2016-12-19 6079 views
權八於日本大有名氣,餐廳參照傳統江戶時代嘅居酒居設計,環境清幽,傾計聚舊一流。聽講日本權八有一個傳統,就係喺舖頭中設有蕎麥麵製作室,令大家可以欣賞製麵過程情況。香港店當然都唔例外,每個食客進入餐廳嘅長廊都必定會經過製作室。大家認真要試下呢到啲蕎麥麵,爽滑彈牙,有好香嘅蕎麥味。配合埋由厚鰹魚、鰹魚花、青魚乾製成的蘸汁,蔥同芥末,食到我哋要encore追加。我哋走去問侍應,發現原來呢到嘅蕎麥麵係由百分百蕎麥製成,無加過任何麵粉。餐廳特設清酒亭,更嚴選咗有88款特盛清酒。我哋諗住賀一賀佢,點咗榮獲Monde Selection 2010金賞嘅櫻室町備前幻純米吟釀,口感濃郁渾厚。我哋叫咗嗰精選5點刺身,份量唔多,不過勝在夠新鮮。最鐘意食蝦刺身嘅M佬,食到嘩嘩聲,喺咁話啲蝦好膠口好新鮮。權八嗰手作豆腐,望嗰表面就知佢滑嘟嘟,唔捨得整爛佢嚟食。配埋淡豉油同柴魚片嚟食,唔會好淡,豆味濃郁。呢到設有串燒亭,師傅即場表演燒串燒,啲味香到想叫多幾串。就算唔鐘意食內臟嘅我都覺得嗰牛舌串好好味。啱啱熟,有濃郁嘅牛味。另外,葱串燒就食得多,但第一次跟埋麵豉一齊食,無諗過都幾夾,食落無咁寡。M佬真係好細心,叫咗我
蕎麥麵
櫻室町備前幻純米吟釀
5點刺身
手作豆腐
葱串燒
牛舌
M佬真係好細心,叫咗我最鐘意食嘅銀鱈魚西京燒。條魚好肥美,夾埋嗰醬汁,唔係好咸,啱啱好。伴碟嘅配菜最有驚喜,有新鮮嘅杏脯肉,甜甜地,中和返啲咸味。
銀鱈魚西京燒
整體嚟講,今晚埋單千八蚊,餐廳環境一流,食物質素有保證,加埋啲配料嚟食有驚喜。只係份量較少,唔啱大食嘅M佬。
2016-08-28
蕎麥麵