各位睇位!今次我行咗入一間日本菜餐廳,真係大啖驚喜啊😍!我去到就揀咗餐牌上嘅北海道三色魚生飯,擺上嚟個碗勁靚仔,餐檯上形形色色嘅魚片閃閃發亮。三文魚片滑哂口,油光晒,咬落去鮮甜得滯;白魚輕輕腌過,初頭有少少腥味,但一搭豉油芥辣就變咗完美拍檔。至於個帆立貝,真係甜得來嘈得嚟!飯底又係咁均勻嘅淋晒魚生汁,香口笠笠,好夾!另上嘅仲有幾款小食,茶碗蒸食落暖笠笠嘅,好滑,淡淡嘅蛋味同海鮮嘅提味整合得宜;麵豉湯熱辣辣,冬日飲嚟暖笠笠,好趁;個沙律新鮮又清新,啲菜脆嘅嘩啦啦響,沙律醬香滑又唔死甩。成個食完過程,我返到童年感覺,簡簡單單,溫暖喺心頭。响這間餐廳食日本菜,真係一個好正嘅體驗,由頭食到尾,笑容冇停過🥰。下次有閒,一定再嚟轉轉!