2018-05-19 3559 views
成日跟住屋企人同啲親戚食團年飯/節日慶祝等等,有啲酒樓其實質素認真麻麻,不過身為後輩又唔可以主動要求食邊間酒樓,如果有睇我既食評都可能見我成日係觀塘區搵食,今次係機緣巧合既情況下就去左呢間酒樓食,估唔到有驚喜喎!自己都好中意食海鮮,呢到有個海鮮宴,如果叫唔到親戚黎食,其實都好岩公司聚餐,計返每人$300唔洗!十三吉祥海鮮宴 $3298/12位上湯或芝士焗龍蝦伊麵龍蝦非常新鮮彈牙!龍蝦舖滿成個面完全見唔到伊麵,唔洗驚啲龍蝦唔夠分生猛象拔蚌呢一味象拔蚌係刺身,本身好少生食象拔蚌,擠啲檸檬汁落去撈一撈更加調出本身鮮味,唔點醬油都唔會怕腥堂剪鴻運乳豬全體乳豬勁脆身!而且帶點肥膏,又夠薄,係我食過最好食既頭幾位杏汁燉白肺本身唔係好中意飲杏仁露,呢個啲味有啲似,但又冇咁濃,所以都接受到,加上知道飲左對身體好、補身,所以都飲哂清蒸或礦泉水灼鮮鮑魚鮮鮑魚冇調味都唔會腥,入口好煙韌西蘭花炒龍躉球腩龍躉冇咩骨,好厚肉又唔老,而且炒龍躉經過調醃,味道重一點,微咸頗開胃,自己幾中意呢味菜清蒸龍躉對比起炒龍躉,我個人較愛炒龍躉薑蔥粉絲肉蟹煲肉蟹都幾大隻,所以蟹鉗都勁大,食落去滑身彈牙,啖啖蟹肉椒鹽黃金吊桶吊桶就

十三吉祥海鮮宴 $3298/12位

生猛象拔蚌
生猛象拔蚌

堂剪鴻運乳豬全體
乳豬勁脆身!而且帶點肥膏,又夠薄,係我食過最好食既頭幾位

清蒸或礦泉水灼鮮鮑魚
鮮鮑魚冇調味都唔會腥,入口好煙韌

清蒸龍躉
清蒸龍躉
對比起炒龍躉,我個人較愛炒龍躉

薑蔥粉絲肉蟹煲
肉蟹都幾大隻,所以蟹鉗都勁大,食落去滑身彈牙,啖啖蟹肉

椒鹽黃金吊桶
椒鹽黃金吊桶
吊桶就相對遜色一點,炸粉好薄但唔夠脆身香口

白灼或椒鹽煎海蝦
白灼海蝦
椒鹽煎海蝦
海蝦又係大大隻,白灼已經好鮮甜,而椒鹽就比較有風味,對於中意食蝦既表示兩款都中意

勁蒜蒸貴妃蚌
貴妃蚌用上蒜蒸好惹味,不過略嫌乾左少少,濕身返啲就更好

當紅脆皮炸子雞
炸子雞夠肥美,每次都會食好多舊,因為一食第一舊就停唔到口,好香,油而不膩

清炒或金銀蛋菜苗
金銀蛋菜苗
食左咁多肉,最後都要食返啲菜苗清清個口

第一次打呢啲圍飯既介紹,因為質素真係唔錯,覺得呢個價錢食到一餐咁新鮮既海鮮好值,而且每個人都抱住個肚走,香港今時今日食餐飯都唔平,如果食個西餐都要幾百蚊,所以比$300唔洗食到咁新鮮既海鮮真係值得推介下。
2018-05-17