2024-02-25 281 views
晚上跟朋友到位於尖沙咀搵食,愛食海鮮的他,就book左專食海鮮的西式餐廳,環境開揚座位闊落,坐得很舒適。點左餐廳主打的海鮮袋~淺嘗拼盤,內有鮮彈牙的海蝦4隻,龍蝦🦞仔2隻,八瓜魚仔4隻,鮮甜無沙的海蜆、青口各4隻,翡翠螺2隻,肥美的豬肉香腸,粟米🌽同埋新薯,醬汁是招牌卡疆棘篡汁,微辣的醬汁令海鮮味更提鮮。卡邦尼碎煙肉意粉煙肉,加入了嫩滑豚肉片跟碎煙肉,增加口感跟咸香味,意粉麵質熟度剛好,唔會太淋,咬落煙韌,醬汁夠晒多同creamy,條條意粉都索滿醬汁,將蛋黃拌勻一併食很好吃😋。飲品🥤點了甜度不多的兩款Mocktail🍹,味道清甜都唔錯👍。

2024-02-25
2024-02-17 288 views
今日去左位於尖沙咀厚福街既captain house~餐廳位於大廈高層一入到去已經可以遠望尖沙咀街景,餐廳環境都非常闊落小食揀咗脆辣雞翼,愛陳金黃脆卜卜另外放咗少量九層塔更加惹味今次試咗Combe A ,可以叫三種海鮮,我地今晚簡左鮑魚仔、大蜆同埋翡翠螺~醬汁簡咗我嘅最愛卡薑蒜蓉汁,我成日都覺得呢一個汁非常刺激店員好快就拎左我地既海鮮包好貼心幫我地搖勻放置好,一打開海鮮包醬汁香辣味都湧出泥~配料有我地自選海鮮,香腸粟米同埋薯仔鮑魚仔非常厚身,大蜆每一粒都脹卜卜,充滿海水味。食到最後將啲薯仔切開佢同啲汁撈埋一齊食,雖然係好邪惡,但係真係好滿足卡邦尼意粉意粉軟硬度適中,每一條都掛住忌廉汁,而且放滿晒唔同種類嘅菇📍The Captain's House尖沙咀厚福街8號H8 18樓

小食揀咗脆辣雞翼,愛陳金黃脆卜卜另外放咗少量九層塔更加惹味

鮑魚仔非常厚身,大蜆每一粒都脹卜卜,充滿海水味。

卡邦尼意粉
意粉軟硬度適中,每一條都掛住忌廉汁,而且放滿晒唔同種類嘅菇

📍The Captain's House
尖沙咀厚福街8號H8 18樓
自從去過大圍新開的分店,便想起很久沒有來到這間分店,今晚便來到這裏。Combo A(Choose 3 Options)可選三種海鮮 $ 418,SIGNATURE CAJUN SAUCE 招牌卡疆蒜蓉汁。海蝦8至10隻,蜆肉8至10隻。鮑魚三隻。店員在客人面前將海鮮包搖勻,之後客人便可進食。海鮮包內除了鮑魚、海蝦和蜆肉之外,還有粟米、香腸和馬鈴薯。鮑魚軟硬適中,蜆肉鮮甜味味,海蝦爽口彈牙,配合蒜蓉辣汁就非常美味。招牌卡疆蒜蓉汁,蒜蓉香味十足,辣到適中,身為蒜蓉控的必點。Cheesecake $78,芝士味道香濃,層次感豐富,加上士多啤梨和藍莓,這個甜品毫不遜色於名物海鮮包。Ink Risotto $148,墨魚味道香濃,每粒米飯都會沾上墨魚汁的香味,香上爽口彈拿的墨魚,是非常飽肚的選擇。Mad Me$68,Grapefruit Juice, Pineapple Juice, Fresh Thai Lime Juice Cinger Ale。酸甜味道適中,令人胃口大開。Virgin Sangria$68,Grape Juice, Orange Juice, Diced Fruit, Gi

