2016-09-06 442 views
係大圍等學琴又餓餓地,就求其揀間餐廳口水雞一直都係我至愛,所以就諗住叫個口水雞米線試下米線同腩肉正常既,腩肉有少少UN不過口水雞幾失望雞肉又霉霉地,D汁重有D苦苦地既味,應該係蒜蓉同醋溝埋既味而且D蒜蓉好辣我諗米線可以再食既,不過就唔會再叫口水雞
係大圍等學琴又餓餓地,就求其揀間餐廳

口水雞一直都係我至愛,所以就諗住叫個口水雞米線試下

米線同腩肉正常既,腩肉有少少UN

不過口水雞幾失望

雞肉又霉霉地,D汁重有D苦苦地既味,應該係蒜蓉同醋溝埋既味

而且D蒜蓉好辣
我諗米線可以再食既,不過就唔會再叫口水雞
2016-09-05
2016-08-08 472 views
After exploring Tai Wai for the first time, on a hot HK summer day, we just wanted to sit down, rest and eat. Wanted to try Kwan Kee, but when we found it we weren't feeling the dai pai dong vibe, which led us to a safe bet, mi xian noodles. Fortunately its super close by, so if we were in the mood, we could have opted for a double feature - mi xian and rice noodles!! Restaurant offers all chinese menu, so relied on wifey for translation. To say the least I ordered wrong, not choosin

Restaurant offers all chinese menu, so relied on wifey for translation. To say the least I ordered wrong, not choosing the right items with my noodles.
Next time will try what wifey had, but the yam noodles were a bit chewy. Mind you, I one usually eat this type of noodles as it can fill you up fast. The pig stomach was good.
Scrolling through open rice while waiting for our food and seeing what others order, I clearly ordered wrong!! Sad looking bowl of noodles. Anyways, wifey also got pickled veggies which were really good. Their mouth-water chicken was tasty.
Next time I'm in Kowloon Tong, I'll definitely hop over one mtr stop and give this place another try.

2016-08-07
2016-05-18 534 views
見一段時間冇黎呢間食, 午餐就到了這米線店食米線, 點了"吉列大蝦米線", 出面的米線店好少會有吉列大蝦揀! 蝦是即炸的, 熱辣辣,  咬落口脆脆的, 雖然唔算真係好大隻, 不過份量都叫做OK. 碟旁邊仲有泰式酸甜醬可以點.  米線的湯底就揀了小鍋米線, 印象中這裡的小辣對我來說都算太辣, 所以叫無辣穩陣D. 雖然無辣, 不過湯底又唔會好清淡, 湯底都幾香, 唔算好鹹, 入面有D肉碎 芽菜 少少韭菜, 但肉碎都幾肥 差不多全部都係肥豬肉.. 米線質地幾鍾意, 夠彈牙! 都幾大碗添. 下次都可以再幫襯!不過會叫番吉列豬扒, 感覺好似份量多D.
吉列大蝦米線
2016-05-12
Type of Meal
Lunch
2015-11-22 572 views
今日無啦啦想食辣米線,即search 大圍邊度有米線。睇過食評,見啲人講到好似好有驚喜咁,就去試下。我order 左個酸辣紅薯粉,配炸醬,豬大腸,蘿蔔,中辣,而我男友就要左小窩米線,配木耳絲,腩肉,中辣,仲叫左個小食,炭燒豬頸肉。我個紅薯粉先到,先試一試個味,都幾辣,不過一啲酸味都冇,真失望,我要落成支醋先至有足夠嘅酸。其實你話難食,唔係難食,但絕對唔係之前食評講到咁好味,咁驚喜囉。反而個豬頸肉都唔太差,唔會太乾身,味道都可以的。另外,唔關啲食物嘅事,見到果度啲侍應啲面口,個食野心情同食慾都減低晒連埋單都好似唔想收錢咁。哩間都唔需要再特別黎食,我寧願去食三哥或者傷心酸辣粉好過
我個紅薯粉先到,先試一試個味,都幾辣,不過一啲酸味都冇
2015-03-20 579 views
已經好耐無黎依度食野了,好掛住依度既酸辣粉。我每次黎都會食佢,再加埋辣既腩肉同雞絲。今次都唔例外,再叫左小辣,同加左杯茉香珍珠奶茶。黎依度食野既多數都係街坊,舖頭唔係好大,一張張木圓台加好多既木椅,人多既時候會比較迫,但係今日就唔算太多人。我同老闆娘打左陣牙鉸,個粉就熱辣辣咁送到我面前。聞到已經食指大動,好開胃喇!我最鐘意依度薯粉口感適中,湯底又夠濃。而且雞絲同腩肉都唔多肥肉,腩肉辣得黎又唔會肥膩,好食過譚仔。碗粉仲有好多配料,酸菜花生肉碎等,鐘意仲可以加蔥。真係好好食,食辣既朋友會覺得刺激,唔食辣既朋友都可以叫唔辣,一樣好食。食左幾啖杯奶茶就到左,用奶茶解辣係最好,有奶又夠凍同甜。個茉香仲好fresh,完美中和番個粉既刺激。如果唔係我真係一身汗又流哂鼻水,哈哈。食完個胃暖粒粒,今日天氣又咁暖,好似提早過熱辣辣夏天咁。我下次再黎一次會再叫依個配搭!

