素,而且服務態度良好,為晚上畫上圓滿的句號。😋值得支持的小店!時經過但佢都冇開。今次夜晚經過佢終於有開,我叫左個腐竹雞蛋糖水,而朋友就叫左個燉蛋白。我哋每人分別加$6要咗芋圓同紫薯圓。上枱嘅時候我哋都「嘩」咗一聲,因為份量真係好多,因為芋圓都係叫得起價嘅甜品,冇諗過咁慷慨俾咁多😢。朋友個燉蛋白好香滑,啲紫薯圓真系有紫薯味,味道自然,唔係好人工食完個口好唔舒服嗰種,連對紫
  • 紫薯圓
  • 腐竹雞蛋糖水
有點有點失望了。。。好友幾年前吃過。很想念拿破崙焦糖拿破崙:34元。外層餅焗得香脆。但不是酥皮,吉士不太香滑,就是不太配合的感覺。焦糖醬在底。就配合名字吧,太甜不香。芒果牛奶沙冰:28元。冰底還算細滑,但應不是新鮮芒汁打出來,像是芒果糖醬的感覺,新鮮芒果肉只有約六粒。椰汁喳咋:14元加湯丸6元。喳咋豆類不足,不夠濃郁的感覺,椰汁後加在面,湯丸煮熟時間剛剛好。餐牌中西合辟。還有想試的。但又怕。。。隨心吧
有點有點失望了。。。
好友幾年前吃過。很想念拿破崙
焦糖拿破崙:34元。
芒果牛奶沙冰:28元。
椰汁喳咋:14元加湯丸6元。
餐牌中西合辟。還有想試的。但又怕。。。
隨心吧

2016-11-19
2016-08-07 369 views
近期成日同家人食甜品,深水埗區都人食左好多間,但講真都唔會平囉。但比較黎講,實在推薦呢間甜尊,因為員工好客氣友善,而且甜品好味,價錢黎講都比較合理,冇其他咁貴。唯一我覺得係因為冇特別裝修及餐牌唔夠靚,令人以為唔夠好,但其實講實質好味及算抵食,呢間Good呀!
2016-08-05
2016-05-17 454 views
適逢我的女朋友是位很愛香蕉的傻妹,每次吃甜品都必點香蕉類別,這晚到了第1次光臨的甜尊,她想也不用想便拍板點了一款在外並不常見的甜品。炸香蕉,可配一球任何味道的雪糕。開初我還想這類甜品應該會很膩和油淋淋,但甜尊處理這道甜品的手法極佳,外脆內軟,而且內層的香蕉不會過熟。面頭再灑上了糖粉及焦糖,令這份甜品來得更加有口感及層次。不出所料,另一款甜品也是以香蕉作主打。這裡的窩夫比外面的店較薄身點,而且也不是脆口的那一種,感覺有點像蛋糕。還好窩夫夠熱,沾上冰凍雪糕又是另一番滋味。
炸香蕉
炸香蕉
2015-08-03 669 views
街坊甜品,水準一流。花生沙冰,冰打得好軟綿,花生香突出,不過略嫌不夠甜。再點左個紅豆宇治綠茶奶凍,紅豆大粒,不太喜歡,蓉比較好,但味道香甜,底下的宇治綠茶奶凍香滑,綠茶甘香。最係就是朱古力士多啤梨拿破崙,酥皮脆,脆卜卜的,甜味夠,好特別。
街坊甜品,水準一流。

花生沙冰,冰打得好軟綿,花生香突出,不過略嫌不夠甜。

再點左個紅豆宇治綠茶奶凍,紅豆大粒,不太喜歡,蓉比較好,

但味道香甜,底下的宇治綠茶奶凍香滑,綠茶甘香。

2015-08-01 315 views
行過都見到人熄燈食火陷雪山好似好得意甘搵個藉口就入去上試下叫左士多啤梨窩夫配芒果雪糕 + 火陷雪山火陷雪山到前職員會去熄燈點火比想像中要細好多 2個人食一人幾啖就byebye個心好硬 雪太硬就算點火都唔係好燒得溶 好好好大力先可以食到窩夫個賣相不錯可惜窩夫有少少硬 唔係太夠香好實好普遍 個蛋糕都係一般貨
行過都見到人熄燈食火陷雪山
窩夫個賣相不錯
可惜窩夫有少少硬 唔係太夠香
好實好普遍 個蛋糕都係一般貨

