各位睇位!今次我行咗入一間日本菜餐廳,真係大啖驚喜啊😍!我去到就揀咗餐牌上嘅北海道三色魚生飯,擺上嚟個碗勁靚仔,餐檯上形形色色嘅魚片閃閃發亮。三文魚片滑哂口,油光晒,咬落去鮮甜得滯;白魚輕輕腌過,初頭有少少腥味,但一搭豉油芥辣就變咗完美拍檔。至於個帆立貝,真係甜得來嘈得嚟!飯底又係咁均勻嘅淋晒魚生汁,香口笠笠,好夾!另上嘅仲有幾款小食,茶碗蒸食落暖笠笠嘅,好滑,淡淡嘅蛋味同海鮮嘅提味整合得宜;麵豉湯熱辣辣,冬日飲嚟暖笠笠,好趁;個沙律新鮮又清新,啲菜脆嘅嘩啦啦響,沙律醬香滑又唔死甩。成個食完過程,我返到童年感覺,簡簡單單,溫暖喺心頭。响這間餐廳食日本菜,真係一個好正嘅體驗,由頭食到尾,笑容冇停過🥰。下次有閒,一定再嚟轉轉!

2023-12-27 383 views
第一件事, 唔好期望佢係出面好有驚喜果種壽司店, 個價位都唔會係啦, 如果食開6-700一位果種日本餐既人, 彈呢D唔好食, 其實有D無聊Set lunch價錢有競爭力, 味道都唔差, 抵玩過附近好多荼記基本上都會跟蒸蛋, 沙律同麵豉湯,唔好期望呢三樣野好好食或好精緻, 但咁既價錢都叫俾到你, 誠意都算夠環境算坐得舒服, 唔會太迫米係有驚喜, 佢比好多壽司店用既米好, 其他野都不過不失, 起碼對得住個價錢魚生新鮮, 叫野都係即叫即整

環境算坐得舒服, 唔會太迫

魚生新鮮, 叫野都係即叫即整
2023-12-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
  • 每日set lunch
2023-12-21 280 views
今次覓食去到石湖墟一帶,見到一間日式小店,朋友話不錯,就去探下虛實。是日午餐:和風豚肉飯 $55味道不錯,不會太鹹太甜。份量正常,但稍嫌豚肉肥瘦比例偏肥,但以價錢來說,已經是值回票價。壽司十貫 $136有海膽、吞拿魚、魚籽及北寄貝等等,附上印有店舖名字的玉子燒 。整體賣相不錯,壽司尺寸比一般小一點點,味道一般。同枱朋友進食接近尾聲才到,等候時間頗長。汁燒雞扒定食 $64反而這個餐有意料驚喜,雞皮脆,雞肉有肉汁,燒汁好味,份量大,性價比好高。櫻花角切魚生飯 $72將不同魚生切粒成一口大細,配上魚籽及生蛋。嫩滑的蛋汁包裹着每一口魚生飯,每一口都充滿滿滿的滿足感😋😋開頭所有餐都附野菜沙律、蒸蛋、味噌湯,感覺挺不錯。沙律最好食,味噌湯大碗但味淡,朋友聽講好蒸蛋好食,但一試味淡,蛋老,合格以下的水準。服務生有禮,但午膳時間太忙,要稍後他們。餐廳環境潔淨程度有待改善,如燈罩有一層厚厚肉眼可見的塵埃。@Big_Big_Foodie

是日午餐:和風豚肉飯 $55

和風豚肉飯
汁燒雞扒定食
櫻花角切魚生飯
2023-12-16 157 views
openrice講到明可以用openrice pay。連訂檯頁面都有連結。我不知什麼原因餐廳說沒有。可能是openrice弄錯,可能係餐廳因某些原因。我都不理會了,只講食物。19年時候來過,很多客人,坐得滿滿的。食物也很美味,價錢也偏貴。今次再來,午餐定食的價錢好像比之前便宜了,挺貼地的。但味道也大不如前。定食包括的頭盤味增湯冇乜味,茶碗蒸好普通,沙律一般豚肉定食都係普普通通角切魚生飯還可以啦這豆腐,這頭腐也是沒味消費滿150蚊,加50蚊就有份三文魚刺身,倒還可以啦。山葵都好食既。雖然食物很普通,但220蚊2個人埋到單。都算合格啦。

