2022-10-10 115 views
再黎打邊爐 今次同家姐去嘅係牛大人台灣火鍋吃到飽。聽就聽得多,都幾期待去。我地book左6點,所以唔多人,走嘅時候就多,都搭唔到咁濟。店內裝修簡潔乾淨,冷氣都幾強,所以唔焗促。座嘅位置就細左少少,好彩有張小枱子放食物,都唔錯的。自助部份係飲品同蔬菜,其他小食就落單order。感覺食物選擇唔多,小食有小香腸、鹽酥雞、皮蛋豆腐等,仲以為牛媽秘製滷牛筋同牛肚係小食,太傻瓜。小香腸味道濃,甜甜地還不錯。鹽酥雞鹹味適中,味道好食嘅,不過略欠香脆。呢度有3個plan揀,精選嫰牛、美國特式安格斯同澳洲極上和牛,我地揀左中價位嘅plan,無限追加安格斯特選牛板腱同美國PRIME極級肩里肌嘛。湯底方面家姐本來想叫台式鳳梨雞鍋,但我嫌太特別同埋驚甜,最後揀左個一d都唔特別嘅番茄鍋,之後我地後悔了,好純粹的番茄味,清淡左d之餘,最重要係難得黎到應該叫個特式湯底,浪費左。食物質素還可以,極級肩里肌嘅肉質會鮮嫩d,油脂平均,牛味香濃,夠嫩又好重牛肉味。而牛板腱肉質實d,口感會彈牙。整體食材質素如果比上次去的台灣火鍋會稍為遜色。鯇魚腩超好食,肉質嫰滑,嗰種Q彈感覺極好,啖啖肉但又爽彈,不過家姐唔喜歡。花雕酒雞件,

自助部份係飲品同蔬菜,其他小食就落單order。

自選菜式

皮蛋豆腐

小食

番茄鍋

上腹牛五花 安格斯特選牛板腱 美國PRIME極級肩里肌 西班牙豬梅肉片 西班牙豬五花片 紐西蘭羊卷肉

鯇魚腩

花雕酒雞件,冇乜酒味,雞肉唔算好嫰滑,唔太吸引。
最後雖然我唔食甜品,但都會想望下有咩食,埋單後會比你揀,每人一個,選擇唔多,只記得有movenpick雪糕同鮮草凍,因為我冇食到,訪問左食家,家姐話鮮草凍唔好食,佢話個奶唔好味😂

鮮草凍

總結,有更多好選擇