2021-05-01 1823 views
以前喺附近讀書嘅時候,經常嚟食飯,後來畢咗業之後都冇嚟過,今晚去完又一城買嘢,但又唔想喺又一城食晚飯, 於是乎就諗起附近南山村嘅品香樓。品香樓就好似入咗室內嘅大排檔,唔知係咪搬咗新舖,感覺上比以前乾淨同坐得舒服好多。我哋重點叫品香樓熱賣排行榜嘅食物凍朱古力差不多每一台都會order,佢哋杯朱古力嘅特色係上面加咗好多cream,我鍾意將啲cream同朱古力攪勻你飲,特別好味。紅豆冰比凍朱古力細杯,紅豆唔多,但好林,唔係太甜,可以接受。西蘭花花枝帶子帶子唔係好多粒,反而花枝就比較多,帶子嘅size適中,花枝就好大片,西蘭花炒到剛剛好,味道好。南乳炸豬手豬手嘅表皮好似炸到好香脆,其實唔係好脆,皮下黐住豬手嘅肥肉,即係我哋平時食豬手好鍾意食嘅骨膠原,所以唔會太乾,同南乳醬一齊食,好惹味,可惜骨太大肉太少。火焰密椒牛柳粒侍應會在我哋面前點火,火唔會太大,過咗一段時間先至會熄滅,所以呢個餸菜一直都保持住熱辣辣。我第一口咬落去已經覺得佢好惹味,再食埋佢啲薯仔同椒,簡直係絕配,望落去好似細細兜,其實有好多牛仔粒,同埋佢有好多汁,用嚟撈飯食一流。但畧甜和多油。蜜桃沙拉骨,炸香了的豬肋條加上沙律醬和蜜桃,

我哋重點叫品香樓熱賣排行榜嘅食物

凍朱古力

紅豆冰比凍朱古力細杯,紅豆唔多,但好林,
唔係太甜,可以接受。

凍朱古力,紅豆冰

西蘭花花枝帶子

西蘭花花枝帶子

南乳炸豬手

南乳炸豬手

火焰密椒牛柳粒

蜜桃沙拉骨,炸香了的豬肋條加上沙律醬和蜜桃,
酸酸甜甜好開胃。味道唔錯。

蜜桃沙拉骨

金銀蛋白菜仔,白菜仔好鮮甜,上湯底好夠味,
但皮蛋係碎粒,分量比較少。這個菜式看似好
簡單,但出奇地好食。

金銀蛋白菜仔

鍋貼芝麻蝦,夠晒特別,初時見到表面以為好少蝦,原來咬入口有好多蝦,配合甜酸醬,特別好食,最好趁熱食,凍咗會無咁好食。

鍋貼芝麻蝦

風沙雞半隻,炸到好脆,做得出色,就算凍咗都仍然好脆。好食。

風沙雞半隻

黃金花枝,外層係鹹蛋黃,裡面係墨魚,最初
以為外面是酥脆的,原來唔係,咬落是淋的,
非常香口惹味,但食咗幾件就覺得有啲膩。

黃金花枝

總結:食物有大排檔嘅鑊氣,但環境又比大排檔舒服和衛生,而且食物有特色,有水準,服務態度好,誠意推介。

凍朱古力
蜜桃沙拉骨