永年係我每次去元朗都會買外賣嘅車仔麵舖~佢哋嘅辣汁真係世一,每次都係外賣兩份豬腸、豬紅、魷魚加奶茶紅豆冰!而家終於等到新城市有永年啦!永年係pet friendly 餐廳,下次一定要帶埋我兩隻法國老虎仔過嚟先❤️奶茶紅豆冰+抹茶紅豆冰唔係好甜,有奶茶香味同埋抹茶嘅苦澀味!見到永年新開咗鐵板餐牌,有鐵板一人套餐梗係要試一個美國安格斯封門柳(~10oz)啦!跟餐會配沙律或者餐湯、炸麵同埋一款醬汁,醬汁有三款:包括永年,招牌辣椒汁,黑椒汁或者洋蔥汁店員先用兩個洋蔥圈墊住封門柳,防止煎燶洋蔥圈🧅加埋黑椒汁,透過鐵板剩餘嘅熱力煎熟,所以都好好味封門柳嘅肉質鮮嫩,店員將火候tune得啱啱好,一切開個橫切面,入邊全部都係粉紅色作為avocado lover,牛油果薯仔蝦沙律🥗係一個好開胃嘅前菜,有熟蝦,橙色同埋紅色嘅車厘茄以及牛油果加埋薯仔沙律,份量都幾足個人覺得橙色嘅車厘茄比起紅色仲甜👍車仔麵小食:豬三寶有 豬腸、豬紅、豬皮,唔係好多餐廳有好食嘅豬腸,清洗同埋烹調都好花功夫!而豬腸就係呢度嘅招牌,好有細個去廟街食街邊檔嘅感覺我同老公叫咗永年大碗麵+男神麵~豬腸加埋永年嘅秘製小辣辣汁湯底,又有豬腸嘅油
永年係我每次去元朗都會買外賣嘅車仔麵舖~

而家終於等到新城市有永年啦!

見到永年新開咗鐵板餐牌,有鐵板一人套餐
梗係要試一個美國安格斯封門柳(~10oz)啦!

店員先用兩個洋蔥圈墊住封門柳,防止煎燶
洋蔥圈🧅加埋黑椒汁,透過鐵板剩餘嘅熱力煎熟,所以都好好味

加埋薯仔沙律,份量都幾足
個人覺得橙色嘅車厘茄比起紅色仲甜👍

我同老公叫咗永年大碗麵+男神麵~豬腸加埋永年嘅秘製小辣辣汁湯底,又有豬腸嘅油脂香氣,又有車仔麵嘅辣味特色

永年大碗麵包括豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸

男神麵包括牛柏葉、牛肚、豬腸、牛丸、牛腩、蘿蔔

車仔麵配搭油面就最適合了!
特別欣賞佢哋嘅水魷,咬落爽脆~豬紅加埋湯底真係好吸引!
有時喺屋企食麵都好想加佢哋嘅湯底醬,佢哋嘅咖喱醬係city’super都有得賣,但係經常都斷晒貨🤭
  • 美國安格斯封門柳
  • 永年大碗麵
  • 奶茶紅豆冰
2024-03-23 668 views
終於考完試了!接完女兒放學,奬勵她用功溫習,她選擇了永年餐廳,原因係可以食牛扒!裝修環境有別於其他車仔麵茶餐廳,環境舒服之餘很有香港80年代的特色裝修,令我女兒大開眼界呀!美國封門柳配洋蔥汁餐廳食的牛排我最喜歡,D汁淋下去高溫鐵板時「炸」一聲很有氣魄,感覺很有鑊氣呀!看到沸騰的汁加上濃濃肉味,女兒已經急不及待要吃啦!牛排7成熟剛剛好,外表煎炸金黃,內部粉紅色並且稍微有點嫩紅,較嫩的肉質也不會過於柔軟。牛肉的紋理可能會更加鬆軟,隨著咀嚼會釋放出一些肉汁,加上美味的洋蔥汁,配合得恰到好處。男神麵聽名字就覺得很厲害了,原來配料有豬大腸,牛柏葉,牛腩,牛丸!配上幼麵,我食到了小時候車仔麵的味道,麵很彈牙,豬大腸和牛腩都很很入味和很琳,無比享受呢!女神麵名字都特別優雅,有花膠,冬菇,菜,非常健康的配搭!很適合愛美的女生補補骨膠原!又夠飽,味道還非常不錯呢!大女想食雞翼,叫了三隻南乳雞翼,香脆可口!女兒帶著滿足的心情回家😬

美國封門柳配洋蔥汁

女神麵

大女想食雞翼,叫了三隻南乳雞翼,香脆可口!

