2024-03-01 404 views
用餐時間係口1月15日中午十二點,我諗 應該我係最後一個食評,估唔到今日再去已經執咗笠。我呢位腸痴喺youtube視頻睇人介紹牛腸鍋之後,就慕名而來。呢度牛腸鍋滾得好軟稔,牛腸入口即化,甘香嘅牛脂滲入每一個味蕾,入口膏滑油香。佢層牛腸衣唔同其他喺食店食到嘅牛腸,層衣不但止唔韌,仲唔使點咬,可能早已經用其他烹煮方法處理過,齋滾唔會做到呢個效果。跟手嚟過用日本米煮成嘅飯加多一隻蘭王蛋撈落用牛腸鍋滾過嘅湯底裏面攪勻,牛脂嘅香氣混入濃郁嘅蛋汁比啲飯索哂

2024-01-15
$166 (Lunch)
  • 牛腸鍋
2024-01-24 524 views
其實點解有一間餐廳可以難食到咁 賣相又唔得 價錢定位完全唔合理 入邊嗰個阿姐仲要好冇禮貌 啲嘢食等咗勁耐 我班朋友食晒佢個麵都仲未出 食完再睇OpenRice先知自己中晒伏 不可一不可再
风再大的冬日夜晚,也会在一碗热气腾腾的汤粉面前缴械投降。·要不是凑近看,这文青风的店面还以为是一家咖啡馆,引得路人频频驻足。其实是一家粉面店,节奏是不同于其他粉面店的慢,环境宽敞温馨明亮,颇有几分艺术感,是一人食能够被治愈的地方。·菜式也跟绝大多数粉面店不同,菜单换得很勤,有点私房菜的意味,可惜去的时候之前感兴趣的几款已经不做了。·阿姨态度很好,餐具也看得出是精心挑选,味道虽然不惊艳,但毫无疑问是用了心的,吃到几分家的味道。·【清汤萝卜】萝卜清甜无渣,清汤不仅吸收了萝卜的精华,还融进了葱香。·【三鲜汤面】虾汤也挺好喝,但鲜味和浓郁度还是不够印象深刻,河粉和海味三鲜都不错,份量超级感人。
风再大的冬日夜晚,也会在一碗热气腾腾的汤粉面前缴械投降。
2024-01-02
Type of Meal
Dinner
2023-12-31 458 views
睇咗社交平台介紹睇片好似黎好但食過先知伏下晝兩點半黎食飯都無晒叫咗碗牛腩鍋 同 手撕雞煨麵 加個煎餃加錢要個水雲麵衰過幼麵講口感又唔彈牙食落又無乜特別最差係個牛腩有圖有真相除咗無良 我真係諗唔到其他形容詞結果有一半無食(我係想食牛腩… 唔係牛脂肪)呢個煨麵就真係該煨無味之餘 料又少不過個麵好過上面加錢果個唔嗌都嗌咗 費事俾人話西客叫做最正常嘅係呢個餃但唔好食而家YouTube真係好多鱔稿而又唔會光明正大真係十萬個直升機呀啲坐位係背貼背真係貼住人地個背脊 無間隔 無空間全店得兩個阿姨 一個出餐 一個收銀收銀做埋點餐同執碗 可想而知幾咁忙明明間舖清晒人 但都無得入就係因為未執檯到清晒檯 一堆人入去背貼背俾錢貼難受 不了
睇咗社交平台介紹

最差係個牛腩
有圖有真相
除咗無良 我真係諗唔到其他形容詞
結果有一半無食
(我係想食牛腩… 唔係牛脂肪)

呢個煨麵就真係該煨

明明間舖清晒人 但都無得入就係因為未執檯
到清晒檯 一堆人入去背貼背

俾錢貼難受 不了
2023-11-20 521 views
食咗清湯騸牯牛鍋 $198,十舊牛,跟麵仲要另加錢?隔離枱食碗清湯騸牯牛面$8x,都有五六舊牛,有埋麵。 我唔係好明叫個鍋個意義喺邊? 價錢double 有多,食物份量沒double, 仲要冇麵,菜又唔會有條,只係牛腩麵走麵=牛腩鍋,性價比奇低。牛嘅口感非常軟嫩出色,但味道偏淡,冇咩味。蘿蔔不甜,選貨差勁,令人失望。整體嚟講食物質素對不上價錢,不會再次光顧。(餐廳沒有收加一,服務態度很好,但不會提供飲用水,)

