2023-07-12 1870 views
放工同朋友約咗去沙田新城市廣場行街買嘢,佢話比較少食茶餐廳,但係佢揀咗間打卡都幾靚有香港特色嘅茶餐廳一齊去鋸扒!見到佢呢個鐵籠同埋舊香港理髮舖嘅霓虹燈,即刻知道呢間茶餐廳應該會有我想打卡嘅感覺。晚餐有得鋸扒,我哋兩個人就叫人二人餐!慢煮鐵板2人套餐二人餐有兩個鐵板燒套餐,兩杯飲品,兩碗湯或沙律 ,我哋額外加咗兩個小食同埋一個蒜蓉包。美國安格斯封門柳五成熟嘅安格斯封門柳,淋上黑椒汁,非常惹味,炸麵比較乾,下次可能加錢改成飯或者意粉會比較易入口。不過個牛就好好食!永年雜扒有豬牛雞扒,我揀咗洋蔥汁跟炸麵。個人感覺雞扒比較好味,牛、豬扒就正常嘅。招牌港式牛尾羅宋湯足料嘅牛尾湯,田園味道!周打蜆肉魚湯有別於一般嘅忌廉湯,呢碗湯似我學西餐嘅時候用自己Pan煮嘅薯仔做呢碗湯嘅基礎,令到魚湯有忌廉湯質感。都算唔錯。加配香脆蒜蓉包懷醬蝦多士一共有三件蝦多士,多士炸得好鬆脆!黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕冇諗過個甜品都幾好味,我下便個西多係熱騰騰嘅,而上邊嘅雪糕就好冰涼,黑芝麻餡好好食。一啖雪糕一啖西士,簡直就係冰火兩重奏。腐乳通菜多腐乳,通菜炒得好新鮮!- - 抹茶紅豆冰-- 檸檬水(熱)紅豆嘅香甜攪拌之後令

晚餐有得鋸扒,我哋兩個人就叫人二人餐!

永年雜扒

招牌港式牛尾羅宋湯

足料嘅牛尾湯,田園味道!

周打蜆肉魚湯

加配香脆蒜蓉包

懷醬蝦多士
懷舊蝦多士
一共有三件蝦多士,多士炸得好鬆脆!

腐乳通菜

多腐乳,通菜炒得好新鮮!

- - 抹茶紅豆冰
-- 檸檬水(熱)
抹茶紅豆冰

紅豆嘅香甜攪拌之後令到清淡嘅綠茶味道提升。
永年雜扒
懷舊蝦多士