女兒帶著滿足的心情回家😬
  • 美國安格斯封門柳
🥢🍜【 香港永年車仔麵茶冰廳 】🍜🥢⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄30年老字號,以車仔麵聞名的永年車仔麵最近進軍沙田開設茶餐廳,保留車仔麵之餘,更增添港式美食,加入懷舊鐵板餐、滑蛋叉燒系列、番茄豬扒蛋飯等食物,款式種類多不勝數😚👏🏻「永年車仔麵茶冰廳」結合車仔麵及冰廳嘅概念,主力推介男神及女神麵,前者有多款牛內臟,後者則有花膠及豬手🤤🍜永年大碗麵呢碗麵有滿滿嘅配料,湯頭濃郁,滿足晒我對車仔麵嘅期待❤️蕃茄湯底配上永年招牌辣汁,香辣惹味🌶️搭配米粉,掛湯力極強,味道豐富😋👸🏼女神麵女神麵則以鮑汁燜花膠最吸睛,軟腍嘅花膠以鮑汁燜過,仲配上其他豐富配料🫶🏻搭配清湯、麻辣汁,同樣滋味滿滿😜套餐仲附送餐茶或咖啡,非常抵食👍🏻🥩紐西蘭肉眼扒 配 炸麵及黑椒汁肉質鮮嫩多汁,配料搭配得宜,旁邊嘅炸麵炸得香脆美味,配上黑椒汁一齊食好美味😋🥄周打蜆肉魚湯(升級酥皮湯)酥皮香酥美味,浸湯食超yummy❣️周打蜆肉魚湯包含蜆肉、薯仔等配料,值得推薦😚🦐懷舊蝦多士蝦嘅鮮美、酥脆嘅外層,配上爽滑蝦膠,非常美味,係不能錯過嘅懷舊美食😍🍍菠蘿冰菠蘿冰冰涼清新,解渴一流!🧋樽仔奶茶樽仔奶茶茶香味濃,奶味幼滑👍🏻⋄ ┄ ┄
🥢🍜【 香港永年車仔麵茶冰廳 】🍜🥢

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🍜永年大碗麵

👸🏼女神麵

🥩紐西蘭肉眼扒 配 炸麵及黑椒汁

🥄周打蜆肉魚湯(升級酥皮湯)

🦐懷舊蝦多士

🍍菠蘿冰
菠蘿冰冰涼清新,解渴一流!

🧋樽仔奶茶
樽仔奶茶茶香味濃,奶味幼滑👍🏻

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️車仔麵套餐◾️▪️
🍜永年大碗麵($108)
- 豬腸| 魚蛋| 蘿蔔|豬紅|豬皮|雞翼|雞翼尖|魷魚|紅腸丨時菜
- 🍅蕃茄湯
- 🌶️永年辣汁(大辣)
- 米粉

👸🏼女神麵($108)
- 鮑汁燜花膠|酸齋|枝竹球|冬菇|紫菜|蘿蔔|時菜
- 💦永年清湯
- 🌶️麻辣汁(大辣)
- 米線
☕️奉送餐茶或咖啡

▪️◾️鐵板1人套餐◾️▪️
🥩紐西蘭肉眼扒($218) 配 炸麵及黑椒汁
🥄周打蜆肉魚湯 升級酥皮湯(+$15)

▪️◾️滋咪小食◾️▪️
🦐懷舊蝦多士($28/3件)