整體嚟講食物質素對不上價錢,不會再次光顧。

(餐廳沒有收加一,服務態度很好,但不會提供飲用水,)

呢間新開餐廳一開始經過唔知佢係食啲乜嘢,裝修木系簡單風格,好有日式格局嘅木枱櫈。睇個名都睇唔出係食乜,攞起餐牌就見到係主打牛腩牛雜麵,$62一碗牛雜麵以旺角區嚟講價錢都唔貴,但係識落就知咩料啦。除咗牛雜粉麵之外,餐廳仲有其他中式嘅菜式例如係炒牛河,炒米粉,揚州炒飯。我叫咗一碗五香牛雜跟新竹米粉,雖然等咗25分鐘先有得食,個湯飲落冇乜味精,牛雜係大大件乜都有,不過就似係斬D頭頭尾尾加落去。牛雜煮得都淋,但係腸同肚嘅部份連埋咗好大舊脂肪,就咁喺張相度都見到碗中間有一舊白色嘅肥膏好油食唔到!個人唔太鍾意太油膩,同埋唔算好食,加上又等得耐,所以成個感覺麻麻地。

2023-10-06 489 views
一直都是支持小店 ,亦喜歡食牛腩。 食物方面 ,好既牛腩店比佢好食既實在好多,未輪到佢 ,性價比亦低 ,兼野食真係麻麻咯!而最失敗係服務,完全冇對客人有最基本尊重 (特別係果位年長既女店員)。首先 ,當時我地中午兩點幾 ,點餐時 ,幾樣野都冇 ,但又唔講咩冇 ,都算喇。 我地兩個人點咗兩碗麵 ,菜(有沙 ,洗唔乾淨),飲品(凍) 等等。 跟著,我地想要杯一杯熱水 ,但店員一口拒絕 。 我話想要熱水飲藥 ,但個後生女用左好耐時間問年長既女店員, 最後亦堅持唔俾,話只可以點凍既礦泉水 或其他冷凍飲品,係咁多,亦冇唔好意思,就行開。 最奇怪係 ,佢地好理直氣壯 ,完全唔覺有問題,連唔好意思都唔覺。。。兩個人食麵埋單差不多二百蚊 ,連俾杯水都咁難 ,都好耐都未試過。今時今日 ,咁多人北上消費 ,其中一個原因就是呢啲咁差 兼不自覺有問題既服務質素,可悲
一直都是支持小店 ,亦喜歡食牛腩。

2023-09-28 414 views
餐廳定位我都唔識講了應該歸類於港式茶記?木系裝修但係坐大枱好唔方便三個人坐一張長櫈 點移動招牌蘿蔔清湯騸牯牛腩幼麵 $80依度無得揀爽腩坑腩崩沙腩跟據職員姐姐所講佢地全部都係坑腩嚟第一眼感覺就切得好怪一粒粒方塊狀嘅牛腩湯係幾鮮甜 嬴咗市面九成鋪頭但我覺得近廣華街嗰間牛腩鋪會再好飲啲牛腩炆得超級淋 有幾舊係有入口即溶嘅感覺 係新鮮牛先會做到嘅肉味同效果無誇張連辣椒油一併送上 炒得好香從擺盤到食物都整到靚靚仔仔有心機

餐廳定位我都唔識講了
應該歸類於港式茶記?