定食包括的頭盤
味增湯冇乜味,茶碗蒸好普通,沙律一般

豚肉定食都係普普通通

角切魚生飯還可以啦

這豆腐,這頭腐也是沒味

雖然食物很普通,但220蚊2個人埋到單。都算合格啦。

2023-12-14
$110 (Lunch)
嚟到呢間店,第一印象就係咁有親切感。店小小嘅,但坐落入去,就感覺到無比嘅溫暖⭐。唔使太耐,一碟香噴噴嘅煎蛋撈飯就端上嚟,見到啲蛋黃仲係滴溜溜嘅,我一夾起,啲蛋汁就流晒出嚟,溏心滑嫩,真係正到喊出嚟!蛋白又香口得滯,少少嗲咸,包住啲飯,一啖落肚,瞬間幸福感爆燈💡!再嚟就係啲燒賣,一眼望去就知係手工制嘅,唔似啲機器壓出嚟咁諗正,更加唔會太腍或過於厚實。食落去彈牙又juicy,蝦肉同豬肉嘅味完美咁結合埋一齊,真係幾正宗!最後就係芝士烤豬扒,多得嗰層融化嘅芝士覆蓋,每一口都覺得芝士夠香、豬扒夠腍,真係絕妙組合!啲醬汁得啖啖肉,唔會遮過豬肉嘅鮮味,食落去滿足感滿分✨。真心推介大家黎試吓呢間店,食物嘅味道夠晒正宗,真係嚟到都要再黎幾次!🍜🥢🔥

2023-09-16 325 views
優質服務,食物特別是當日刺身非常新鮮!食物款式非常豐富!高度推薦鰻魚炒飯,吞拿魚刺身、壽司飯卷、石鍋飯、烏冬鍋、鵝肝多士、魚生沙律,酒類飲品款式 非常多 非常美味😋!

鰻魚炒飯,吞拿魚刺身壽司飯卷、石鍋飯、烏冬鍋、鵝肝多士、魚生沙律,酒類飲品款式 非常多 非常美味😋!
  • 鯛魚刺身,、吞拿魚赤身
  • 鰻魚蟹子炒飯
2023-08-30 297 views
今日誤打誤撞去左上水呢間日本野真係好出色!坐位舒服最緊要有privacy,因為會有個屏風隔住每張枱,同埋店員都好貼心經常加熱茶比我地。壽司盛盒 – 松 ($218)壽司真心必叫,見到師傅係面前即刻整,仲有9款咁多,share食岩岩好。全部大大舊又新鮮。三文魚刺身 (+$40)勁厚切勁大塊,好滿足。三文魚籽拖羅茸丼 ($125)滿滿一碗都係拖羅茸,啖啖都食到好多料。泡菜豚肉鍋 ($75)本身食生冷野都會叫啲鍋物食下,因為暖暖地。呢個好有驚喜係因為佢真係一個菜咁掉左落去個鍋度,浸埋佢d湯,真係好味。冇諗住上水有好味日本菜食,又唔係貴,呢間小店推薦!

壽司盛盒 – 松 ($218)

三文魚刺身 (+$40)
勁厚切勁大塊,好滿足。

三文魚籽拖羅茸丼 ($125)
滿滿一碗都係拖羅茸,啖啖都食到好多料。

泡菜豚肉鍋 ($75)