店員在客人面前將海鮮包搖勻,之後客人便可進食。

招牌卡疆蒜蓉汁,蒜蓉香味十足,辣到適中,身為蒜蓉控的必點。

酸甜味道適中,令人胃口大開。

Virgin Sangria$68,Grape Juice, Orange Juice, Diced Fruit, Ginger Ale。
提子汁味道香濃,非常配合吃美味的海鮮包。
同朋友食生日飯,覺得食物還可以,有d 飲品幾特別,諗住飲下食下傾下計,不過原來9:30就話關門,大約9點就要埋單,又不停過黎執枱,我地都冇為意原來係咁早要收工,9:30就要我哋離開,感覺掃興。朋友聚,不太推薦
2024-02-01
Celebration
Birthday
2024-01-28 291 views
尖沙咀The Captain’s House係H8入面,主打食海鮮袋,仲有好多主食同甜品揀,款式豐富海鮮袋呢個海鮮袋真係好豐富,揀左招牌Cajun醬,認真惹味,同海鮮好夾!海鮮袋送上時店員即席係面前拌勻,入面滿滿海鮮,我哋叫咗扇貝、海蝦同埋蜆,仲有薯仔、粟米同脆皮腸,真係非常豐富海鮮墨魚汁意大利燴飯 意大利燴飯煮得剛剛好,口感軟糯,墨汁味香濃,八爪魚好大隻夠彈牙Apple Crumble即叫即製,撻皮食到香脆口感,中間滿是蘋果金寶,酸酸甜甜非常醒胃,加上大大球雲呢拿口味雪糕,真係大滿足Simple Kids / Mad Me兩杯mocktail都色彩繽紛,好啱打咭,整體味道清爽,解渴一流

海鮮袋

海鮮墨魚汁意大利燴飯

Apple Crumble

Simple Kids / Mad Me
兩杯mocktail都色彩繽紛,好啱打咭,整體
味道清爽,解渴一流
去過灣仔,今次黎尖沙咀店,雖然地方細D,但有大玻璃窗感覺開揚。黎到緊係要點招牌海鮮袋啦! Combo A 揀3款海鮮,選了海蝦、鮑魚仔、小蟶子配招牌卡疆蒜蓉汁,温和辣度夠風味!店員先捧起海鮮網袋,席前Shake幾Shake,海鮮連同雜錦配菜,腸仔、鮮薯仔、粟米件,好豐富。海蝦有10隻,中size爽口新鮮,蝦殼沾滿醬汁香濃入味。3隻鮑魚都唔細,肉質彈牙。小蟶子250g夠二人份量,跟香辣汁好惹味。白酒煮活蜆扁意粉 蜆肉大粒又多汁,入口咸香鮮味,蜆汁精華伴意粉條調味一流,配埋蕃茄仔、洋葱碎煮,口感香勁濃郁。點杯Mocktail 🍹Simple Kids上層係紫藍色蝶豆花,底層有益力多、檸檬汁、梳打水,味道酸酸甜甜,仲有大大粒鮮荔枝肉!另一杯Pure Spring,薑啤做base,檸檬汁,冰底薄荷香葉。食過濃味海鮮醬汁,一啖清新順喉fresh晒!🍹

黎到緊係要點招牌海鮮袋啦!