▪️◾️永年特飲◾️▪️
🍍菠蘿冰(跟餐+$15)
🧋樽仔奶茶(跟餐+$15)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami沙田 #沙田美食 #新城市廣場 #永年 #永年車仔麵 @wingninyl
2024-01-26
4 day(s) ago 0 views
約左朋友去沙田行街,食個車仔麵先,永年大碗麵,乜都有,唔洗揀,豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮..有曬青菜,面底揀左油麵,清辣湯好濃鬱,粗麵好挂汁,大滿足;朋友食果碗男神面就係牛雜錦,牛百葉、牛肚等,揀左河粉,叫左清湯麻辣汁,小小辣,湯底好好味,好開胃,如果可以加多d湯就更好了。
2024-05-04 0 views
下單後提早5分鐘到已經有得取,食物和以往一樣好好味,最鍾意豬紅很甜,可惜是現在改用紙兜裝麵和湯,令到湯會漏晒出嚟,整到成個膠袋都係建議大家可以堂食會更好更方便(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!
建議大家可以堂食會更好更方便(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!
2024-05-04
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 樽仔奶茶
  • 永年大碗麵
2024-05-03 49 views
之前喺尖沙咀永年士多食過佢啲車仔麵覺得唔錯,今日喺沙田新城市廣場見到呢間叫「香港永年車仔麵茶餐廳」,原來除咗車仔麵,仲有好多茶餐廳都有嘅嘢食,所以入去試吓餐廳係商場裏面,環境寬敞、舒適,用上懷舊嘅食品和玩具做裝飾,兒時嘅回憶即時返晒嚟。美國安格斯封門柳用上鐵板上,當黑椒汁一淋上去,濃郁嘅黑椒汁撲鼻。廚師十分細心,將牛柳放在大大塊嘅洋蔥上面,令其不會過熱。而且好足料,絕對超過10安士以上。用刀一切開就見到肉中間微微嘅紅,感覺鮮嫩多汁,絕對符合我哋半成熟嘅要求。食起來不會入口即溶,但絕對唔靭,沒有筋,牛肉肉味濃郁,呢個價錢絕對超值。酥皮周打蜆肉魚湯酥皮牛油味濃郁,夠鬆脆,跟周打魚湯一齊飲,10分匹配。男神麵配料有牛柏葉、牛肚、豬腸、牛丸、牛腩、蘿蔔和時菜,絕對啱晒我口味。每一樣餸都高質素,尤其係啲蘿蔔,真係超甜。食車仔麵個湯底都好重要,呢間嘅味道絕對冇令我失望。女神麵配料有鮑汁炆花膠、酸齋、枝竹球,冬菇、紫菜、蘿蔔和時菜。朋友話啲花膠好入味,而且夠厚身。

美國安格斯封門柳

酥皮周打蜆肉魚湯
酥皮牛油味濃郁,夠鬆脆,跟周打魚湯一齊飲,10分匹配。

Dinner
-餐廳內外佈滿舊香港特色的擺設 充滿舊式情懷🖤👨🏻‍🦳👵🏼相信老一輩應該好多人識永年⋯近年變得更有特色佢哋嘅車仔麵好多人都食過😋朋友都大讚好食除咗車仔麵之外仲有懷舊鐵板餐 熱辣辣既酥皮湯都好令人懷念今次去咗沙田分店食晚飯🍚想兩樣都試吓🤭小朋友才做選擇我全都要.▶️女神麵 $108 令人永遠年輕既秘密🤭(鮑汁花膠、枝竹球、冬菇、酸齋、紫菜、蘿蔔、時菜)套餐原來仲跟多碗紫菜湯🥣好耐無飲過⋯略嫌咸左少少😳第一次見車仔麵有花膠 仲要2大塊肉🤌🏻滋補養顏仲有4大粒厚厚的冬菇 好爽😋▶️永年大碗麵 $108勁多料入面有成10款餸咁多(蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、豬腸、魚蛋、雞翼尖、魷魚、紅腸、時菜)😎雞翼滷得好入味👍🏻陳皮魚蛋都好爽口🍡蘿蔔好清甜入味又腍身其他料就唔一一列舉 都好味㗎🤤▶️永年雜扒 $198鐵板餐可選餐湯- 牛尾羅宋湯 / 周打蜆肉湯 我地+$15要埋酥皮湯 童年回憶返哂嚟😆周打蜆肉湯內有蜆肉同薯仔粒 好飽肚🐷🐮🐔雜扒有齊豬牛雞三款 份量都唔細 鐵板同肉中間有兩大舊洋蔥隔住 令到肉質唔會過老😎聰明

