去將軍澳踩單車,經開呢間cafe,食個lunch先起程🚴🏻‍♀️Cafe位置近海賓長廊🌊好寫意有brunch、意粉、飯、漢堡包,另外有lunch set (包餐湯、飲品半價)是日餐湯係薯仔湯,明顯唔係罐頭湯,不過味道偏淡同稀身▶️ 烤澳洲西蘭花大啡菇水波蛋酸種多士 加煙三文魚 Portobello and broccoli sourdough add- on smoked salmon ($108+ 25)Plating唔錯面頭一隻水波蛋🥚切開流心,不過偏水汪汪,蛋黃唔係黏嗰隻,比較普通不過大啡菇好食,超級juicy爆汁💦烤澳洲西蘭花長身🥦充滿油光,咬落爽脆新鮮,似芥蘭同西蘭花混合體酸種多士微微烘過🍞外圍香脆,入面唔算煙韌,但係勝在唔會被蛋黃汁同大啡菇汁浸淋濕 (酸種多士同一般白方包分別)上面中搽咗一層牛油果蓉,牛油果好軟熟🥑食落鹹鹹地旁邊有茄子蓉,好少見,味道「辣辣」地,個人覺得有啲奇怪🙈唔太鍾意上面有幾粒車厘茄伴紫洋蔥,可以當沙律食另加嘅煙三文魚有兩大片,有三文魚油香味之餘夠鹹,配埋落去食即刻upgrade咗▶️ 松葉蟹肉軟殼蟹飯 Deep fried soft shell crab
Cafe位置近海賓長廊🌊好寫意

是日餐湯係薯仔湯,明顯唔係罐頭湯,不過味道偏淡同稀身

Plating唔錯
不過大啡菇好食,超級juicy爆汁💦

上面中搽咗一層牛油果蓉,牛油果好軟熟🥑食落鹹鹹地
上面有幾粒車厘茄伴紫洋蔥,可以當沙律食
烤澳洲西蘭花大啡菇水波蛋酸種多士

▶️ 松葉蟹肉軟殼蟹飯 Deep fried soft shell crab on rice ($138)
大大隻炸軟殼蟹好吸引🦀
本身以為個飯好plain,點知原來幾多料:大量松葉蟹肉、一隻流心蛋、蟹籽粒、青瓜、青蔥,更以沙律醬作醬料
松葉蟹肉軟殼蟹飯

將成個飯撈勻嚟食變咗炒飯😆朋友仲另外加咗兩隻炒蛋 (+$18)
籽粒同青瓜令飯嘅口感豐富,流心蛋令配料黏住每粒飯粒
呢度嘅炒蛋加入咗牛奶同牛油,特別香滑

炸軟殼蟹非常酥脆唔油膩,炸皮唔厚,咬落唔會刮口👍🏻
成個飯嘅感覺係西式化咗同暖版嘅日式壽司飯,係好食嘅
難怪係熱門菜,差唔多枱枱都叫

▶️ Apple and hibiscus tea ($42)
紅卜卜咁,啱晒Halloween
第一啖最出係蘋果味🍎飲下飲下會品嚐到洛神花香味
兩者濃味而好夾,反而冇乜茶味
只係加咗少少代糖,所以似一個唔甜嘅蘋果汁🧃
凍飲幾清涼

▶️ Piccolo latte ($23)
跟餐叫有半價優惠
呢度可以免費轉燕麥奶🌿
黎到有靚靚心形拉花,適合打卡
用上燕麥奶,甜度較低,奶味冇咁重,突顯返咖啡原本味道 (同Americano差唔多),咖啡香濃,平衡於苦澀同酸之間
Piccolo  latte

整體食物唔錯👍🏻全部配料足,調味香料講究

內在環境更加加分😍舖頭空曠有空間感
吧枱高凳位隔住玻璃可以望到人踩單車同散步,仲好user-friendly,設有叉電位,適合嚟溫書用電腦👩🏻‍💻
(繁忙時間用餐為90分鐘)
呢度個音樂playlist都好正🎼

服務又好,有禮貌同俾人感覺專業
上菜都好快手,10分鐘之內上齊飲品主食
性價比唔錯,設有加一,大概180/人,食環境氣氛值得
估唔到平日晏晝都坐滿晒人,週末一定好旺場
$180 (Lunch)
松葉蟹肉軟殼蟹飯