2015-06-20 230 views
晚餐後想食個甜品,和寶寶選擇了這家從沒有試過的甜尊。簡單的裝修很有街坊小店的感覺。我點了一個芒果黑白涼粉,芒果的份量意想不到地多。芒果雖然新鮮,但不算太甜稍有點酸。原本以為白涼粉會有椰汁味,但原來是沒有的。加上冷凍的糖水,炎炎夏日之下都蠻透心涼的。而寶寶則點了擂沙湯丸,6粒小小的湯丸看上去很精緻。芝麻湯丸都算蠻薄皮多餡的,不過覺得皮有點太淋了。價錢比起附近人氣一點的甜品店都相宜,可以一試。
晚餐後想食個甜品,和寶寶選擇了這家從沒有試過的甜尊。
簡單的裝修很有街坊小店的感覺。
而寶寶則點了擂沙湯丸,6粒小小的湯丸看上去很精緻。
芝麻湯丸都算蠻薄皮多餡的,不過覺得皮有點太淋了。
價錢比起附近人氣一點的甜品店都相宜,可以一試。

食飽飽,當然要散散步,逛一逛啦~逛著逛著,我們就由荔枝角逛到長沙灣,我們又想食點甜的啦~本想到另一間糖水店,但人龍實在是太長啦!當然我們不會笨笨的去排隊啦!再逛逛,發現在人龍糖水店的轉角,有間糖水店,正好有空桌,那就試試吧~甜點的款式有很多呀!除了傳統的豆花、糊,還有新式的心太軟、雪山等等~因為想食點熱的,所以就點了芝麻燉蛋白點的時候,本以為是以芝麻加蛋白一起燉,誰知原來是芝麻糊加燉蛋白,可幸芝麻糊的味道不錯,質感濃稠而且帶著滿滿的芝麻香,底下的燉蛋白滑溜甜美,也不錯吃呀!!食熱的糖水,最怕熱度溫溫吞吞的,幸好這個不會,熱辣辣的,讚!!姐妹們各自也點了其他傳統的中式甜點,她們說,味道也不錯呀!所以呀,沒有人排隊,也不一定是不好呀!!
食飽飽,當然要散散步,逛一逛啦~
逛著逛著,我們就由荔枝角逛到長沙灣,我們又想食點甜的啦~

因為想食點熱的,所以就點了芝麻燉蛋白
芝麻燉蛋白
姐妹們各自也點了其他傳統的中式甜點,她們說,味道也不錯呀!
所以呀,沒有人排隊,也不一定是不好呀!!
2015-02-28
$20 (Last Night Supper)
芝麻燉蛋白
食飽飽正餐我和朋友們沿路找甜品吃,路過甜尊見有位,圖片都幾吸引,就試一試~我要了一個朱古力梳乎厘,因為廚神Gordon Ramsey一直說梳乎厘是一種很難master的甜品,所以一直很想一試!賣相超美的,好期待~外面香,內裡仍濕潤軟身,不錯!唯獨朱古力味不夠,當這個是原味梳乎厘吃會比較恰當吧。妹妹點了火焰雪山,老闆特意關燈燒給我們看,誠意十足!!賣相也很好~可惜因為有酒大肚媽媽就不能試了,下次吧下次吧(淚)我妹妹說這個超飽肚,內裡全是雪糕!老公點了這個充滿少女氣息的士多啤梨心太軟,配朱古力雪糕。好美~流心OK,但溶岩就沒很士多啤梨味,不過我覺得都幾好味,主要是它沒有太甜。至於雪糕則沒朱古力味,應該是雀巢的貨色。兄弟就點了芒果窩夫,我個人認為是四款中最遜色的,不論是雪糕都窩夫都沒太大驚喜。整體來說四款甜品屬於不過不失沒太大驚喜,不過見老闆趁沒客人邊關了全店的燈燒了個火焰雪山給我們,誠意加分,價錢在同區中亦算合理,小店仍值得推介。
妹妹點了火焰雪山,老闆特意關燈燒給我們看,誠意十足!!
我妹妹說這個超飽肚,內裡全是雪糕!