木系裝修

從擺盤到食物
都整到靚靚仔仔
有心機

2023-09-07 390 views
位於旺角,接近花園街市政大樓附近嘅一條橫街地點超近旺角地鐵站,方便最欣賞就係招牌菜:指月牛腸鍋配稻庭清湯麵$128騸牯 + 肥牛,新竹米粉$88招牌蘿蔔清湯騸牯牛腩幼麵$68黃金炸魚皮,香脆美味,值得一試煎韭菜豬肉餃,豬肉味香濃,而且不太油膩+ 8 可以揀薏米水或者烏梅茶,食牛腩之後,飲番杯清涼嘅……飲品,實在令人感覺清新店舖座位唔多,如果晚飯時間,通常都要排隊店舖座位都算是闊落,未算太擠迫服務態度,正常食完之後,不會感覺口渴,因為湯底都是沒有味精的
位於旺角,接近花園街市政大樓附近嘅一條橫街

地點超近旺角地鐵站,方便

最欣賞就係招牌菜:指月牛腸鍋配稻庭清湯麵$128

騸牯 + 肥牛,新竹米粉$88

招牌蘿蔔清湯騸牯牛腩幼麵$68

黃金炸魚皮,香脆美味,值得一試

煎韭菜豬肉餃,豬肉味香濃,而且不太油膩

店舖座位唔多,如果晚飯時間,通常都要排隊

店舖座位都算是闊落,未算太擠迫

服務態度,正常

食完之後,不會感覺口渴,因為湯底都是沒有味精的

指月牛腸鍋配稻庭清湯麵
煎韭菜豬肉餃
2023-09-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
指月牛腸鍋配稻庭清湯麵
煎韭菜豬肉餃
  • 指月牛腸鍋
2023-09-03 285 views
讚1 牛腩以外既嘢食都好味 魚皮香脆唔油膩 蔥油蝦好入味 而且一啲都唔老 燉湯夠火喉 清湯腩都仍然有水準2 環境係旺角黎講 真係無得頂 闊落舒服彈1 部份菜式就麻麻地 牛肉係偏韌既 雞翼亦都偏淡

2 環境係旺角黎講 真係無得頂 闊落舒服

1 部份菜式就麻麻地 牛肉係偏韌既 雞翼亦都偏淡
旺中附近發現左間高質小店🫶🏻簡潔裝修 木枱+綠色植物勁似間文青cafe🌿小店主打新鮮牛雜、清湯腩等等啲碗碗碟碟都好靚😍完全唔似食緊清湯腩我地叫左幾款食物都有驚喜 朋友讚不絕口🤣佢地個清湯腩真係好!高!質😍牛味濃郁 口感非常軟腍🤤勁易咬 仲有牛腩果啲肥 好正❗️個蘿蔔都係精粹 清甜無渣入晒味👍🏻可以+$加各款麵類/飯🍚同加騸牯肥牛片打邊爐咁 仲有必試手撕雞煨面🍜麵條係滑溜溜的 老闆話個湯熬咗六個鐘 係有少少稠身嘅湯 飲落真係好濃郁 好味😋黃金炸魚皮好邪惡 炸得脆口 每條都沾滿鹹蛋黃醬🤤
旺中附近發現左間高質小店🫶🏻

簡潔裝修 木枱+綠色植物勁似間文青cafe🌿
小店主打新鮮牛雜、清湯腩等等
啲碗碗碟碟都好靚😍完全唔似食緊清湯腩
我地叫左幾款食物都有驚喜 朋友讚不絕口🤣

佢地個清湯腩真係好!高!質😍牛味濃郁
可以+$加各款麵類/飯🍚同加騸牯肥牛片打邊爐咁
仲有必試手撕雞煨面🍜麵條係滑溜溜的 老闆話個湯熬咗六個鐘
係有少少稠身嘅湯 飲落真係好濃郁 好味😋
黃金炸魚皮好邪惡 炸得脆口 每條都沾滿鹹蛋黃醬🤤
2023-09-01 162 views
粉面大家食得多,終於揾到間高質,今日嚟到新派粉麵嘅指月✅✅鮮茄騸牯牛面珠河粉牛肉鮮嫩多汁,配上新鮮茄子同河粉,令整個菜式有一種豐富嘅層次感。牛肉嘅鮮味同茄子嘅甜味相互輝映,每一口都能夠感受到嚼勁同鮮美。😋😋😋胡椒豬肚配新竹米粉豬肚經過炆煮,口感軟嫩,搭配上香辣嘅胡椒醬汁同滑溜嘅新竹米粉,帶來一種辣爽嘅口感。每一口都能夠感受到豬肚嘅鮮嫩同胡椒嘅香辣,令人回味無窮。😛😛蠔油菜芯菜芯脆嫩,帶來一種淡淡嘅鮮味同甜味。🥗🥗山楂烏梅茶都係一啖清涼解渴嘅好選擇。山楂烏梅茶帶有一種微酸嘅口感,令人有一種清新嘅感覺。而冷泡茶則帶有淡淡嘅茶香,解渴又消暑。🤪🤪🤪
粉面大家食得多,終於揾到間高質,今日嚟到新派粉麵嘅指月✅✅

