2013-03-01 659 views
2013 年黎到第三個月喇 , 食家挑戰賽之後 , 我休息左三個月喇 , 由於實在太忙 , 相有影 .... 但連電腦都無開 , E mail 無收到 ,奬無領到直到早兩日得閒 d , 打電話去 openrice office 查問下, 終於約好時間今日過左側漁涌一趟 , 之後返屋企放低 d 野就落街搵媽媽同細佬食野 佢地過左黎河畔呢邊 , 食細佬話試過 d 烏冬唔錯o既鳥良 ~ 除左烏冬 , 呢度仲有刺身 , 壽司 , 手卷 , 串燒 , 定食等等 1. 炭燒雞扒軟蟹野菜沙律~ 沙律菜新鮮爽脆無苦味 , 配合青瓜絲同白蘿蔔絲 , 好清甜醬汁係帶有芝麻粒o既胡麻醬 , 相當惹味 , 雞扒亦軟滑得宜反而軟殼蟹有 d 失望 , 炸粉太厚 , 係香脆 , 但味道唔突出2. 鹽燒牛舌~ 牛舌厚身 , 肉汁豐富 , 口感爽軟不過韌 , 剛好七成熟 , 味道都調得唔錯 , 輕輕鹽燒加上鮮檸汁 , 水準甚佳3. 芝士焗生蠔 ~ 我無食到 , 見到唔算大隻 , 細佬話芝士味好重4. 串燒鰻魚~ 媽媽話幾好味 , 不過就淋得制5. 三文魚腩海膽飯~ 賣相唔錯 , 三文魚腩切得幾好 , 有六大片好香好
1. 炭燒雞扒軟蟹野菜沙律

2. 鹽燒牛舌
味道都調得唔錯 , 輕輕鹽燒加上鮮檸汁 , 水準甚佳

3. 芝士焗生蠔
~ 我無食到 , 見到唔算大隻 , 細佬話芝士味好重

4. 串燒鰻魚
~ 媽媽話幾好味 , 不過就淋得制

5. 三文魚腩海膽飯
~ 賣相唔錯 , 三文魚腩切得幾好 , 有六大片好香好豐腴
海膽雖然細細的 , 味道總算甘香鮮甜 , 份量不過不失吧
6. 厚切黑豚五花腩手打烏冬
~ 手打烏冬配上熱湯 , 可接受地變軟而有失煙韌度 ,
湯頭意上不到的又清又甜 , 係海帶o既味道 , 令人想整碗喝光
五花腩名字上有 d 可怕 , 好似會好肥 ... 但其實同叉燒相類似
的確好夠厚 , 份量十足 , 外表睇黎又肥又無黎味道o既樣 , 唔太吸引
但入口鬆化得令人忘了其脂肪比例有幾咁高 , 食完一口又一口 ,
真係唔覺得有太多o既調味 , 只有濃濃o既豚肉香 , 跟清湯不謀而合

7. 鹽燒三文魚鮫
~ 呢個都係意外地美味 , 唔似得出面食到o既魚鮫咁又瘦削又乾身 ,
就咁睇己經感受到佢有幾飽滿 , 分開兩邊 , 魚油灌出 , 燒得洽到好處
鮫位o既肉又軟綿綿的 , 又香又滑 , 而且仲可以o係近鰭位置食到膠質
令我對 " 魚餃係頭頭尾尾攞埋黎賣 "o既食材呢個觀念重新定義 !!

## 呢一餐果然唔錯 , 好滿意 =) 難怪次次經過都有人等緊位
價錢都唔算太貴 , 下次黎要試多幾款燒物同埋試下冷烏冬先得
2013-03-01