2015-02-08
2015-02-12 322 views
食完晚餐又想食甜品,沿路一路行都有幾間甜品舖,不遠處嘅松記等位等到痴線,但甜尊無乜人,只有兩枱客,可能係比較偏離大街嘅關係?行近啲睇下餐牌,價錢比另外幾間新店平少少,而且唔使等,一於試下佢先。火焰雪山就聽得多,但食就第一次。老闆拎上枱時已經覺得好靚,但無火嘅?老闆叫我地等陣,原來佢去左熄燈,係熄哂全間舖啲燈呀!跟住淋上著緊火嘅冧酒,嘩嘩嘩,氣勢十足!!燒左一陣啲火熄左,老闆就走去開返燈。外面係蛋白,入面有一坐山嘅雲呢拿雪糕,好甜加啲酒苦苦地都幾正,但份量太多好飽呀~芒果窩夫賣相不錯,芒果偏酸,芒果醬則超甜,芒果雪糕係一陣芒果精味,主角窩夫新鮮做起,外脆內軟散微温,但蛋味不夠,好一般。士多啤梨心太軟,朱古力,綠茶味就見得多,士多啤梨就第一次見呀,試下先。都好流心喎,士多啤梨果占味,好甜呀~朱古力疏乎梨,好軟身,發得好大,功架十分!少少朱古力味,不太甜,有水準之作!幾樣甜品都幾好,最有誠意真係熄燈點火呢下!!轉頭已經全舖滿坐,原來都好旺場架。

跟住淋上著緊火嘅冧酒,嘩嘩嘩,氣勢十足!!
芒果窩夫
都好流心喎,士多啤梨果占味,好甜呀~

幾樣甜品都幾好,最有誠意真係熄燈點火呢下!!

轉頭已經全舖滿坐,原來都好旺場架。
2015-02-08
$40 (Last Night Supper)
2014-12-23 489 views
上檯前全店關燈, 那時候的「忽然」氣氛已令在場人士緊張, 隨即而來的每一步即使你跟著知道是甚麼的一回事也會肅穆起來。慢慢等著侍應生為「火焰雪山」準備起火 , 令人嘆為觀止的一刻終於降臨, 經典甜品正熊熊地燃燒, 好一回兒, 望著火光逐一熄滅 ... 這時候正是準備大吃一番的好時機。「火焰雪山」並沒有蛋糕底, 是雲呢嗱雪糕上鋪了一層細緻如泡沫的蛋白, 燃燒過後「火焰雪山」外熱內冷, 充滿了Rum的香氣, 蛋白入口即化也有蛋香。好一場視覺與味覺交加的體驗 ~
慢慢等著侍應生為「火焰雪山」準備起火 ,
令人嘆為觀止的一刻終於降臨,
火焰雪山
經典甜品正熊熊地燃燒,