冇諗住上水有好味日本菜食,又唔係貴,呢間小店推薦!
2023-08-22 183 views
今年夏至天零舍熱,夏日熱辣辣,🥵🫠最好就食咗飯一碗冰涼嘅飯!最好嘅選擇就係壽司飯啦!喺上水呢個地方人煙有點密集,但係亦都好多隱世嘅餐廳,呢個就係其中一間嘅小店!🤭佢入邊嘅日式裝潢別具心思會用木板隔絕每一個卡位,就像身置日本中的小店入到嚟呢個有冷氣有主人感覺舒適嘅木器日式小店,就感到10分舒適!😎我要介紹這裏的魚生飯,🐟🦐塊塊都大件夾抵食,🤩午餐之選都是$50-$60而已非常抵食😍😋
今年夏至天零舍熱,
夏日熱辣辣,🥵🫠
最好就食咗飯一碗冰涼嘅飯!
最好嘅選擇就係壽司飯啦!
喺上水呢個地方人煙有點密集,
但係亦都好多隱世嘅餐廳,
呢個就係其中一間嘅小店!🤭
佢入邊嘅日式裝潢別具心思
會用木板隔絕每一個卡位,
就像身置日本中的小店
入到嚟呢個有冷氣有主人感覺舒適嘅木器日式小店,
就感到10分舒適!😎
我要介紹這裏的魚生飯,🐟🦐
塊塊都大件夾抵食,🤩
午餐之選都是$50-$60而已
非常抵食😍😋
2023-04-10 669 views
去咗鮨葵食嘢,揀咗佢哋嘅招牌函館魚生飯,好豐富好好味,物超所值。魚生飯擺滿咗好多唔同種類嘅魚生,有三文魚、油甘魚、虎蝦、北寄貝、海膽、希靈魚、三文魚籽等等。每一種魚生都好新鮮,食落口口感食得出用料正。啱啱試咗啖油甘魚,肉質豐潤,脂香濃烈,令我感到好滿足。虎蝦嘅口感好脆爽、鮮美,有淡淡嘅甜味,同其他魚生混合食用好啱。北寄貝正路今日最正係海膽,海膽嘅味道好濃郁同豐富,令我感到好驚喜同滿足,唔係韓國啲細貨。希靈魚爽。三文魚籽好脆爽、油香豐富,入口即化,帶有微妙嘅鮮甜。總括嚟講,呢道魚生飯係鮨葵嘅招牌菜式,真係好好味,每一種魚生都有佢獨特嘅風味同口感,令我感到好滿足。如果你都鍾意食海鮮美食,一定要嚟鮨葵試一試,你一定會鐘意嘅。主動添茶,同望到你需要啲咩,抵讚

啱啱試咗啖油甘魚,肉質豐潤,脂香濃烈,令我感到好滿足。

主動添茶,同望到你需要啲咩,抵讚
函館丼
2023-04-10
函館丼
2023-02-17 619 views
今日同朋友仔食晏,佢提議食呢間,果然無介紹錯,呢間嘢有好多款套餐都好抵食,價錢介乎$60-110左右,午餐更加抵食都係$55,所有餐都有沙律菜、麵豉湯同蒸蛋跟埋,最後仲有粒雪米糍添。講返我叫咗嗰個壽司定食配細牛肉烏冬套餐先,先講個牛肉烏冬雖然得一塊牛(仲再半隻蛋),但塊牛一d都唔差軟熟又有牛味,烏冬就更加要讚好彈牙,湯底味道唔錯係我鍾意嘅味道,壽司一樣唔錯刺身夠新鮮而且仲好鬼大嚿添,個餐$89食到我好鬼飽🤣。我朋友就叫咗個三段魚生飯$84,一樣唔錯,但論價錢我覺得我個餐抵食d😆。其實個是日午餐都唔錯㗎,今日係滑蛋豬軟骨飯同三色丼飯(三文魚,、希靈魚同八爪魚),我見隔離枱叫咗都唔差好大碗,有機會要再嚟食過……唔錯!
三段魚生飯
2023-02-17
$130 (Lunch)
三段魚生飯
2023-02-14 438 views
情人節吃午餐,當然要找一間有格調和食物質素好的餐廳。鮨葵位於上水舊墟,內裡裝潢偏暗及殘舊,但仍可以接受,我們二人都安排四人座,算是坐得比較寬敞。午市定食也有很多選擇,我們很快就決定點了三段魚生飯($84)及燒三文魚魚生飯($74),另外再加點了芝士年糕($42)及富士蘋果和牛春卷($45)。店員很快就送上茶、沙津、味噌湯及茶碗蒸蛋,除了味噌湯看上去比較稀之外,其他賣相不錯。沙律比較多沙津醬,建議減肥人士要預先和店員說聲少醬。茶碗蒸蛋也挺不錯,不會淡到無味。芝士年糕及富士蘋果和牛春卷有驚喜,兩款都好吃,但春卷吃不到蘋果的味道,反而青椒味比較突出。兩個魚生飯賣相不錯,刺生也可以接受,但我就對飯底一般,可能太黏又有青瓜絲,感覺一般。
情人節吃午餐,當然要找一間有格調和食物質素好的餐廳。

