2011-08-29 75 views
由讀完書之後, 品香樓 就一直成為舊同學聚會 既其中一個指定"飯堂"後來, 又慢慢成為"朋友"聚會既其中一個指定點再後來, 有時屋企大時大節, 有人生日 又會指定呢度此無他, "平.靚.正" 是也 !今日又介紹一班台灣來的朋友食飯,總係覺得, 朋友千里迢迢來香港旅遊, 應該花 d 心思, 帶人地去 d 一般 "旅遊書" 搵唔到既食點將心比己, 我地去其他地方旅遊, 都想試下 d 地道風味野 品香樓自然是我心目中其中一間介紹地點由於朋友一早定好日期時間, 那就非常好, 我兩星期前打定電話去訂座那就不怕"撲個空", 失望而回啦當日我地一行六人都在預定時間早十分鐘到達, 等候安排入座不消十五分鐘, 已經入座了, 由於台灣朋友未來過, 亦全程讓我們發版由於一直都有幫趁既關係, 咁我亦有既定既菜單在心中 手撕雞呢個已經係"必點"菜式, 我係刻位既時候已經"order"定唔係講笑, 如果唔係真係有機會"向隅" 架呢個手撕雞, 同市面上既手撕雞有些不同, 就是好足料,似乎已經係好接近全隻雞既肉都交足貨好多時出面食果 d, 好多都唔知"有無半隻" 南乳炸豬手呢個又係必點既一個菜, 炸得好香而不肥膩

後來, 又慢慢成為"朋友"聚會既其中一個指定點
再後來, 有時屋企大時大節, 有人生日 又會指定呢度

此無他, "平.靚.正" 是也 !

今日又介紹一班台灣來的朋友食飯,
總係覺得, 朋友千里迢迢來香港旅遊,
將心比己, 我地去其他地方旅遊, 都想試下 d 地道風味野

品香樓自然是我心目中其中一間介紹地點
那就不怕"撲個空", 失望而回啦

當日我地一行六人都在預定時間早十分鐘到達, 等候安排入座
由於一直都有幫趁既關係, 咁我亦有既定既菜單在心中
手撕雞
唔係講笑, 如果唔係真係有機會"向隅" 架
呢個手撕雞, 同市面上既手撕雞有些不同, 就是好足料,
似乎已經係好接近全隻雞既肉都交足貨
好多時出面食果 d, 好多都唔知"有無半隻"
南乳炸豬手
呢個又係必點既一個菜, 炸得好香而不肥膩
男仕送啤酒真係一流, 女仕有些會怕肥膩而不敢碰
呢個時候, 只要輕輕一句 : "豬手好高骨膠原架"
不消一會, 咩人都清晒呢碟菜
金菇肥牛煲
呢個菜, 主要係滿足一位朋友, 佢係唔食雞唔食豬手既
之前我都未試過呢個菜, 因為呢度"必點"既菜太多
好多時都未必去到要叫"金菇肥牛煲" / "漁香茄子煲" ... 等等正常菜
不過, 隨隨便便一個"金菇肥牛煲" 都好好食, 多金菇, 多芽菜, 肥牛也多, 也有很香的沙爹味湧出
生炒糯米飯
曾經有一段時間, 好鍾意食 "荷葉飯" / "生炒糯米飯" 等等既飯類
不過要整得好食唔係容易, 但呢度既"生炒糯米飯"非常唔錯
粒粒飯都炒得好乾爽而不油, 個個食過都讚好,
老實講, 如果要我介紹有邊間既"生炒糯米飯"好食
除左"太子"果間之外, 呢間都算非常唔錯

其他菜式 : 炒芥蘭 / 蜜桃沙拉骨

後加 >
南乳炸雞
呢個真係要講講, 唔知大家認唔認同,
雞翼, 係每個男生都鍾意食既"香口"野
好少會食淨, 因為有一兩個男仔似係唔夠飽
於是加多個南乳炸雞翼, 一上枱唔唔使 五分鐘, 成碟清晒

又要再追加一碟 (共兩碟)

一人一杯"凍朱古力" (必試)
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 凍朱古力