海蝦有10隻,中size爽口新鮮,蝦殼沾滿醬汁香濃入味。
3隻鮑魚都唔細,肉質彈牙。
小蟶子250g夠二人份量,跟香辣汁好惹味。

白酒煮活蜆扁意粉

這間人氣西餐廳位於尖沙咀的厚福街,鄰近尖沙咀站,主打美國新奧爾良海鮮,以船艙作裝修主題,當中必吃招牌海鮮拼盤,有多款任君選擇。海膽墨魚 - $108白哲的鮮墨魚爽滑彈牙,伴以加拿大A級海膽,呈鮮艷的橘黃色充滿光澤,質感飽滿,帶著微甜的香氣,如奶油般滑不溜口,柚子汁更顯清新。淺嘗拼盤 - $328招牌海鮮袋由侍應席前搖勻醬汁。招牌卡疆蒜蓉汁由多種香料混合而成,散發濃烈的香氣,帶點微辣突顯海鮮的鮮甜。鮮甜無沙的海蜆、鮮嫩爽脆的青口、煙韌的八爪魚仔、彈牙的海蝦各有四隻;肥美飽滿的翡翠螺及鮮美的小龍蝦則各兩隻;還有粟米、豬肉香腸及薯仔等配料則平衡膩感。蒜油辣椒鳳尾蝦 - $98十數隻去殼鮮蝦爽滑彈牙,以紅椒粉煙燻,香甜而不辣。黑松露雜菌扁意粉 - $118煙韌彈牙的扁意粉掛滿幼滑細膩的巴馬臣芝士忌廉,鹹香中散發著濃郁的松露飄香,更有一片片爽滑的雜菌和紅蔥等配料,菌味十足!Choco-Nana - $118超大杯奶昔幼滑細膩,奶香中帶陣陣香蕉味,朱古力味香濃,綿密的忌廉上更有多片香蕉。Strawberry-Nana - $118濃郁香甜的士多啤梨,還有多粒鮮士多啤梨。
海膽墨魚
海膽墨魚

海膽墨魚 - $108

淺嘗拼盤 - $328
蒜油辣椒鳳尾蝦
蒜油辣椒鳳尾蝦

蒜油辣椒鳳尾蝦 - $98
十數隻去殼鮮蝦爽滑彈牙,以紅椒粉煙燻,香甜而不辣。
黑松露雜菌扁意粉
黑松露雜菌扁意粉

黑松露雜菌扁意粉 - $118
Choco-Nana

Choco-Nana - $118
Strawberry-Nana & Choco-Nana
Strawberry-Nana & Choco-Nana

Strawberry-Nana - $118
濃郁香甜的士多啤梨,還有多粒鮮士多啤梨。
2024-01-25
2024-01-23 255 views
這店的海鮮包的確吸引,每次來都會選擇它。這次我聽朋友的建議,給其他美食一個機會,公平啦!二人套餐 $538船長沙律沙律菜新鮮,淋上酸甜的醬汁,開胃又美味。周打蜆湯 / 龍蝦湯加配酥皮 +$18龍蝦湯味濃郁,配麵包幾好。船長小食拼盤有意式醃漬吞拿魚、路易斯安那式蟹餅、夏威夷風爐烤雞翼、焗意大利腸芝士條吞拿魚味道酸甜,有茄粒墊底開胃。蟹餅香脆,蟹肉滿滿。雞翼單骨甜甜地肉軟入味。芝士條鹹香芝味一條夠晒。新英格蘭白酒海蜆扁意粉蜆肉鮮嫩無沙,扁意粉口感煙韌,帶有淡淡酒香,看似簡單但卻有水準。美國安格斯肉眼扒12安士 +$98肉眼扒大份,七成熟剛好,肉質軟腍多汁,配上香草牛油展現原味。仲有粗薯條香脆,份量十足,非常飽肚。黑森林蛋糕蛋糕軟熟細細件,朱古力味濃郁。水果茶清爽美味又解渴,又唔會好甜。

