餐廳名字 ❛ 蟲二 ❜ - 風月二字去除外框 (虫二),意即風月無邊,取名好特別、十分貼合餐廳氛圍。餐廳座落於旺角活化工廈618嘅頂樓,設有室內外位置,周圍唔少植物佈置,彷如鬧市中嘅空中花園🪴望住啲花花草草進餐真係好寫意好有慢活嘅感覺☁️🍽Brunch - 自家製黑啤農夫包配沙律 ($125)• 醬燒雞腿肉×煎日本極上蛋• 烘烤自家製黑啤乳酪紅莓農夫包• 嫩葉沙律配自製杏脯醬沙律醋呢個咁有田園氣息嘅Brunch夠哂豐富🤩🥗餐廳用上Guinness黑啤調味烘烤自家製乳酪紅莓農夫包,食落鬆脆可口,外脆內裏軟綿,配埋上面嘅醬燒雞腿肉一齊食好夾🥰雞腿肉嫩滑juicy,加埋沙律醬好滋味!農夫包上仲搭配幾片蘋果片一齊食,可以減輕油膩感,旁邊仲有沙律菜好清新👍🏻大推呢個Brunch!!😍🍫肉桂朱古力蟲二西多 ($98)蟲二黑啤吐司以肉桂蛋漿長時間浸泡,食落好香蛋味、香脆又鬆軟,配上邪惡嘅HERSHEY朱古力醬,食落真係滿足感十足!吐司表面撒上可可粉,仲有青提子作點綴,賣相不錯幾澎湃👍🏻而且整體感覺又唔算太甜,雲尼拿雪糕令到口感更清新🤍🍹Homemade mocktails ❛蟲二調製❜─ 没有買回來的

🍽Brunch - 自家製黑啤農夫包配沙律 ($125)
• 醬燒雞腿肉×煎日本極上蛋
• 烘烤自家製黑啤乳酪紅莓農夫包
• 嫩葉沙律配自製杏脯醬沙律醋
呢個咁有田園氣息嘅Brunch夠哂豐富🤩🥗
雞腿肉嫩滑juicy,加埋沙律醬好滋味!
大推呢個Brunch!!😍
自家製黑啤農夫包配沙律

🍫肉桂朱古力蟲二西多 ($98)
肉桂朱古力蟲二西多

🍹Homemade mocktails ❛蟲二調製❜
─ 没有買回來的syrup,都是餐廳自煮的
• 櫻花忌廉草莓泡泡啤 (無酒精) ($55)
呢款粉紅泡泡啤賣相好靚💗忌廉梳打加泡泡,好似飲緊啤嘅口感,幾過癮🤣味道酸酸甜甜,個底仲飲到草莓粒,感覺幾清新🥰
櫻花忌廉草莓泡泡啤

• 蟲二酒釀桂花啡 ($55)
呢個組合好特別都係第一次試,清甜桂花香氣及淡淡的酒香,同黑啡撞埋一齊又幾夾喎😋杯底沉咗啲酒釀糯米,表面仲有桂花花瓣,裝飾之餘飲落仲甜甜的🌼
蟲二酒釀桂花啡

總結:食物款式新穎又有心思,天台環境寧靜舒適,lunch嚟呢度慢活下都不錯☺️
2022-11-08
肉桂朱古力蟲二西多