2021-08-20 45 views
夜晚約左朋友係荃灣食飯,佢話想食台灣野帶左我黎呢度,呢間舖頭名同裝修都幾特別幾有意思👍🏻我叫左台式三杯雞便當少飯,朋友叫左眷村紅燒牛三寶麵,另外加左燙青菜同埋一杯熱蜂蜜麥仔茶加愛玉同蘆薈😊便當會跟兩款配料,一款涼菜同半隻滷蛋,賣相吸引😍其中一款配菜係鮮淮山芹菜,好健康👏 淮口爽脆👍另一款係辣炒粉絲,味道似豆瓣醬但帶少少酸味,唔太食得慣😅三杯雞煎得幾香,肉質嫰滑,但略嫌唔夠九層塔果啲香料味~飯粒煙韌,底下好多肉汁,撈飯好食😋牛三寶麵超足料!面頭既牛舖到密密麻麻😮湯底好香濃既牛味但唔羶亦唔油膩👍🏻牛𦟌淋滑,牛肚爽口,牛筋炆得夠淋膠質豐富😋我地慣左食飯盡可能都會叫碟菜,不過呢度只有我唔太中意既唐生菜🙈可能呢度偏向家庭式健康D,所以菜都唔會落太多油,個人認為乾身左少少,好彩有汁👍🏻好似比較少係台灣菜餐廳見到麥仔茶,所以叫左杯黎試下,聽說可以幫助消化而且無咖啡因😁飲得出好香既正宗蜂蜜味,蜂蜜同唔同既茶類都好夾好百搭👏🏻 加左愛玉同蘆薈好有口感❤️埋單唔駛加一,每人一百蚊都唔駛,經濟實惠😚
三杯雞便當
便當會跟兩款配料,一款涼菜同半隻滷蛋,賣相吸引😍
其中一款配菜係鮮淮山芹菜,好健康👏 淮口爽脆👍
另一款係辣炒粉絲,味道似豆瓣醬但帶少少酸味,唔太食得慣😅
三杯雞

三杯雞煎得幾香,肉質嫰滑,但略嫌唔夠九層塔果啲香料味~
飯粒煙韌,底下好多肉汁,撈飯好食😋
眷村紅燒牛三寶麵
牛三寶麵超足料!面頭既牛舖到密密麻麻😮
湯底好香濃既牛味但唔羶亦唔油膩👍🏻
眷村紅燒牛三寶麵
牛𦟌淋滑,牛肚爽口,牛筋炆得夠淋膠質豐富😋
燙青菜
蜂蜜麥仔茶加愛玉&蘆薈

埋單唔駛加一,每人一百蚊都唔駛,經濟實惠😚
2021-08-20
  • 紅燒牛三寶