2018-03-13 326 views
兩公婆今晚決定去南山邨平台嘅品香樓開餐,一直都想來試試,苦等45分鐘終於有位,入到去繞場一周,見台台都有牒風沙雞,我哋都唔執輸,點左一份風沙雞,芋頭牛肉,再蒸碟金銀蒜上湯絲瓜。第一次試食風沙雞色澤金黃,睇落皮脆肉滑,滿懷希望點知比佢個樣呃左了,雞皮一啲也不脆,雞肉淡口無味,蒜蓉並沒有滲入雞肉内,肉質仲有少少鞋口添,真係愧為品香樓主打茘芋肥牛煲,茘芋不夠粉香,白汁沒有椰香味,一個如此簡單的家庭餸只可稱得上合格吧。成晚最安慰就是這牒金銀蒜絲瓜,絲瓜如果蒸得唔夠火喉除左硬身更會有草青味,幸好這牒絲瓜恰到好處,蒜香也沒有搶去絲瓜的清甜,可以一試。
第一次試食風沙雞
風沙雞

茘芋肥牛煲

金銀蒜𢇁瓜

Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
金銀蒜𢇁瓜