2021-03-02 3743 views
好耐無食pancake!去開The One就醒起呢度有間Gram cafe & pancakes主打pancake。Gram cafe & pancakes既pancake質感鬆軟,係日本開左好多店舖,而家就開到黎香港,無得去日本就唯有食下同日本有關既任何野啦。原來呢度d pancake 有咸有甜,可以當lunch食。上次食過兩款pancake,今次食過翻尋味。意大利芝士蛋糕班戟 $118+10%我鍾意呢款pancake夠特別,佢將pancake同Tiramisu合體,造成一款超大個既pancake Tiramisu 蛋糕,作為慶祝甜品都唔錯。查實佢由三塊啡色pancake夾住兩層厚厚既vanilla 吉士醬,上面加D vanilla 吉士醬點綴,再撒上大量咖啡粉同朱古力粉,最底個層超濃咖啡味,齋食會苦,但係連埋三層軟綿綿pancake,香滑吉士醬同脆脆朱古力碎一齊食就唔會苦或者過甜,仲有多重口感。特別之選!焦糖香蕉班戟 $98+10%至於呢款pancake就可以真正試到pancake既味道。Pancake一客三塊,撒上糖霜,食落都算軟綿綿,佢地空氣感唔重,所以唔會輕飄飄食完好似冇食,

意大利芝士蛋糕班戟 $118+10%

焦糖香蕉班戟 $98+10%

焦糖香蕉班戟

至於呢款pancake就可以真正試到pancake既味道。Pancake一客三塊,撒上糖霜,食落都算軟綿綿,佢地空氣感唔重,所以唔會輕飄飄食完好似冇食,但又唔算厚身所以食哂都唔會過份飽滯。Pancake温度唔熱唔凍。Pancake本身唔乾,濕濕地咁,配伴碟一大pat超香滑既忌廉或者香甜楓糖漿一齊食,邪惡但好味!除左pancake,香蕉亦係主角。一隻香蕉切開兩邊,再舖上一塊薄脆焦糖片,好香。另外,伴碟仲有d脆脆合桃增添口感。

今次坐喺餐廳嗰棵樹下面食野,兩個人佔四個位,坐得幾舒服。平日下晝兩點半都有唔少食客,但上菜快手,很快就食完走人。餐廳喺尖咀大商場,開放式環境,感覺開揚。地點方便,下次可再黎試下新pancake。
2021-02-26
$119 (Tea)