餐廳內外佈滿舊香港特色的擺設 充滿舊式情懷🖤
👨🏻‍🦳👵🏼相信老一輩應該好多人識永年⋯近年變得更有特色
佢哋嘅車仔麵好多人都食過😋朋友都大讚好食
除咗車仔麵之外仲有懷舊鐵板餐 熱辣辣既酥皮湯都好令人懷念
今次去咗沙田分店食晚飯🍚想兩樣都試吓
🤭小朋友才做選擇我全都要
▶️女神麵 $108
令人永遠年輕既秘密🤭
(鮑汁花膠、枝竹球、冬菇、酸齋、紫菜、蘿蔔、時菜)
套餐原來仲跟多碗紫菜湯🥣好耐無飲過⋯略嫌咸左少少
😳第一次見車仔麵有花膠 仲要2大塊肉🤌🏻滋補養顏
仲有4大粒厚厚的冬菇 好爽😋

▶️永年大碗麵 $108
勁多料入面有成10款餸咁多
(蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、豬腸、魚蛋、
雞翼尖、魷魚、紅腸、時菜)
😎雞翼滷得好入味👍🏻陳皮魚蛋都好爽口🍡蘿蔔好清甜入味又腍身

周打蜆肉湯內有蜆肉同薯仔粒 好飽肚
🐷🐮🐔雜扒有齊豬牛雞三款 份量都唔細
鐵板同肉中間有兩大舊洋蔥隔住 令到肉質唔會過老😎聰明
2024-05-02 0 views
3個人食飯,因為屋企人腰痛,坐個陣見到有個單丁客坐左個4人卡位,佢已經食完,響個位到snapshot, 想同待應阿姐問下可唔可以幫我地同個邊調一調位,個阿姐好大聲咁話:唔可以啊!我地呢度係唔會幫客咁做架! 我心度諗,唔換咪唔換,駛唔駛咁大聲夾惡。我地坐低叫左3個麵加蝦多士,3杯野飲,買單411,但最令我不滿既就係佢上左碟牛筋腩撈,個辣汁不哂落d菜心度!係全部辣汁擺哂落菜心度!我就叫個侍應阿姐來,話點解你d辣汁不哂落菜心度,叫人點食呢?佢竟然話佢地撈麵加辣就會落辣汁,全部都有架,唔係只係菜,我就話你自己睇,牛腩,牛筋,同d麵係一滴辣汁都冇,你淨係不左d辣汁落去d菜心度,叫人點食呢? 最後我叫佢俾番兩條菜我,佢先死死地氣換俾我,經過今次,唔會再來呢間,劣質服務!幾好食都冇用!香港就係俾你地d劣質服務搞wrong哂!

牛筋腩撈粗麵
2024-05-02 11 views
難得過嚟睇完迪士尼展覽見好耐無黎,就過黎食下車仔麵用QR code落單,非常方便永年車仔麵嘅配料選擇一向多到有選擇困難症所以有好多款人氣配搭嘅車仔麵唔洗自己揀永年大碗麵有豬大腸,魚蛋,蘿蔔,豬紅,雞翼,雞翼尖,魷魚,紅腸 湯底加咗微辣,辣得過癮滷水雞翼飽滿厚肉,肉質嫩滑男神麵配料有牛柏葉,牛肚,豬腸,牛丸,牛腩,蘿蔔,時菜,每一種配料份量都不少牛筋炆煮腍滑富骨膠原,牛腩牛味濃郁同樣出色屋企人叫左個鐵板燒,仲有配搭炸麵美國安格斯封門柳 肉質軟淋,肉味濃的確不錯酥皮湯都夠哂鬆化每次嚟到都會飲佢個奶茶紅豆冰茶味好濃,又唔會過
難得過嚟睇完迪士尼展覽
見好耐無黎,就過黎食下車仔麵