2015-03-19
2014-11-23 469 views
一直對紅薯粉情有獨鍾,雲南真米線沒有令我失望!蘿蔔腩肉紅薯粉 $36 酸辣湯底辣得兇猛,整個胃都被辛辣包圍!蘿蔔味道清甜,於品嚐中起了中和作用!紅薯粉不會像塑膠一樣難咬,反而軟硬適中!亦吸收湯中精華!每一口都充滿辣勁炭燒豬頸肉 $38味道不過不失,有點可惜的是...食物不夠熱!如即叫即燒,風味更佳!
一直對紅薯粉情有獨鍾,雲南真米線沒有令我失望!

酸辣紅薯粉

蘿蔔腩肉紅薯粉 $36

炭燒豬頸肉

炭燒豬頸肉 $38
2014-11-23
$50 (Lunch)
酸辣紅薯粉
大圍想食酸辣米缐地方不多,除咗金禧「譚仔三哥」外,「雲南真米缐」都算係首選。佢除咗小鍋米缐、酸辣紅薯粉外,小食款式都算多(炸豬扒、口水雞、炭燒豬頸肉..等)都不錯!還有飯類(飯就未試過)。這間間中都會食下,多數都係食〜「重慶酸辣粉」!今次叫咗「酸辣粉(小辣)+ 雞翼/貢丸/冬菇」。酸辣粉配料有肉碎、酸菜、花生、蔥。個人覺得小辣不是太辣。酸菜味頗重。湯底夠熱!偏濃味、酸和辣味道恰當。紅薯粉比出面一般嘅粗,略嫌粗身咗小小,掛湯力不夠!口感算煙韌但不算彈牙!感覺相比「川味」個紅薯粉比較好食!(個人意見)配料都好味!雞翼係滷水,不錯!貢丸都Ok!冬菇炆得夠淋夠入味。凍擰茶一般,E杯比較淡,茶味一般。總括而言:地方算乾淨,落單及出品都幾快。味道都唔錯!

今次叫咗「酸辣粉(小辣)+ 雞翼/貢丸/冬菇」酸辣粉配料有肉碎、酸菜、花生、蔥。個人覺得小辣不是太辣。酸菜味頗重。
湯底夠熱!偏濃味、酸和辣味道恰當。
凍擰茶一般,E杯比較淡,茶味一般。
總括而言:地方算乾淨,落單及出品都幾快。味道都唔錯

• 酸辣紅薯粉
2013-05-08 223 views
已經食過好多次呢間鋪頭,覺得係時候要比番個食評佢啦是晚叫了有湯的酸辣紅薯粉(小辣)加韮菜同豬耳再加埋豆漿賣相都幾靚,仲要熱辣辣,配料的花生好好味,好襯成個粉酸菜係又酸又辣嗰種,正呀!湯底係重口味,辣酸鹹集於一身,今晚的酸味比較突出紅薯粉好un仲要好長,咬唔爛就吞左,份量好多韮菜份量少,得幾條浮面豬耳都ok啦,不過不失豆漿就係冇豆味嗰種啦,比較甜可以解辣 總括個粉都唔差,仲要係好濃味,真係又酸又辣但D阿姐成日要分配到好多人坐埋一張檯,好迫食得好辛苦中午時份會比晚上多人,想坐得舒服D可以選擇晩上食
已經食過好多次呢間鋪頭,覺得係時候要比番個食評佢啦
是晚叫了有湯的酸辣紅薯粉(小辣)加韮菜同豬耳再加埋豆漿
賣相都幾靚,仲要熱辣辣,
配料的花生好好味,好襯成個粉
酸菜係又酸又辣嗰種,正呀!
湯底係重口味,辣酸鹹集於一身,今晚的酸味比較突出
紅薯粉好un仲要好長,咬唔爛就吞左,份量好多
韮菜份量少,得幾條浮面
豬耳都ok啦,不過不失
豆漿就係冇豆味嗰種啦,比較甜可以解辣

