今日去完南山村影相,男朋友帶我到品香樓食晚飯。餐廳真的很多人,我們兩個等位都等了一會。這是我們連續3餐食小菜類晚餐,開頭怕會厭,但食完覺得這間很不錯!2個人點3個菜,由於食了tea, 飯都不需要了,真的很飽。1. 干窩滑雞煲 超好食!最惹味!骨都不能放過!我同男朋友都愛辣,而我更愛麻辣,依碟正中下懷。他用大量花椒,辣椒同蒜頭炸香,而雞很滑,很入味。建議大家連骨都咬埋,你會感覺到佢充滿住花椒嘅麻香!如果佢再炸脆啲,我相信骨都可以食埋! 我地一邊飲啤酒,一邊食,正!不過,雞嘅份量略兼少,一大班人食,應該要叫雙倍份量。2.火餡牛柳粒 有gimmick !相機先食之選男朋友無牛不歡,於是揀咗依個。佢上菜時點著相信是裝著鹽的底盆,火焰四起,然後錫紙兜內的汁開始滾。都幾特別!牛入口甜甜地,帶有蜜糖味,有BBQ時肉塗上蜜糖的感覺。肉質幾林,但我覺得炒可能香口啲。3. 蒜蓉蒸聖瓜入味,去油膩一流一餐之中一定要食清淡的餸作中和,所以選了這碟。果幾不失所望。用上了超多蒜蓉去蒸,清清地,又入味,好好食!總括而言,品香樓水準很好!所點的都很好食!雞窩更成為我的大愛!但2個人可以試嘅菜式很有限,建議多啲人黎食!
2個人點3個菜,由於食了tea, 飯都不需要了,真的很飽。

1. 干窩滑雞煲
超好食!最惹味!骨都不能放過!
不過,雞嘅份量略兼少,一大班人食,應該要叫雙倍份量。
干窩雞煲

入味,去油膩一流
蒜蓉蒸聖瓜

2017-07-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
干窩雞煲
火焰牛柳粒