用QR code落單,非常方便

永年車仔麵嘅配料選擇一向多到有選擇困難症
所以有好多款人氣配搭嘅車仔麵唔洗自己揀

永年大碗麵
有豬大腸,魚蛋,蘿蔔,豬紅,雞翼,雞翼尖,魷魚,紅腸
湯底加咗微辣,辣得過癮
滷水雞翼飽滿厚肉,肉質嫩滑

男神麵
牛筋炆煮腍滑富骨膠原,牛腩牛味濃郁
同樣出色

屋企人叫左個鐵板燒,仲有配搭炸麵
美國安格斯封門柳 肉質軟淋,肉味濃
的確不錯

酥皮湯都夠哂鬆化

每次嚟到都會飲佢個奶茶紅豆冰
茶味好濃,又唔會過
2024-04-30 13 views
之前已經好鐘意去元朗食車仔麵,因為配料湯底都係入味好食!依家開多左分店,唔指食車仔麵,夜晚仲有扒餐!首先都係唔少得叫車仔麵,叫左個永年大碗麵($108),叫得大碗麵真係好豐富,有豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸同菜,每款都調好味尤其係豬紅、魷魚咁,入味又軟熟仲加左個腐乳通菜($26),腐乳鹹香味濃郁,個醬厚身同生菜好夾另外叫左個永年雜扒($198 ),牛雞豬都有真係啖啖肉,仲要質素都唔差,肉質嫩滑有咬口。仲加$12轉意粉,鐵板再加埋洋蔥汁嘅意粉更加好食飲品就加左+$15試奶茶紅豆冰,係依到嘅特飲,奶茶香濃幼滑,紅豆都夠綿滑,幾好飲!開咗分店都冇令人失望!

仲加$12轉意粉,鐵板再加埋洋蔥汁嘅意粉更加好食

開咗分店都冇令人失望!
2024-04-28 11 views
沙田永年經典鐵板餐車仔麵都滿有心思✨💛🥩🦥《永年雜扒》$198是此點這款有齊三款肉類的扒餐。包括了美國頂級西冷牛扒、嫩滑雞扒、厚切豬扒,以鐵板上餐,倒上洋蔥汁。滋滋的聲音和煙霧彌漫的視覺聽覺享受,真令人懷念!配搭升級酥皮湯,充滿著港式經典回憶的特色餐湯,外層的酥皮果然是酥脆,把它浸在白湯內,特別惹味好喝。👍🏻《砵酒燴牛尾》$48跟餐配搭懷舊小食,牛尾的肉質很軟滑,很易離骨,咬下去很軟綿綿,很入味!👍🏻《男神麵》$108車仔麵餐,已定好餸菜,包括有男士喜歡吃的牛柏葉、牛肚、豬腸、牛丸|、牛腩、蘿蔔和時菜,非常豐富!另外可自選麵底和辣度!👍🏻《女神麵》$108女士喜愛的餸菜,包括了鮑汁燜花膠、酸齋、枝竹球、冬菇、紫菜、蘿蔔和時菜,簡直是美顏食材聚於一齊,這款選了清湯。👍🏻飲品有港式茶記特飲,點了菠蘿冰和凍檸樂。充滿經典回憶的懷舊餐飯廳👍🏻
沙田永年經典鐵板餐車仔麵都滿有心思✨💛🥩🦥

《永年雜扒》$198

《砵酒燴牛尾》$48

《男神麵》$108

《女神麵》$108

飲品有港式茶記特飲,點了菠蘿冰和凍檸樂。

充滿經典回憶的懷舊餐飯廳👍🏻

香港永年車仔麵茶冰廳,位於沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖。 相信很多港人對永年車仔麵都熟悉, 餐廳以車仔麵揚名, 沙田分店座位舒適, 店員服務有禮。 餐廳除了車仔麵, 亦有不少港式美食可選擇🤤。晚餐🥢 ~ 美國極佳級封門柳$238、 酥皮周打蜆肉魚湯$15 、男神麵 $108 、抹茶紅豆冰 $15、女神面油麵 $108 、奶茶紅豆冰 $15 生菜魚肉 $20、樽仔奶茶$28、樽仔烏龍茶$28。    📍美國極佳級封門柳 ~ 鐵板封門柳五成熟, 淋上香濃惹味的洋蔥汁,口感極為軟嫩,烤起來鎖緊肉汁,每口都有濃厚的牛肉味, 配上 香脆可口的炸麵, 非常美味。 📍酥皮周打蜆肉魚湯 ~ 濃郁忌廉湯與酥皮纏在一起,加上蜆肉鮮味, 口感好creamy。 📍男神麵 ~ 有牛柏葉、牛肚、豬腸、牛丸、牛腩、蘿蔔、時菜,以牛為主, 非常豐富, 最喜歡豬腸口感肥美和Q彈的牛丸, 配上油麵和永年清湯配辣汁, 推介。 📍女神麵 ~ 有鮑汁燜花膠、酸齋、枝竹球、冬菇、紫菜、蘿蔔、時菜, 叫得女神麵, 就當然有女士至愛的厚切花膠,滿滿膠原蛋白又養顏, 仲有酸酸甜甜的酸齋,好開胃,其他配菜都是素食,很適