二人套餐 $538

船長沙律
沙律菜新鮮,淋上酸甜的醬汁,開胃又美味。
周打蜆湯 / 龍蝦湯加配酥皮

周打蜆湯 / 龍蝦湯加配酥皮 +$18
龍蝦湯味濃郁,配麵包幾好。

美國安格斯肉眼扒12安士 +$98

黑森林蛋糕
蛋糕軟熟細細件,朱古力味濃郁。

水果茶
清爽美味又解渴,又唔會好甜。

2024-01-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
周打蜆湯 / 龍蝦湯加配酥皮
  • 龍蝦湯
2024-01-18 148 views
今日同老婆想鋸下排,見到呢間The Captain House有咁多like, 就決定試下,lunch坐得幾舒服,靜靜地唔會好多人雜菜沙律同埋餐湯及多士都係lunch set會包既南瓜湯夠哂香濃,多士食落脆卜卜慢煮加拿大豬鞍配焦糖菠蘿汁配薯條 $188👍🏻👍🏻👍🏻豬鞍薄切啖啖肉,本身已經起埋骨,薯條脆口熱辣辣,d配菜都好好食香煎紐西蘭西冷八安士配白飯$208👍🏻👍🏻👍🏻西冷五成熟夠哂juicy,肉質有咬口又有牛味,份量亦都係好夠既飲品凍檸茶同埋凍咖啡都各有特色👍🏻👍🏻👍🏻

雜菜沙律同埋餐湯及多士都係lunch set會包既
南瓜湯夠哂香濃,多士食落脆卜卜

慢煮加拿大豬鞍配焦糖菠蘿汁配薯條 $188👍🏻👍🏻👍🏻

香煎紐西蘭西冷八安士配白飯$208👍🏻👍🏻👍🏻

飲品凍檸茶同埋凍咖啡都各有特色👍🏻👍🏻👍🏻
2024-01-16 206 views
一諗起食海鮮🦐就諗起呢道!因為佢嘅海鮮包有得揀又滋味,仲可以配自己喜愛嘅醬汁,嚟一次點會試得哂Wo?所以今次可以試其它😌👍🏻喺食之前更貼心已具備手套🧤、濕紙巾🧻,骨筒、圍裙,咁就唔會食到污糟邋遢啦😜!🦞 Shake Shake Seafood揀咗三款海鮮$418扇貝、海蝦🦐、原隻去頭魷魚🦑 醬汁有辣有唔辣🍋🧈檸檬牛油汁💦上台時似捕魚袋一樣🤩有專人Shake埋 ,打卡有驚喜🤩一打開香噴噴💦醬汁淡黃色😍豐盛嘅海鮮入口鮮味爽彈,仲有其它配料有脆皮腸,粟米🌽,薯仔🥔薯仔粉腍,粟米清甜食起來風味十足,食完舔舔脷🤩!必推~~🌿Black Truffle & Mushroom Linguine黑松露雜菌扁意粉$118唔想食太多肉呢個唔錯~🍄黑松露菌味好重,汁唔會太多太漏,意粉輕輕掛汁口感很好,2人share啱晒!🤩🤤🍹Simple kids $68Yakult, Lychee, Butterfly Pea Tea ,Lemon Juice ,Soda🍹Tasteful Lady$118 ~Yakult Strawberry, Soda

黑松露雜菌扁意粉$118
唔想食太多肉呢個唔錯~

🍹Simple kids $68

🍹Tasteful Lady$118
~Yakult Strawberry, Soda
2024-01-15
  • Seafood platter
2024-01-15 114 views
主打Shake Shake海鮮袋嘅【The Captain's House】唔係淨係得shake shake海鮮食㗎!🤭  想簡單啲又食到海鮮... 可以order抵食嘅套餐!今晚同朋友order嘅2人套餐:🔸船長沙律🔸湯: 龍蝦湯 🔸船長小食拼盤🔸意粉或飯: 海鮮墨魚汁意大利燴飯🔸主菜: 白酒忌廉芥末煮龍蝦大蜆🔸是日精選甜品🔸招牌果茶呢度嘅龍蝦湯... 非常creamy香濃... 跟配嘅香草餐包可以點龍蝦湯嚟... 特別滋味㗎!小食拼盤有意式醃漬吞拿魚、路易斯安娜式蟹餅、夏威夷風爐烤雞翼、焗意大利腸芝士條! 當中我最欣賞嘅係炸蟹餅... 的的骰骰... 但係啖啖都係蟹肉! 烤雞翼係單骨嘅... 方便易食... 仲好惹味㖭!🤤海鮮墨魚汁意大利燴飯真係冇得輸... 墨魚汁飯煙韌有嚼勁... 入面仲撈埋切粒魷魚... 飯頂仲放咗幾隻Q彈墨魚仔... So yummy!😋主菜方面有半隻開邊龍蝦、幾隻大蜆加埋配菜... 龍蝦size唔細... 龍蝦鉗仲大大隻😍  用白酒忌廉芥末汁嚟煮好搭配... 唔會搶走海鮮本身嘅鮮味!如果唔係太多時間食shake shake海鮮袋嘅... 食套餐都係一個唔錯