總括個粉都唔差,仲要係好濃味,真係又酸又辣
但D阿姐成日要分配到好多人坐埋一張檯,好迫食得好辛苦
中午時份會比晚上多人,想坐得舒服D可以選擇晩上食

2013-05-05
2012-11-27 196 views
今日幾乎全日落住毛毛雨 , 天氣降至16 度 , 最適合打邊爐不過今日要送妳返工 , 唔係幾夠時間 , 只能o係大圍快食晚餐 , 打開 openrice , 除左茶餐廳 , 快靚正o既仲搵到呢間雲南真米線大大碗熱辣辣 , 正好合乎呢個寒冷o既天氣 , 食完成個身暖粒粒呢度除左有米線 , 仲有拉面 , 重慶酸辣粉等 , 小食都有好多種我地一人叫左一碗米線 , 另外跟米線可以加錢配上飲品 , 價錢合理1. 腩肉豬大腸酸辣米線~ 酸辣湯叫左少辣 , 對我黎講剛剛好 , 酸味要靠酸菜而唔係個湯本身米線都幾滑而且有嚼勁 , 配料就只爽脆o既芽菜同肥瘦參半o既肉碎腩肉細薄 , 本身帶辣 , 好惹味 , 最正係連帶住 d 軟身位 , 好有硬口豬大腸同樣切得幼細 , 味道有 d 似滷味 , 有少少甜甜地 , 軟腍好味2. 雞絲豬潤小鍋米線~ 小鍋米線係唔辣o既 , 個湯都幾好味 , 唔係一般好清個種 ,雞絲係急凍雞柳撕成幼絲 , 雖然肉質無雞脾肉咁滑 , 但勝在瘦豬潤好香薑汁味 香滑爽甜 , 應該係生滾o既 , 連帶湯底亦變得鮮甜 ## 兩人配一罐可樂 , 加 $ 6 , 經濟實惠又美味o既一餐食完
1. 腩肉豬大腸酸辣米線
2. 雞絲豬潤小鍋米線
食完如我地所願 , 睇黎雲南米線即將係我地冬天常食o既快餐
2012-11-26
2012-10-12 106 views
今日見唔太肚餓所以選擇左食米線,呢間野我差不多日日行過,見佢都幾多人費時同人"壁"見今日行過無乜人所以買左個外賣試試,今日我叫左個酸辣肥牛米線試,我等左太約5分鐘就有啦,番到屋企大約用左5分鐘,個米線都唔會話變到太淋,個米線開盒都幾香不過呢個米線食落都幾咸同埋無乜酸辣味,d牛肉太厚唔太好食,所以我只覺得一般
見今日行過無乜人所以買左個外賣試試
,今日我叫左個酸辣肥牛米線試,

不過呢個米線食落都幾咸同埋無乜酸辣味
,d牛肉太厚唔太好食,所以我只覺得一般
麻麻地的肥牛米線
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 暫時未有
2012-06-14 80 views
食第2次都係食重慶酸辣粉---有湯---酸辣---BB辣只是飲湯,酸味唔夠上次酸,辣就好夠但食埋個粉,到喉嚨,感覺到有肉味,個味道好正都好好味大家,值得一試,但最好bb辣
食第2次

都係食重慶酸辣粉---有湯---酸辣---BB辣

只是飲湯,酸味唔夠上次酸,辣就好夠

但食埋個粉,到喉嚨,感覺到有肉味,個味道好正

都好好味

大家,值得一試,但最好bb辣
2012-06-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 重慶酸辣粉
2012-03-30 76 views
味道只屬一般。是日光顧小鍋米線一客、相對於雲桂香、此店湯底味道淡而重味精、配料少。所以、圍起黎價錢比同類食店更貴,雲桂香及譚仔會是更好選擇。而服務方面、坐位安排顯然不妥善、出現強行搬客等得失客人既情況。
味道只屬一般。
是日光顧小鍋米線一客、
相對於雲桂香、此店湯底味道淡而重味精、配料少。
所以、圍起黎價錢比同類食店更貴,雲桂香及譚仔會是更好選擇。