美國極佳級封門柳$238、酥皮周打蜆肉魚湯$15、男神麵 $108、抹茶紅豆冰 $15、女神麵 $108 、奶茶紅豆冰 $15 、生菜魚肉 $20、樽仔奶茶$28、樽仔烏龍茶$28

美國極佳級封門柳

男神麵

📍女神麵 ~ 有鮑汁燜花膠、酸齋、枝竹球、冬菇、紫菜、蘿蔔、時菜, 叫得女神麵, 就當然有女士至愛的厚切花膠,滿滿膠原蛋白又養顏, 仲有酸酸甜甜的酸齋,好開胃,其他配菜都是素食,很適合經常要keep fit的女神們。 再配上油麵 &永年清湯配辣汁, 這裏的清湯配辣汁真係冇得輸,辣起來非常惹味。
女神麵

📍生菜魚肉 ~ 魚肉入口質感紮實新鮮, 有大量生菜, 爽脆美味。
生菜魚肉

📍奶茶紅豆冰 ~ 奶茶味道香濃,紅豆粒粒軟綿綿。

📍抹茶紅豆冰 ~ 如果成日飲奶茶紅豆冰,又可以飲下抹茶味,苦澀味輕薄,清澈口感, 甜度剛好, 配上紅豆又另一番滋味。
抹茶紅豆冰 $15、奶茶紅豆冰 $15

📍樽仔奶茶 ~ 每次到永年我都會買樽仔奶茶 返屋企飲,茶香奶滑,味道正宗, 奶茶控首選。

📍樽仔烏龍茶 ~ 味道甘甜,帶有淡雅花香,順喉清爽。

樽仔奶茶$28、樽仔烏龍茶$28

以前一向覺得永年車仔麵係世一👍🏻,而家發現鐵板牛扒都好正😋, 真心推介🙌🏻。

2024-04-25
美國極佳級封門柳
生菜魚肉
抹茶紅豆冰 $15、奶茶紅豆冰 $15
樽仔奶茶$28、樽仔烏龍茶$28
  • 抹茶紅豆冰$15、奶茶紅豆冰$15
  • 美國極佳級封門柳$238、酥皮周打蜆肉魚湯$15、男神麵$108、抹茶紅豆冰$15、女神麵$108、奶茶紅豆冰$15、生菜魚肉$20、樽仔奶茶$28、樽仔烏龍茶$28
2024-04-25 17 views
之前去銅鑼灣或尖沙咀,想起車仔麵都會去永年食。今日落大雨,於是想起入沙田。這裏也有一間永年。於是毫不猶豫就去食。坐底望到餐牌,才發現這間永年跟之前去的不一樣。餐牌上除了車仔麵外,還有其他茶餐廳見到的食物。 而且價錢也比較進取。最終叫了四個餸嘅車仔麵。記得在銅鑼灣的豬紅蘿蔔都屬於係$9餸。 但這裏要另外加錢。 只好說自己沒看清楚餐牌。因為這一間好像沒有三個餸,局住叫了四餸。價錢應該係$68。 另外這間永年會也收加一服務費。 連嘢飲一碗車仔麵成為$84。 比起銅鑼灣的六十多元貴了差不多$20。以車仔麵來說,80幾蚊連嘢飲真的好像貴了一點。 😅在服務方面,這間的服務態度也相較差。所以今次之後,應該在沒有下一次了。(另外在此聲明,這次用餐本人並沒有得到任何用餐款待或優惠。)