2023-02-14
$122.5 (Lunch)
上幾次都係買外賣,今次終於堂食啦!超中意lunch跟嘅蒸蛋!嗰日撞正B餐係我最愛嘅芝士三文魚丼💛💛💛發現轉咗新凳!之前嗰張應該係耐咗有d整唔甩嘅漬,宜家換咗新凳,感覺上清新咗!其實服務態度真係冇社交媒體網站講嘅咁差,見到社交媒體網站同Openrice有唔少負評,但係自己感覺真心唔差。有位男樓面雖然唔係點講嘢,但係做嘢好快手,超快就上嗮d沙律蒸蛋同埋湯。同埋有位女樓面對於我全部嘅問題都係好細心咁答,語氣態度良好,自己覺得感受幾好
上幾次都係買外賣,今次終於堂食啦!

週末放早在中環買完甜品🍡🍡🍰🍩,便坐車回上水吃晚飯。在上水舊墟落車,便睇下有何新食店。逛完幾條街,老公想食日本菜,便入了這間<鮨葵>。一坐下👁👁,大件事☠️☠️,點解D餐椅已經起曬污漬🟤🟡🟤🟡啡啡黃黃😪,摸上手有股黏手感覺,好污糟。抬頭看一下,吊燈全是塵🤢,風吹一下坐下面張枱就食曬塵了。最慘係塊屏風,一達達啡色污漬,大大堆,🙈🙈究竟有無做清潔?🤬,餐廳環境好污糟😡完全0分😤。衛生對食肆來說,十分重要,所以建議必須要大清潔一下,否則客人都怕怕。👇👇👇👇👇👇D塵多到😶‍🌫️😶‍🌫️😶‍🌫️😵‍💫恐怖😪😪😪🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮塊屏風起曬污漬,塵埃積聚餐椅 d布全部好污糟,鋪曬塵,起曬🟤🟡黃啡色污漬🤮🤦🤦❌️❌️❌️環境清楚完全唔掂,好污糟💥💥🙈🙈0分我覺得餐椅需要更換,餐廳必須要重新大清潔😵‍💫咁既環境好唔掂❗️❗️原本想起身走人,但侍應已經奉上了茶和餐具。咁只好繼續…………隨便點了2個定食,速戰速決🤐🙄前茶是蔬菜漬,清清淡淡,其實好啱我💜面豉湯不會過咸,都好味💚三文魚刺身,不算肥美,但都夠厚鯖魚定食及牛扒定食,份量足夠,很豐富。甜品是普通的芝麻雪糕糯米糍。整體食物質素不過不失,服務都可以,就是衛生
週末放早在中環買完甜品🍡🍡🍰🍩,
便坐車回上水吃晚飯。
在上水舊墟落車,便睇下有何新食店。
逛完幾條街,老公想食日本菜,便入了這間<鮨葵>。
👇👇👇👇👇👇D塵多到😶‍🌫️😶‍🌫️😶‍🌫️😵‍💫恐怖

😪😪😪🤢🤢🤢🤮🤮🤮🤮塊屏風起曬污漬,塵埃積聚

餐椅 d布全部好污糟,鋪曬塵,起曬🟤🟡黃啡色污漬🤮

🤦🤦❌️❌️❌️環境清楚完全唔掂,好污糟💥💥🙈🙈0分
原本想起身走人,但侍應已經奉上了茶和餐具。
咁只好繼續…………
隨便點了2個定食,速戰速決🤐🙄
前茶是蔬菜漬,清清淡淡,其實好啱我💜
面豉湯不會過咸,都好味💚

