2021-11-09 406 views
舊公司合作多年嘅上司終於脫苦海, 為答謝佢多年黎嘅關照, 絕對要請佢食餐好。源於年幾前係旺角食過申子居酒屋, 令我倆一直回味, 而銅鑼灣原來都開咗分店, 精心挑選後就揀咗銅鑼灣店嘅申子居酒屋。餐廳內面積不大, 環境都幾有居酒屋氣氛, 設幾個卡位, 坐得舒服。晚市7點前入座, 每位可享免費和牛壽司一件, 質素都有返咁上下。餐廳特選了幾款人氣美食放於特撰menu中, 吸引我倆order其中兩款。【申子和牛燒 (鹿兒島A4)】HK$278分佈豐富雪花嘅鹿兒島A4和牛刺身大大片佈平, 面層放上了少少白飯同埋一隻生蛋黃。店員即場將和牛以火槍平均地火灸, 再加上了燒汁, 篤穿了蛋黃跟飯撈至平均, 店員指咁樣可以令口感再滑一點, 同時又可減淡牛脂嘅膩。最後將和牛包住蛋黃汁飯, 卷好後再於外層火灸一下就食得。入口果然很嫩滑, 和牛外層較熟, 卷住內層嘅半生熟, 一啖咬落去, 肉質果然更嫩, 食到淡淡嘅牛味同時又唔會過於油膩, 充滿蛋汁嘅飯粒粒粒分明, 滑中又帶點層次, 推介! 【極上蟹膏蟹肉燉飯】HK$288燉飯很濕潤, 配上已拆出嘅梳梳蟹肉同埋甘甜蟹膏, 撈埋一齊食, 每啖都食到蟹原本嘅鮮甜。【吉列

【申子和牛燒 (鹿兒島A4)】HK$278
申子和牛燒 (鹿兒島A4)

店員即場將和牛以火槍平均地火灸, 再加上了燒汁,

最後將和牛包住蛋黃汁飯, 卷好後再於外層火灸一下就食得。

【極上蟹膏蟹肉燉飯】HK$288
極上蟹膏蟹肉燉飯

【吉列三重芝士千層豚肉】HK$248
吉列皮炸得淡黃不油, 跟肉有點分離, 明顯睇到吉列皮有幾薄, 而且層層豚肉包住很邪惡嘅芝士, 仲可以拉起長長芝士絲, 入口先食到吉列皮嘅脆, 再食到層層超嫩滑嘅豚肉, 然後咬到入芝士, 軟棉芝士跟豚肉混合一體, 軟棉嫩滑口感又有層次, 就咁食已經好正, 另再點燒汁、沙律醬食, 味道更會再重一點。
吉列三重芝士千層豚肉

呢度仲有唔少日式清酒飲, 唔飲酒嘅都有無酒精飲品供應
【巨峰梳打】HK$48
巨峰梳打
2021-11-08
申子和牛燒 (鹿兒島A4)
極上蟹膏蟹肉燉飯
吉列三重芝士千層豚肉