好一場視覺與味覺交加的體驗 ~
Type of Meal
Other
Celebration
Christmas
火焰雪山
  • 「火焰雪山」
2014-12-15 221 views
從鋪頭相片中見到士多啤梨朱古力拿破崙,被它吸引入去幫襯,座位與山座位之間有少許空間,不算擠迫;叫了以下兩款甜品:士多啤梨拿破碎崙,好似土多啤梨+朱古力醬這味比較少有,層層酥皮好鬆脆,配埋朱古力醬→一流!宇治綠茶紅豆奶凍,又覺得係比較少食到的甜品,有宇治的綠茶,面頭有一層紅豆,我覺得綠茶超正 (可能係因為宇治,之前食過出面的宇治綠茶雪糕→超好味),自己無對紅豆有特別喜好,但可能加埋紅豆,顏色會靚 d 同無禁單調吧!聽老闆講,出面好多甜品鋪是現剩買拿破崙的餅皮回去加工,但甜尊的是自家師傅親手做,誠意可加呢!最後,我自己覺得來呢間甜品鋪就應該叫些特別款式的甜品,如果是一般的糖水,我就無乜興趣試了!
2014-12-13
  • 士多啤梨拿破崙
  • 宇治綠茶紅豆奶凍
2014-11-18 688 views
回港渡假的姨姨轉眼間就要回洛杉磯了, 就在臨別前的一晚, 我們一家人一同晚餐, 閒談時才得知姨姨原來也很喜歡吃甜的, 那就不如一行五人, 連同小吉, 一起來到甜尊吃甜品吧.晚上八時許來到, 店子相當熱鬧, 雖然附近競爭大, 但這裡依然能夠保持一定的客源, 看來不少客人也投以信心的一票. 看看餐牌, 原來這裡的選擇相當多, 中式, 西式, 各式其色, 年輕人愛吃西式甜品, 但長輩們還是愛吃中式糖水吧. 既然姨姨難得回港, 那就多點一些甜品分吃, 讓她吃得滿足!花生沙冰 $28: 8.5分, 先試試這裡的沙冰, 雖然天氣轉涼, 但有水準的沙冰就不怕多吃, 這客花生沙冰, 打得好軟綿, 花生香相當突出, 愛吃花生的朋友, 準會喜歡.生磨芝麻糊 $15: 8.5分, 傳統糖水方面, 就揀來了生磨芝麻糊, 質感對辦, 不會太杰身, 呈糊狀, 芝麻味道香濃, 甜度合宜, 不錯.杏仁燉蛋白 $22: 8.5分, 至於另外一款中式甜品杏仁燉蛋白亦是令人滿意, 熱度對辦, 蛋白燉得很滑溜, 帶杏仁香, 兩者之間的平衡做得很好.紅豆宇治綠茶奶凍 $22: 9分, 來到西式甜品的環節, 紅豆宇治綠茶奶凍就最
生磨芝麻糊
杏仁燉蛋白
紅豆宇治綠茶奶凍 $22: 9分, 來到西式甜品的環節, 紅豆宇治綠茶奶凍就最得姨姨的歡心, 紅豆大大粒, 味道香甜, 底下的宇治綠茶奶凍, 質感香滑, 綠茶味道幾甘香. 當然, 紅豆跟綠茶是永恆的好拍檔, 那份化學作用, 怎也教人心動.
紅豆宇治綠茶奶凍
朱古力心太軟伴雪糕 $40: 8.5分, 心太軟是萬人迷, 來到甜尊, 也要試試這裡的版本, 賣相不俗, 切開看看, 流心度對辦. 外層不會太實, 朱古力味道很濃烈, 雲尼拿雪糕亦幾香滑, 把朱古力心太軟跟雪糕一同去吃, 一冷一熱的對比, 很討好.
朱古力心太軟伴雪糕
法式香草燴梨 $45: 9分, 說到這晚最特別的甜品, 要數這客法式香草燴梨, 由於是即叫即焗的, 都要等好一會兒才有得食. 新鮮焗起的, 自然是熱辣辣, 香梨味道香甜, 吸收了香草汁的味道之後, 更覺甜美. 當然, 少不了的是連著一口雪糕同吃, 冷熱交融, 教人怎能抗拒呢.
法式香草燴梨
朱古力士多啤梨拿破崙 $34: 9分, 拿破崙大家吃得多, 但用上朱古力吉士醬的拿破崙, 大家又吃過沒有? 這客朱古力士多啤梨拿破崙, 就是很有特色的拿破崙, 酥皮是相當香脆的, 咬落口是脆卜卜的, 而朱古力吉士醬帶朱古力的甜味, 士多啤梨味道亦很鮮甜, 大家也讚不絕口呢.
朱古力士多啤梨拿破崙
蛋白燉椰皇 $32: 9分, 最後來的是蛋白燉椰皇, 用上原個椰皇, 份量十足, 賣價只是$32, 超值. 蛋白相當香滑, 帶蛋香之餘, 也有椰香, 喜歡的話, 還可以連著椰肉同吃呢.
蛋白燉椰皇
無論是中式或者西式的甜品, 甜尊也做得相當有水準, 特別推介的甜品包括有朱古力士多啤梨拿破崙, 法式香草燴梨, 蛋白燉椰皇, 以及紅豆宇治綠茶奶凍等等, 加上價位相當經濟, 最適合大家一家人前來, 吃頓豐富的甜品盛宴!
2014-11-02 238 views
深水埗一帶糖水店林立,競爭太大,要突圍而出並不容易,因此見此店平日冷清也不以為然。直至親身一試,才知道事出必有因。日前突然心癢想吃簡單的甜品,附近店家又排著人龍,就本著一試無妨的心態踏進此店……店內環境一般(不特別CARE這點),店員服務也沒大問題,食物卻是大大的不得了。點了個椰汁西米露($13),卻竟然難吃得叫人吃驚……西米不多,椰汁(椰奶)的部分,甜味椰味極其稀薄,入口竟有寡口、涸喉的感覺!不知是奶太多?還是滲水太多?連這種簡單平凡、要求不高甜品,也只有如此水準,實在太叫人失望……不會有第二次了…