The Farmhouse 咖啡廳

今次Farmhouse連同我其中一個最愛嘅抹茶品牌Matchali推出afternoon tea set 🍵 除左設計好嘅鹹甜點之外,仲有Farmhouse招牌任食雪糕 + 鯛魚燒 🤩 整個 set 好壯觀,賣相精緻,打卡一流 📸鹹點:▫️ 黑松露玉子三文治 – 松露幾濃,蛋煎得嫩滑▫️ 鵝肝慕絲草莓櫻花最中餅 – 鵝肝慕絲比較鹹,威化餅唔夠脆▫️ 蟹肉牛油果稻荷壽司 ▫️ 煙三文魚忌廉抹茶千層 – 個人覺得呢個combo唔係好夾🫣甜點:▫️ 抹茶心太軟 – 抹茶味夠濃👍🏻 不過冇流心😓▫️ 提子鬆餅、焙茶白朱古力鬆餅 – 有驚喜!兩款鬆餅質感鬆軟,外層微脆,焙茶特別出色 茶味夠濃👍🏻但係食唔出白朱古力味😅 配搭新鮮莓醬、抹茶忌廉和柚子醬 🫐 莓醬和柚子醬比較酸個人幾鍾意▫️ 抹茶栗子蛋糕▫️ 日本士多啤梨撻▫️ 北海道牛奶布丁▫️ 焙茶朱古力蛋糕 鯛魚燒新鮮製作熱辣辣,口感煙靭,紅豆蓉份量足,但係外層唔係好夠脆仲有任食多款特別口味嘅雪糕🍨 但係今次無抹茶味有D失望😞飲品叫左凍抹茶&焙茶拿鐵 – 焙茶拿鐵夠濃,但係抹茶拿鐵 抹茶粉粒沉底 抹茶控表示失望😞整體性價比唔錯,食到超飽,但係作為抹茶控呢個set就

鹹點:
▫️ 黑松露玉子三文治 – 松露幾濃,蛋煎得嫩滑
▫️ 蟹肉牛油果稻荷壽司

甜點:
▫️ 抹茶心太軟 – 抹茶味夠濃👍🏻 不過冇流心😓
▫️ 抹茶栗子蛋糕
▫️ 日本士多啤梨撻
▫️ 北海道牛奶布丁
▫️ 焙茶朱古力蛋糕

仲有任食多款特別口味嘅雪糕🍨 但係今次無抹茶味有D失望😞

整體性價比唔錯,食到超飽,但係作為抹茶控呢個set就唔係好滿足到,抹茶甜品只有抹茶心太軟食到濃濃嘅抹茶味

💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $688 for 2
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7/10
📍 The Farmhouse
北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓
2024-05-05
$300 (Tea)