2021-09-01 3084 views
📍#蟲二🇭🇰香港旺角上海街618號頂樓#MFJ旺角 #MFJ日本菜人均消費: HKD212味道: 👅👅👅賣相: 👀👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆位於上海街618頂樓的人氣餐廳「蟲二」! 朗豪坊過去兩分鐘就到!活化過後特別有特色,環境夠幽雅,鬧市中的空中花園,打卡一流🎈一直被人氣鰻魚飯所吸引,唔食真的對不起自己!賣相真的好吸引!我唔客氣了🥢📋一汁三菜📋$165便當為一汁三菜,即一湯三菜!便當價錢為$150,選擇清酒蒲燒鰻魚+$15⭐️漬物三吃漬物有三款:1. 甘煮黑花雲豆:好似紅豆,軟稔帶甜2. 青瓜漬:醃得好濃,較酸但開胃3. 柚子蓮藕片:非常清新爽口!好味!🆗清酒蒲燒鰻魚🍱鰻魚賣相十分吸引,鰻魚上面鋪滿厚厚的醬汁!鰻魚入口軟稔,但口感有點欠奉,醬汁亦無想像中的香濃,食不到清酒味,不算好特別🆗鰹魚昆布高湯🥣🆗日本穀米御飯🍚鰹魚昆布高湯用來配日本穀米御飯,話說高湯但其實無味,後而似清湯!撈飯後口感有點爛👎🏻德茶 - 落神花水果🍵$28跟餐可以半價點茶,來個德國茶洛神花水果味!雖然餐牌有講是微酸,但真的太酸,味道似化痰素,和我印

📍#蟲二

⭐️漬物三吃
漬物有三款:
1. 甘煮黑花雲豆:好似紅豆,軟稔帶甜
2. 青瓜漬:醃得好濃,較酸但開胃
3. 柚子蓮藕片:非常清新爽口!好味!

🆗清酒蒲燒鰻魚🍱
清酒蒲燒鰻魚

🆗鰹魚昆布高湯🥣
🆗日本穀米御飯🍚

👎🏻德茶 - 落神花水果🍵$28
跟餐可以半價點茶,來個德國茶洛神花水果味!雖然餐牌有講是微酸,但真的太酸,味道似化痰素,和我印象中落神花味的不一樣
德茶 - 落神花水果

德茶 - 落神花水果

環境和賣相真心打卡一流
食物和想像中有一定的落差
$220來說,性價比較低

#grilledeel #eel #bento #japanesebento

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #旺角美食
2021-08-31