二世祖 Easy Joe📍大角咀福全街18號地舖收工後同朋友約好去奧運行街買嘢,遇上連鎖壽司店開張,拎咗飛諗住行下睇下,好快有得食。點知hea咗成個鐘先叫得50幾張檯,朋友叫晒肚餓,我哋只好轉場搵食。覓食之際,朋友又向我提起佢同事介紹、佢bookmark已久嘅easy joe,話今次真係好想去食。打電話去確認有得walk-in後,佢就急不及待入去坐低叫嘢食。雖然食後覺得嘢食未去到五粒星咁好食,但勝在環境衛生舒服、店員服務態度殷勤、再加上CP值好高嘅甜品,我哋決定擇日再食,希望下次嚟到餐品水平會有所提升! 💰$148自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫 🧇朋友一望menu就立即鎖定要食chicken & waffle,既然佢咁想食就解禁一下,陪佢食下肥膩熱氣嘢。整盤餐點賣相不俗,最吸引眼球嘅太陽蛋仲選用咗無菌蛋製作,令人食得放心,如果喺顏色上有更多變化,用上唔同配粒點綴,唔係全部都黃色啡色,相信賣相會更加吸引。炸雞調味適中,大部份雞肉都炸得嫩滑,唯獨邊位有點乾柴,如能改善會更好。但waffle整體令人失望,貌似香脆可口,實質口感偏軟鬆散。自家製芥末洋蔥醬味道偏酸,加入糖漿後,甜味又有點突兀,似乎喺調
二世祖 Easy Joe
📍大角咀福全街18號地舖

💰$148
自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫 🧇

炸雞調味適中,大部份雞肉都炸得嫩滑,唯獨邊位有點乾柴,如能改善會更好。但waffle整體令人失望,貌似香脆可口,實質口感偏軟鬆散。自家製芥末洋蔥醬味道偏酸,加入糖漿後,甜味又有點突兀,似乎喺調味同口感方面有待改善。

💰$198
原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯 🦞🦀
朋友鎖定嘅第二樣餐點,就係risotto,因為有我哋至愛嘅軟殼蟹同蟹肉。用龍蝦汁嚟煮的確幾新穎,味道亦夠濃夠鮮。Risotto口感偏硬有咬口,餐廳都有老實哋喺menu上列明,如果大家鍾意食軟食啲嘅,記得落單時要講清楚。軟殼蟹炸到透晒,雖然唔算大隻,但口感味道不俗。若果要挑剔,我哋都認為價錢略高,而且飯內除咗混有些少蟹肉,就無其他「海鮮」元素,淨係睇住中文菜名嚟叫,唔睇清楚用英文寫嘅ingredients,會有少少落差感,亦會相對覺得唔太抵食。

💰$108
提拉米祖 🍮
全晚最震撼應該就係呢個甜品啦!無估到甜品居然咁大份,即使單點價錢比一般cafe貴,但份量多足接近一倍,size有如mini cake,同家人朋友嚟呢度慶生,真係蛋糕都唔洗買!只限晚市供應嘅自家製提拉米祖造型搞鬼,表面插住一對眼仔碌碌嘅大眼睛,吸引唔少食客叫嚟打卡。味道無一般tiramisu嘅咁重咖啡味,唔太食到酒味。朋友鍾意佢用海綿蛋糕而唔係手指餅相隔住,因為佢唔太鍾意浸淋咗嘅口感,呢度嘅甜品就啱晒佢口味!

💰$48
宇治抹茶白朱古力奶 🍵
飲品方面,我叫咗人氣飲品宇治抹茶白朱古力奶。用上厚身玻璃樽裝住,賣相又靚又特別,相信好多人都想成枝帶走,難怪餐廳必須要寫明只限堂食,唔可以外賣。

我自己非常喜歡抹茶味嘅飲品,而朱古力奶亦係我top 3選擇之一,但白朱古力奶我又真係未試過,更莫講將三者混合調製嘅飲品。本來以為會好甜膩,估唔到比例調配完美,既飲到抹茶嘅微苦微澀,又飲到白朱古力奶嘅香甜幼滑。果然招牌的確係唔同啲,配上細玻璃杯飲用,大家就可以慢慢享用滋味無窮嘅宇治抹茶白朱古力奶!

💰$46
士多啤梨奶昔 🍓
朋友就喺menu上推介嘅飲品中,揀咗士多啤梨奶昔嚟飲,咁啱同身後壁畫一樣,即刻合照一張!我哋留意到壁畫上沖泡飲品嘅身影同當晚水吧嘅負責人為同一人,者算係意外發現嘅Easter egg!

講返杯milkshake,略嫌士多啤梨味唔出,整杯飲品味淡多泡,有可能係呢一水士多啤梨唔夠香、唔夠甜,所以飲落有啲失色。
  • 原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯
  • 特濃宇治抹茶白朱古力奶