今晚同朋友order嘅2人套餐:
🔸船長沙律
🔸湯: 龍蝦湯
🔸船長小食拼盤
🔸意粉或飯: 海鮮墨魚汁意大利燴飯
🔸主菜: 白酒忌廉芥末煮龍蝦大蜆
🔸是日精選甜品
🔸招牌果茶

如果唔係太多時間食shake shake海鮮袋嘅... 食套餐都係一個唔錯嘅選擇!

2024-01-15 75 views
今日同朋友到TST呢間captain house,因為朋友鍾意食海鮮,所以佢就帶咗我嚟呢啲到食嘢, 咁其實呢間餐廳都出名食海鮮,而且入面啲裝修又幾Western, anyway大家睇下我食咗啲乜:海鮮袋:這道西餐的海鮮袋我揀咗海蝦、鮑魚仔和扇貝為主要。海蝦的鮮甜和鮑魚仔的嫩滑質地結合在一起,搭配上扇貝的鮮美口感,呈現出豐富的海洋風味。海鮮的鮮味和香氣得以完美保留,給人一種獨特而美妙的味覺體驗。黑松露雜菌扁意粉:扁意粉的特色在於搭配了黑松露和雜菌,呈現出豐富的香氣和獨特的口味。黑松露的濃郁香味與雜菌的鮮美風味相互融合,與扁意粉的細緻口感相得益彰。給人一種精緻而令人滿足的用餐體驗。Overall, Captain hosue 都展現了細緻的製作和豐富的口味。海鮮袋帶來了海洋的鮮味和豐富的質感,而黑松露雜菌扁意粉則提供了奢華的香氣和獨特的風味。無論是海鮮愛好者還是喜歡黑松露的人,這些dishes都能夠帶來令我愉悅的用餐體驗。

呢度唔一定食Shake Shake海鮮,其他嘢都好出色!今次我叫咗個二人套餐😍-二人套餐$538前菜船長沙律呢樣沙律都幾特別佢係用啲酸酸地嘅汁有少少似甜甜酸酸嘅士多啤梨醬咁好開胃🤤-龍蝦湯、周打蜆湯好濃郁嘅龍蝦湯周打蜆湯蜆味好出又香滑-船長小食拼盤拼盤包括:意式醃漬吞拿魚.路易斯安那式蟹餅.夏威夷風爐烤雞翼,焗意大利腸芝士條烤雞翼啲汁索晒入隻雞翼度好正😋吞拿魚好fresh 意大利腸芝士條鹹鹹香香咁唔會濟🥰-海鮮墨魚汁意大利燴飯墨魚汁好香調味啱啱好意大利燴飯口感又唔會太硬啲汁包晒落每一粒飯度😍-主菜美國安格斯肉眼扒12安士(+$98)我哋叫七成熟真係啱啱好七成熟肉味好重肥瘦均勻質感好軟腍仲好多肉汁🥰佢仲有大大嚿香草牛油可以搽住嚟食💕另外佢啲配菜都好甜好好食尤其係粟米同甘筍😋焗蒜頭都好好食🤤啲薯條即炸好薄脆擺耐啲都仲係咁脆👍🏻-甜品黑森林蛋糕、水果茶黑森林蛋糕同水果茶都唔會太甜蛋糕個海綿好軟熟💞
二人套餐$538

龍蝦湯、周打蜆湯
好濃郁嘅龍蝦湯
周打蜆湯蜆味好出又香滑
船長小食拼盤
拼盤包括:意式醃漬吞拿魚.路易斯安那式蟹餅.
夏威夷風爐烤雞翼,焗意大利腸芝士條
烤雞翼啲汁索晒入隻雞翼度好正😋

