2022-09-18 988 views
旺角上海街618最近成為咗呢區新地標,今日就去咗位於頂樓嘅蟲二。餐廳位處於空中花園,設有室內亦有室外座位,天氣唔太熱的話,室外都幾受歡迎。蟲二主打中日家庭料理,其中一汁三菜便當可以話係佢哋嘅signature之一,我哋就選擇咗清酒醬燒鰻魚,擺盤非常精緻。每款食物都附有一張建議食法咭,真係體貼又細心。首先將一半鰹魚昆布茶漬湯倒入日本穀米杞子醬油炊飯。然後茶漬飯就可以配以清酒醬燒鰻魚一併享用。食咗一半茶漬飯之後,就可以混入63C慢煮蛋,令茶漬飯變得更加Creamy。漬物係豆腐同野菌,亦可以混入茶漬飯一齊食。估唔到一份午餐都可以咁講究,食起上嚟都份外優雅。食完主食當然要食甜品,而蟲二係以pancake起家,當然要試吓其中一款。桂花麻糬傳統班戟伴以一大球雪糕,厚厚嘅班戟之內仲藏有軟糯嘅麻糬,令口感更加豐富。班戟當然同樣配有說明書。不過我就選擇咗用自己嘅方法去品嚐,因為好味嘅甜品點食都係咁正!點餐後仲可以優惠價嘆飲品,洛神花水果茶酸酸味味又清甜,加入提子同薄荷葉就更清新。Baileys Choco就有淡淡的酒香,Baileys配朱古力真係冇得彈。
清酒醬燒鰻魚
每款食物都附有一張建議食法咭,真係體貼又細心。
首先將一半鰹魚昆布茶漬湯倒入日本穀米杞子醬油炊飯
然後茶漬飯就可以配以清酒醬燒鰻魚一併享用。
洛神花水果
Baileys  Choco