2012-03-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$36 (Lunch)
2012-03-20 69 views
係大圍行到好累,又肚餓,見到有麻辣米線,即刻同男友衝入去!我同男友各自都叫左三 "食送" 米線男友:滷蛋 + 冬菇 + 紅腸(中麻辣)我:魚腐 + 腐竹 + 蘿蔔(小中麻辣)再加多個麻辣豬耳同拍黃瓜,同埋兩杯凍飲先講湯底:又唔似係味精,幾鮮味!個店員話:中辣真係好辣架!所以我先叫左個小中麻辣;但出到黎發覺原來自己都幾食得辣:因為男友個中辣我覺得剛剛好!米線:我成日覺得好出名個間南 X 既米線煮唔透,呢到煮得透之餘唔會爛晒!滷蛋:好入味!我同男友都鍾意!冬菇:炆得 "林"!!!紅腸:無咩特別魚腐:同平日食開個隻(即翠 X 茶餐廳個種)非常唔同,實好多,同埋唔覺有魚味腐竹:可以接受,但未去到好香既腐竹蘿蔔:幾鮮甜!但唔覺佢用左咩去煮小食幾大碟喎!麻辣豬耳:好爽,幾好味!最正係旁邊個酸酸地既汁!(唔多覺麻辣,可能上錯左)拍黃瓜:新鮮既,不過唔知點解個汁酸酸地,我都係鍾意食鹹(唔係酸)既 version 多 D...店小小,人都幾多,但服務員好快手!有時間仲會同你講幾句!就咁睇幾乾淨,但係應該抹檯抹得落力小小(檯面有唔少彈出黎既湯汁)問服務員係咪可以用 Openrice 既 coupon,佢地
係大圍行到好累,又肚餓,見到有麻辣米線,即刻同男友衝入去!

我同男友各自都叫左三 "食送" 米線
男友:滷蛋 + 冬菇 + 紅腸(中麻辣)
我:魚腐 + 腐竹 + 蘿蔔(小中麻辣)

再加多個麻辣豬耳同拍黃瓜,同埋兩杯凍飲

先講湯底:又唔似係味精,幾鮮味!
個店員話:中辣真係好辣架!

滷蛋:好入味!我同男友都鍾意!
冬菇:炆得 "林"!!!
紅腸:無咩特別
腐竹:可以接受,但未去到好香既腐竹
蘿蔔:幾鮮甜!但唔覺佢用左咩去煮

小食幾大碟喎!

服務員係咪可以用 Openrice 既 coupon,佢地唔知有件咁既事!所以,我就無再問了
整體唔錯,值得試試!
好味既豬耳(個汁好味!)
三食送米線:滷蛋 + 冬菇 + 紅腸(中麻辣)
三食送米線:魚腐 + 腐竹 + 蘿蔔(小中麻辣)同埋後面既拍黃瓜
2012-03-03
$65 (Tea)
好味既豬耳(個汁好味!)
三食送米線:滷蛋 + 冬菇 + 紅腸(中麻辣)
  • 豬耳
2012-03-05 61 views
之前同男朋友去左大圍... 唔知食咩好....男朋友想食米線.... 咪周圍搵下.... 見到哩間... 諗住試試.....入到去.... 環境好好.... 感覺比一般面食餐廳乾淨.....見到有紅薯粉... 因為本人好鍾意食紅薯粉....即刻order 左...男朋友要左個招牌腩肉米線...我地叫多個青瓜冷盤... 好大碗紅薯粉好好味... 煙韌.. 完成有驚喜.... 聽老闆講好似係自己親自北上搵番黎.... 真係好值得一試...... 男朋友都話佢個碗都好好味......(因為我唔食辣.. 所以冇試...)湯底好濃.... 酸菜好味..... 食食下先記得影相....
之前同男朋友去左大圍... 唔知食咩好....

見到有紅薯粉... 因為本人好鍾意食紅薯粉....
即刻order 左...
男朋友要左個招牌腩肉米線...
我地叫多個青瓜冷盤...

好大碗

紅薯粉好好味... 煙韌.. 完成有驚喜....
聽老闆講好似係自己親自北上搵番黎....
真係好值得一試......

湯底好濃.... 酸菜好味.....

食食下先記得影相....
$35 (Lunch)
  • 紅薯粉
  • 豬軟骨