三文魚刺身,不算肥美,但都夠厚

鯖魚定食及牛扒定食,份量足夠,很豐富。

甜品是普通的芝麻雪糕糯米糍。
整體食物質素不過不失,服務都可以,
就是衛生環境太污糟,真係好少見餐廳咁唔清潔。

[如果餐廳清潔唔改善 根本不會再去!!]👣👣
2022-08-31 1027 views
難得放假緊係要搵間好食嘅餐廳獎勵吓自己!喺上水黎講呢間日本餐廳都算係出名,但我一直冇黎食過,所以今日就去左試吓~滑蛋吉列豬扒定食前菜一落完單,員工已經好快手上哂d前菜!上完一樣又一樣,有沙津、茶碗蒸蛋同麵豉湯,好豐富呀~沙津份量唔少,除左必有嘅沙津菜,仲加左蕃茄仔,粟米,配埋芝麻醬,食落好fresh!茶碗蒸蛋面頭有塊鳴門卷同粒菇仔,賣相夠靚,口感幾滑~麵豉湯就略嫌冇咩湯料,不過味道都 ok主菜滑蛋吉列豬扒飯滑蛋軟滑,唔會過火好老,仲加左洋蔥,紅蘿蔔,同金菇,口感味道豐富,但略嫌醬汁偏少吉列豬扒份量唔少,肉質都唔算炸得好乾身,唔錯~飯量方面就非常多,我已經算大食但都食唔哂,細食嘅朋友可以叫少飯甜品除左前菜,60幾蚊免加一嘅午市定食仲送左粒雪糕糯米糍做結尾,真係好抵、好滿足呀!我食嗰粒係綠茶味(食左先發現我唔記得左影相,哈哈)
難得放假緊係要搵間好食嘅餐廳獎勵吓自己
!喺上水黎講呢間日本餐廳都算係出名,但我一直冇黎食過
,所以今日就去左試吓~

滑蛋吉列豬扒定食

前菜

一落完單,員工已經好快手上哂d前菜
!上完一樣又一樣,有沙津、茶碗蒸蛋同麵豉湯,好豐富呀

沙津份量唔少

茶碗蒸蛋面頭有塊鳴門卷同粒菇仔
,賣相夠靚,口感幾滑

麵豉湯就略嫌冇咩湯料,不過味道都 ok

主菜

滑蛋吉列豬扒飯

滑蛋軟滑,唔會過火好老
,仲加左洋蔥,紅蘿蔔,同金菇,口感味道豐富
,但略嫌醬汁偏少

吉列豬扒份量唔少
,肉質都唔算炸得好乾身
,唔錯~

飯量方面就非常多
,我已經算大食但都食唔哂,細食嘅朋友可以叫少飯

甜品

除左前菜,60幾蚊免加一嘅午市定食仲送左粒雪糕糯米糍做結尾
,真係好抵、好滿足呀
!我食嗰粒係綠茶味(食左先發現我唔記得左影相,哈哈

2022-07-26 809 views
屋企人過生日,想食壽司但係有人唔食生嘢所以火龍卷都係叫走嗮d蟹籽(分開裝),服務態度超好芝士鰻魚卷超超好食,芝士味好濃郁火龍卷係屋企人嘅摯愛,必備之選🙌🏻我最最最滿意嘅都係佢嘅拖羅,真係超超超好味三文魚腩不得了,不嬲都係三文魚嘅忠實fans出乎我意料之外嘅係🔥帶子,堅好味!!嗰中華冷拉麵基本上我老豆一條友食嗮(佢話好jeng,我都係有機會嘗試到一啖😂見佢咁鐘意食唔爭了)最緊要係我係門市買嘅,晚市外賣自取有85折。估佢唔到係有外賣服務,0附加費+夜晚外賣都有9折下次繼續有黎!!

芝士鰻魚卷超超好食,芝士味好濃郁

火龍卷係屋企人嘅摯愛,必備之選🙌🏻
我最最最滿意嘅都係佢嘅拖羅,真係超超超好味

三文魚腩不得了,不嬲都係三文魚嘅忠實fans

出乎我意料之外嘅係🔥帶子,堅好味!!

下次繼續有黎!!
2022-07-26
TakeAway