2020-10-26 87 views
一間出色嘅餐廳,菜式真係貴精不貴多,唔需要做好多菜式,能夠盡心盡力做好幾道菜,已經好足夠。呢間cafe主打嘅一汁三菜便當由外到內都絕對令人想再三回味。😋😋😋😋😋一汁三菜便當 $150汁:鰹魚昆布高湯飯:日本穀米御飯一菜(漬物三吃):👉🏻川味木耳絲、青瓜漬、柚子蓮藕片😋木耳絲雖然係川味,但唔會好辣,幾開胃!最好食係蓮藕片,好爽口,重有柚子香味,同蓮藕好夾,我中意呢種清新嘅味道!二菜:日本慢煮蛋🥚呢粒蛋已經睇到廚師嘅用心,煮得恰到好處,流心蛋汁真係正到不得了!三菜(主菜)五選一:👉🏻西京燒鯖魚、鮭魚醬味噌烤茄子、烤芝士漢堡扒伴海苔肉鬆、清酒蒲燒鰻魚(+$10)、豆瓣醬燒鯖魚(+$10)今次揀左三個主菜,包括:燒鯖魚、烤茄子、芝士漢堡扒。🍶🥢先講便當擺盤,已經好睇到果份心思,擺設得相當別緻用心🥰 🍚另外個飯上面本身已經有芝麻、海苔、肉鬆,就算唔加茶漬鰹魚湯都已經好好味,撈埋個湯就濕潤d,味道更香更有味。🍔🥩一個便當有兩塊漢堡扒,份量好多,一個人食唔晒🤭。塊漢堡扒真係好Juicy,加埋上面塊芝士,令味道更濃郁。🍆唔好睇個茄子冇咩色水,以為佢冇咩味?其實佢係勁好味,個鮭魚醬味道濃而不膩,鹹鹹酸酸

一汁三菜便當 $150

汁:鰹魚昆布高湯
飯:日本穀米御飯

一菜(漬物三吃):
👉🏻川味木耳絲、青瓜漬、柚子蓮藕片

二菜:日本慢煮蛋🥚

三菜(主菜)五選一:

今次揀左三個主菜,包括:燒鯖魚、烤茄子、芝士漢堡扒。

🍶🥢先講便當擺盤,已經好睇到果份心思,擺設得相當別緻用心🥰

🍆唔好睇個茄子冇咩色水,以為佢冇咩味?其實佢係勁好味,個鮭魚醬味道濃而不膩,鹹鹹酸酸的,茄子亦冇好乾,又冇煮得太耐。唔想食咁多肉嘅朋友,試呢個就好啱喇!

🐟 燒鯖魚就正正常常,煎得好香口。

結論:
😋最好食係烤茄子🍆 & 芝士漢堡扒。

伯爵茶傳統班戟🥞 $85
伯爵茶傳統班戟

呢個真係十級推薦!!!😋😋😋伯爵茶味香濃,加埋海鹽芝士忌廉醬,重有d百花蜜,茶香中帶點清甜,又有少少海鹽芝士嘅鹹味,味道好有層次。班戟厚實而鬆軟,入面重有麻糬,好煙韌!班戟上都有牛乳雪糕🍦同鮮果,成碟甜品真係好多野,我諗4個人share 食都會好飽😋

桂花蜜梳打(跟餐加配半價,原價$55)
桂花蜜梳打

桂花蜜清甜,原來呢種養生飲料同梳打係可以好夾,飲完都唔會有罪疚感,中和返食完芝士漢堡扒嘅肥膩。

其餘兩杯飲品唔記得叫左咩,都放張相比人家睇下😂

🌸所有食物嘅賣相都好適合打卡,而且味道令人回味無窮,值得一試!👍🏻
  • 伯爵茶傳統班戟
  • 一汁三菜便當