2024-04-25 12 views
和家人到新城市,晚飯時間想吃得簡單一點,留意到這一間主打車仔麵的冰室,便和家人進去雖然主打車仔麵,但是餐廳提供各類香港特色菜式例如鐵板燒或是焗飯,男神麵,充滿牛味的車仔麵,配料有牛柏葉,牛肚,豬腸,牛丸,牛腩,蘿蔔,時菜,每一種配料份量都不少,湯底入口濃郁,非常滿足永年大碗麵,這碗的配料更多,有豬腸,魚蛋,蘿蔔,豬紅,雞翼,雞翼尖,魷魚,紅腸,家人點了這一碗,份量之多,結果也吃不完美國安格斯封門柳,家人點了鐵板燒,配搭炸麵非常特別,封門柳肉質軟熟重牛肉味道,非常適合鐵板,另外跟隨的酥皮湯入口酥皮味道濃郁,非常滿足

紅腸,家人點了這一碗,份量之多,結果也吃不完

📍#香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️沙田嘅永年車仔麵將車仔麵同茶冰廳Crossover~有車仔麵之餘,亦有冰廳既特色風味。除咗車仔麵之外,亦同場加映多款扒餐、焗飯、意粉等,選擇更多元化。✨#男神麵 牛栢葉|牛腩|豬腸|牛丸|牛腩|蘿蔔|時菜男神麵夠多料 主要都係以牛為主 份量十足 湯底order咗永年招牌辣汁,除咗永年辣汁之外,亦可選麻辣汁🤤湯底加上濃淍既辣汁,味道頗濃,滿足到我鍾意食辣嘅胃口~✨#永年大碗麵豬腸|魚蛋|蘿蔔|豬紅豬皮|雞翼|雞翼尖|魷魚|紅腸|時菜永年大碗麵就係最經典嘅車仔麵款~有晒港人一般最常叫嘅車仔麵配料,一次過滿足晒好多個願望~~~每款配料都醃得好入味 味道偏濃~✨#美國極佳級封門柳- 招牌港式酥皮牛尾羅- 炸麵- 黑椒汁估唔到車仔麵店同冰室Crossover扒餐都有驚喜,封門柳肉質超級軟腍,入口絕對唔係好柴好韌嗰一種口感,加上黑椒汁更完滿,冰室有呢個質素非常surprise✨#永年辣牛腩辣牛腩同樣係以濃味嘅醬汁為主調~牛腩口感軟腍,份量正常,整體不錯。✨#抹茶紅豆冰抹茶奶味重,而紅豆冰中紅

📍#香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#男神麵
牛栢葉|牛腩|豬腸|牛丸|牛腩|蘿蔔|時菜
男神麵夠多料 主要都係以牛為主 份量十足
湯底order咗永年招牌辣汁,
除咗永年辣汁之外,亦可選麻辣汁🤤
湯底加上濃淍既辣汁,味道頗濃,
滿足到我鍾意食辣嘅胃口~

✨#永年大碗麵
豬腸|魚蛋|蘿蔔|豬紅豬皮|雞翼|雞翼尖|魷魚|紅腸|時菜
永年大碗麵就係最經典嘅車仔麵款~
有晒港人一般最常叫嘅車仔麵配料,
一次過滿足晒好多個願望~~~
每款配料都醃得好入味 味道偏濃~

✨#美國極佳級封門柳
- 招牌港式酥皮牛尾羅
- 炸麵
- 黑椒汁
估唔到車仔麵店同冰室Crossover扒餐都有驚喜,
封門柳肉質超級軟腍,
入口絕對唔係好柴好韌嗰一種口感,
加上黑椒汁更完滿,冰室有呢個質素非常surprise

✨#永年辣牛腩
辣牛腩同樣係以濃味嘅醬汁為主調~
牛腩口感軟腍,份量正常,整體不錯。

✨#抹茶紅豆冰
抹茶奶味重,而紅豆冰中紅豆比例佔一半~
岩哂鐘意食紅豆既朋友~

✨#紅豆奶茶冰
紅豆奶茶冰亦係餐廳嘅特色飲品之一,整體亦不錯 👍🏻

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️