2017-10-03 489 views
長假期來到石硤尾應該算係老店之一,想OpenRice睇過啲相都幾靚仔,所以決定去試試。訂了晚上六點半,問老闆有冇停車場,佢話屋村可以拍停車場不過沒有免費泊車。停車場入口就是在石硤尾的警署對面,原來平台就是按二字層,下次可以拍那層就不用坐電梯了。我哋差唔多七點鐘先去到餐廳,冷氣非常勁好有舊式冰室嘅感覺,攞咗台之後立刻點菜。見到個餐牌基本上好多野都想試,但係我哋得三大一細,最後點左五樣。手撕雞基本上係必點,我哋冇訂到不過餐廳都安排一份給我們,不錯。雞肉已經拆開還有剩下嘅雞骨殼,味道較濃不過個人口味比較清淡所以覺得可以淡少少。分量唔算大不過四個人算叫做夠食。粟米斑塊有邊個會抗拒呢,上菜嘅時候魚塊仲係好脆,個汁打得好好也不會太鹹,唯一嘅挑剔就係粟米粒唔夠。送飯是選,小朋友亦好鍾意食。藍雨豬手唔使多講,皮夠脆,送酒一流。由於骨多所以用亦都唔太多,鍾意"選"骨嘅朋友要點來試試。粉絲什菜煲其實都冇乜嘢好需要講,不過佢嘅餡真係好新鮮。由於上次同太子嗰間生炒糯米飯名店嗌左交,所以之後都冇再去過。見到依間餐廳有生炒糯米飯立即點來試試,味道不錯,唯一失望嘅地方就係炒得唔夠乾身,油偏多。其實之後仲加左兩個外賣

手撕雞

粟米斑塊

南乳豬手

粉絲什菜煲其實都冇乜嘢好需要講,不過佢嘅餡真係好新鮮。

粉絲什菜煲

生炒糯米飯

其實之後仲加左兩個外賣, 南乳雞翼同楊州炒飯, 回家看看後賣相唔錯, 不過還未有機會試食。

最後想講下間餐廳,冷氣真係好凍,亦都好嘈,老闆亦都好長氣,不過就好有系統,每張枱都有撳鐘仔。如果想要食小菜又有茶餐廳嘅感覺就搵啱地方啦。
2017-10-02
粟米斑塊