2023-02-24 561 views
一早知GOOD DAY BAD DAY和MAMADAY是兄妹店之前已和朋友仔到訪過GOOD DAY BAD DAY, 食完回去同男友提過好味佢成日怨我唔同佢食好西, 今天終於和他試埋另一間MAMADAY究竟係咪好似佢名字咁"麻麻地"呢?! 大家睇落去就知先來杯飲品先, 我喜歡放工後有少少酒精RELAX下, 所以點了一杯名字好開心的: 藍藍天空高掛我的夢 (一睇到就諗起子華神唱嘅歌, 好開心)點知嚟到個樣都好靚, 估唔到係富士山樣, 海洋藍色, 面頭有白色泡沫主要有RUM, GIN呢2款酒精而成, 味道很Fresh, 酒嘅濃度唔會好濃烈, 又唔甜, 有d似soda咁男友因為渣車就叫咗杯Strawberry soda, 食西餐大家都認為飲d有氣飲品會舒服d, 我坐對面都聞到士多啤梨味!大家最近都食多咗肉, 所以特地點份沙律平衡返海洋生物沙律入面有幾款海鮮: 帶子, 大蝦, 蟹柳同埋好多脆卜卜嘅蟹籽有哂擺位先拎出嚟, 有心思而且海鮮D肉唔係霉, 帶子外邊是輕輕煎過的, 大蝦是肉質實淨, 沙律菜底都有幾款, 仲加了點芒果, 雜莓咁, 唔簡單! 食呢份沙律完全平衝返之前成日食肉嘅罪惡感主食點咗兩
究竟係咪好似佢名字咁"麻麻地"呢?! 大家睇落去就知
先來杯飲品先, 我喜歡放工後有少少酒精RELAX下,
所以點了一杯名字好開心的:
藍藍天空高掛我的夢 (一睇到就諗起子華神唱嘅歌, 好開心)
男友因為渣車就叫咗杯
大家最近都食多咗肉, 所以特地點份沙律平衡返
海洋生物沙律
入面有幾款海鮮: 帶子, 大蝦, 蟹柳同埋好多脆卜卜嘅蟹籽
有哂擺位先拎出嚟, 有心思
沙律菜底都有幾款, 仲加了點芒果, 雜莓咁, 唔簡單!
食呢份沙律完全平衝返之前成日食肉嘅罪惡感
主食點咗兩款:

蟹蟹蟹意大利扁麵
熱愛高膽固醇食物嘅男友 (往往高膽固醇的都很好味, 我都不能同意更多)
入面好多蟹膏, 面頭仲要有2隻拆了穀嘅蟹鉗, 同樣都是加入大量蟹籽
每條意粉都黏到蟹膏, 少少creamy, 唔會乾身嘅, 而且味道剛好, 但又唔會好漏
不過相比另一款主菜, 會稍為遜色
蟹蟹蟹意大利扁麵
來自舊金山的斧頭豬, 份量都幾大
又有2大片蝦片, 蓋著一大堆沙律 (同我地叫的海洋生物沙律個底一樣), 仲有一碗小烏冬, 真係夠哂份量!
來自舊金山的斧頭豬
平時多數都食斧頭牛扒, 今次就試下豬扒, 我見男友切得好容易, 肉質好嫩, 佢話似豬頸肉添
面頭有少許蜜汁, 香煎過後非常惹味~
肉質真的很嫩, 一d都唔鞋, 但一定唔係醃到淋果隻假嫩
蝦片又香脆, 唔係放咗好耐淋哂果d
來自舊金山的斧頭豬
不過烏冬反而就一般, 好似煮得過時咗, 有點淋身, 不過主角好吃就得
最後想試埋佢個 限量
唔甜的紫薯蛋糕
好靚呀, 4層分明, 最底的是麥維他餅底, 紫薯芝士蛋糕, 慕絲, 最上的是真紫薯 (無添加糖)
吃落口有幾個層次, 有軟, 有易溶化, 有咬口的
平時鐘意少甜口味的我, 都真係啱哂我口味! 食咗大半件都唔內疚~
真心推介, 而且顏色又好看

總結: 兄妹店出味, 環境裝備, 連食物都是玩味, 同樣都是好吃出色的, 絕對唔係麻麻地!
2023-02-21