平時去旺角同人地迫就迫得多,今次就帶大家去一個秘密花園打下卡。地點係上海街618號頂樓,分有室外同室內兩個區域。天氣涼涼地就最啱坐室外,望住周圍嘅石屎森林和我身處嘅花園相比,突然間覺得慢活下都幾好。醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬厚身嘅雞肉燒到金黃色,面頭仲有少少焦香。雞皮燒到香脆,醬燒嘅方式可以令到內層雞肉都充滿肉汁。另外烏冬口感彈牙配搭鰹魚湯幾清新。燒豚肉片慢煮蛋杞子飯豚肉片選用咗半肥瘦嘅部位,所以燒香嘅時候有兩種唔同嘅口感。啖啖嘅豚肉油脂滲晒落去杞子飯度都好邪惡。食到一半嘅時候仲可以變成茶漬飯,又有另一種唔同嘅感受。飲品方面就試左佢地嘅草莓泡泡啤同埋焦糖咖啡,兩款都幾好飲㗎。蟲二 (旺角)旺角上海街618號頂樓

醬燒雞肉慢煮蛋鰹魚湯烏冬

燒豚肉片慢煮蛋杞子飯