鮮茄騸牯牛面珠河粉

胡椒豬肚配新竹米粉

蠔油菜芯

菜芯脆嫩,帶來一種淡淡嘅鮮味同甜味。🥗🥗

山楂烏梅茶

2023-08-30 173 views
見到有youtuber推薦,裝修又幾靚,咁啱想加餸,就去買碗$70牛腩返屋企。接到個外賣盒袋的時候,望一望,好似好少。返到屋企,打開,倒開d湯,牛腩加蘿蔔連盒底都舖唔滿。 okok, 可能好好食呢。。。食啖牛腩先,我咬唔到。 蘿蔔咬到嘅, 不過唔覺得甜。 個清湯我拎左去煮鮑魚,再試下湯,冇味嘅。。。總之,成兜野冇野可取。 望住好似望住人地食剩嘅野咁,忍唔住要影相share。唔知係外賣問題定叫淨牛腩問題,買左碗唔值$70的野,很失望。 一定冇下次。注:食左一舊牛腩同一舊蘿蔔先記得影相,畫返落去俾大家參考。
接到個外賣盒袋的時候,望一望,好似好少。

返到屋企,打開,倒開d湯,牛腩加蘿蔔連盒底都舖唔滿。

注:食左一舊牛腩同一舊蘿蔔先記得影相,畫返落去俾大家參考。

清湯牛腩

2023-08-20
TakeAway
2023-08-19 187 views
位於旺角鬧市,裝修簡約卻充滿藝術感牆身的掛壁植物讓人感到輕鬆菜品方面首推指月牛腸鍋配水雲麵即使對內臟不感興趣的人也會被其入口即溶又不油膩的口感所吸引再配上煙韌彈牙的水雲麵更是美味精選騸牯肥牛新鮮美味牛味濃郁自家製飲品也非常有特色有檸檬薏米水、山楂烏梅茶不只好喝更富有豐富的營養價值
位於旺角鬧市,裝修簡約卻充滿藝術感
牆身的掛壁植物讓人感到輕鬆

更是美味

精選騸牯肥牛新鮮美味
牛味濃郁

自家製飲品也非常有特色
有檸檬薏米水、山楂烏梅茶
不只好喝
更富有豐富的營養價值
2023-08-14 166 views
睇門面以為又開一間新cafe,睇真d原來係新式粉麵店,主打牛雜牛腩,仲有d特色野,好似牛腸鍋,椰菜花飯咁,傳統中帶點新意。鮮茄騸牯牛面珠特式上海麵鮮茄湯底飲得出真材實料,濃郁蕃茄味再帶陣陣香辣,味道有層次👍🏻牛面珠腍身軟熟,牛味好重,滲左d蕃茄湯味道更正。推介哩款上海麵,就咁睇以為會好腍身,但入口原來係爽中帶彈,薄身得黎又幾掛湯☑️手打墨丸河原汁原味既清湯河,河粉唔會係碎濕濕一夾就爛個d,內有白蘿蔔而且好用心地切到得留中心最甜最腍部份,連帶湯頭都更甜。墨丸白雪雪,好耐無食過依種有粒粒墨魚粒既口感,彈牙鮮美,自家手打果然唔同d!另外叫左個韮菜花,鮮嫩無渣,多汁清甜☑️山楂烏梅茶自家煲既烏梅茶,酸maymay梅味好香,解膩一流,生津解渴👍🏻

鮮茄騸牯牛面珠特式上海麵

牛面珠腍身軟熟,牛味好重,滲左d蕃茄湯味道更正。

手打墨丸河

另外叫左個韮菜花,鮮嫩無渣,多汁清甜☑️

山楂烏梅茶