2015-05-07 1896 views
學校係石硤尾,所以間中都會尼品香樓食飯,質素同附近餐廳相比已經算上品(當然價錢亦成正比)。今次適逢朋友生日,聽講品香晚市同午市係唔同主廚,而晚市質素更好,於是我地就book左位晚上7點去品香食生日飯~是次一共點左6道小菜:咕嚕肉、椒鹽豆腐、魚香茄子煲、中式牛柳、蝦醬通菜炒鮮魷同埋賽螃蟹。咕嚕肉: 好好味! 平時都已經好鐘意食咕嚕肉,真係冇得彈呀。絕對唔會好似食緊粉團咁,啖啖肉不過唔知係咪因為我地多人,覺得肉塊偏少,我地好快就搶完喇,哈哈。椒鹽豆腐: 推介! 尤其是岩岩上菜既時候一定要趁熱食(小心辣口XD),因為真係外脆內滑,食到停唔到口,唔洗點醬都咁好食~魚香茄子煲: 因為平時都唔食魚香茄子,所以不作評論。   蝦醬通菜炒鮮魷: 每條通菜都入晒蝦醬味! 真係好耐冇食過蝦醬炒通菜喇,用尼送飯一流呀 魷魚我最愛!! 好滑好好味。中式牛柳: 一件件好大塊既牛柳又係入晒味,肉質嫩滑稔軟。一碟都有好多件,勁抵食。賽螃蟹: 第一次食,撈飯絕配,啲蛋白好滑呀,又真係幾似食緊蟹咁我地差唔多個個都叫左呢度招牌既凍朱古力($16),見到樓面姐姐一杯又一杯咁拎出去就知道真係好高人氣呀晚市既朱古力係有忌廉係上

咕嚕肉
椒鹽豆腐
魚香茄子煲、蝦醬通菜炒鮮魷
魚香茄子煲: 因為平時都唔食魚香茄子,所以不作評論。

魷魚我最愛!! 好滑好好味。
凍朱古力
晚市既朱古力係有忌廉係上面既,為平凡既朱古力添上好睇既外型,亦都更加好飲呀
呢餐飯過左幾日,我已經開始掛住品香既凍朱
,下次一定要再去飲。

今次一行十個人,除返開每個人只係$76,完全唔貴但係高質素,絕對值得大力推介!

Other Info. : 晚市記住book枱/早d到,因為真係會有好多人排隊等位!
2015-05-02
Celebration