2022-03-28 67 views
Be Leaf係一間以渡假風做主題嘅cafe,成間cafe用左大量嘅木器同籐器做傢私同裝飾,感覺好relax,特別係一入門口張雀巢造形吊椅,除左好啱打卡之外,仲好似去左峇里咁,趁WFH我又帶媽媽黎打下卡。如果只係食啲輕食或者飲拉野,唔介意張枱矮啲,哩個室外位真係幾chill,好啱慢慢傾慢慢坐。抗疫疲勞加上可能好多人都中左招好返,所以平日lunch hour竟然full house,不過好彩坐位都闊落完全唔迫。Lunch Set有九款,價錢由$92至$158,包一杯果茶,亦可以以半價點其他野飲,另外加$28可以轉餐要埋餐包同餐湯。Iced Mocha(跟餐半價$23) - Mocha咖啡味香濃得黎唔會太苦,加左忌廉令口感更滑。Fresh Grapefruit Pomelo Soda(跟餐半價$23) - 西柚梳打顏色好靚,味道酸酸甜甜咁但又唔會飲倒西柚苦澀味。香煎澳洲殼飼安格斯西冷8安士配燒汁($158) - 西冷有手掌咁大塊,上面有煎蛋,下面有鷹咀弄同雜菜墊底,旁邊嘅係南瓜蓉同燒汁。西冷點左五成熟,切開中間肉質呈攻紅色,入口軟嫩冇筋同冇血水流出,蘸埋燒汁食已經好味。以南瓜蓉代替常見嘅薯

Iced Mocha & Fresh Grapefruit Pomelo Soda

香煎澳洲殼飼安格斯西冷8安士配燒汁

以南瓜蓉代替常見嘅薯蓉感覺更加健康,而且入口同樣軟滑。
香煎澳洲殼飼安格斯西冷8安士配燒汁
香煎墨魚忌廉墨汁意大利飯($102) - 墨汁意大利飯上面切成粒狀嘅唔係帶子,而係墨魚,口感特別爽口彈牙。
香煎墨魚忌廉墨汁意大利飯

意大利飯源度同硬度啱啱好,就返港人口味。
香煎墨魚忌廉墨汁意大利飯

糯夫($88) - 即係芒果糯米窩夫,咬開窩夫會見倒入面釀左糯米,軟身得黎煙煙韌韌咁幾得意。
糯夫

芒果冇渣,酸甜度剛好,配埋個雲呢拿雪糕非常滿足。
糯夫

總結,環境靚,好多打卡位,野食present得靚味道亦唔差,令人賞心悅目食得開心,唯一係紙本lunch menu字體顏色同background太相近,眼力差少少都比較難睇,如果可以改返字體顏色深少少更好。
$217 (Lunch)