調味啱啱好
意大利燴飯口感又唔會太硬
啲汁包晒落每一粒飯度😍

主菜
美國安格斯肉眼扒12安士(+$98)
我哋叫七成熟真係啱啱好七成熟

甜品
黑森林蛋糕、水果茶
黑森林蛋糕同水果茶都唔會太甜
蛋糕個海綿好軟熟💞

見到尖沙咀呢間西餐廳 環境闊落 食🥘西餐海鮮即刻約fd放工後食飯放鬆吹水😌我地嗌左二人套餐Set for Two $538🔸 STARTER 前菜🥗船長沙律 Captain's Salad酸甜車厘茄同新鮮沙律菜 配橄欖油 十分開胃😋🥣酥皮龍蝦湯🔹 APPETIZER 小食船長小食拼盤(2人)Captain's Appetizer (For 2)拼盤包括:意式醃漬吞拿魚.路易斯安那式蟹餅,夏威夷風爐烤雞翼.焗意大利腸芝士條Tuna Crudo, Signature Crab Cake, Huli Huli Grilled Chicken Wings and Salami and Mozzarella Bites🇮🇹🐟意式醃漬吞拿魚:吞拿魚同酸酸甜甜的🍅番茄粒粒好夾 十分開胃👍🦀蟹餅同芝士條外皮香脆 內裡好足料 值得一試🤤🔸 PASTA 意粉🦑海鮮墨魚汁意大利燴飯Dark Pirate's Risotto墨魚醬汁濃郁 Risotto都煮到啱啱好 飯粒軟硬適中 墨魚肉質彈牙👍🔹 MAIN COURSE 主菜🍶白酒忌廉芥末煮龍蝦大蜆🦞🐚l😋海鮮肉質新鮮彈牙 白酒忌廉汁都同海鮮配搭好好👍🔸Des

我地嗌左二人套餐Set for Two $538

🔸 STARTER 前菜
🥗船長沙律 Captain's Salad
酸甜車厘茄同新鮮沙律菜 配橄欖油 十分開胃😋
🥣酥皮龍蝦湯

🔹 APPETIZER 小食
船長小食拼盤(2人)
Captain's Appetizer (For 2)
🦀蟹餅同芝士條外皮香脆 內裡好足料 值得一試🤤

🔸 PASTA 意粉

🔹 MAIN COURSE 主菜
🍶白酒忌廉芥末煮龍蝦大蜆🦞🐚l
😋海鮮肉質新鮮彈牙 白酒忌廉汁都同海鮮配搭好好👍

🔸Dessert 是日精選甜品🍰
🍫黑森林蛋糕
最後加埋朱古力濃郁既黑森林蛋糕為呢餐做Happy ending🤣🤤
今日心血來潮,想吃啲唔同嘅,嗌咗招牌新奧爾良海鮮袋嚟試下。跟住店員就搖晒啲海鮮🦐、配料同醬汁攪埋一齊,個海鮮袋嘅香味即刻四溢,真係啲正啊!揭開塑膠袋,熱氣騰騰嘅肉汁撲鼻而來,鮑魚仔同扇貝就大隻到我眼都閃,海蝦🍤煙韌又彈牙,微辣醬汁啖啖惹味,過癮呀!再試咗個意粉🍝,New England White Wine Clams Linguine,意粉真係煮得啱啱好,海蜆又新鮮,同白酒啖啖靚湯泡哂晒香,嚟至一個字 - 正!飲品方面,我就揀咗杯Mimosa🍹,伯爵茶香佢完美完美,輕輕鬆鬆,開胃又解膩。搞掂海鮮後,一口Sweet Dream飲落,粉藍色既外表下,有啲菠蘭味,同埋㩒親個咸濕嘅奶味,真係有夢幻既感覺。整晚食到個肚圓圓,海鮮新鮮,味道惹味,而家諗返起都仲想返去食多次。啱晒啲鐘意海鮮同埋搖搖包嘅朋友。下次再幫襯,我一定再點多次!👍