2024-05-03 49 views
之前喺尖沙咀永年士多食過佢啲車仔麵覺得唔錯,今日喺沙田新城市廣場見到呢間叫「香港永年車仔麵茶餐廳」,原來除咗車仔麵,仲有好多茶餐廳都有嘅嘢食,所以入去試吓餐廳係商場裏面,環境寬敞、舒適,用上懷舊嘅食品和玩具做裝飾,兒時嘅回憶即時返晒嚟。美國安格斯封門柳用上鐵板上,當黑椒汁一淋上去,濃郁嘅黑椒汁撲鼻。廚師十分細心,將牛柳放在大大塊嘅洋蔥上面,令其不會過熱。而且好足料,絕對超過10安士以上。用刀一切開就見到肉中間微微嘅紅,感覺鮮嫩多汁,絕對符合我哋半成熟嘅要求。食起來不會入口即溶,但絕對唔靭,沒有筋,牛肉肉味濃郁,呢個價錢絕對超值。酥皮周打蜆肉魚湯酥皮牛油味濃郁,夠鬆脆,跟周打魚湯一齊飲,10分匹配。男神麵配料有牛柏葉、牛肚、豬腸、牛丸、牛腩、蘿蔔和時菜,絕對啱晒我口味。每一樣餸都高質素,尤其係啲蘿蔔,真係超甜。食車仔麵個湯底都好重要,呢間嘅味道絕對冇令我失望。女神麵配料有鮑汁炆花膠、酸齋、枝竹球,冬菇、紫菜、蘿蔔和時菜。朋友話啲花膠好入味,而且夠厚身。

美國安格斯封門柳

酥皮周打蜆肉魚湯
酥皮牛油味濃郁,夠鬆脆,跟周打魚湯一齊飲,10分匹配。

男神麵

女神麵