2024-01-29 89 views
我地今晚嚟到荃灣嘅韓閣餐廳食晚餐,距離荃灣地鐵站只有幾分鐘嘅路程。餐廳裝修好時尚,入面有啲霓虹燈,營造出一個年輕時尚嘅氛圍。今日我地特登嚟試韓閣嘅「歡樂盤」。呢個大鐵盤入面裝滿咗各式各樣嘅食材,真係包羅萬有。佢非常足料,包括前菜、主菜、配菜同埋生果。首先,主菜可以揀牛肉、甜雞、辣雞、泡菜五花腩、牛仔骨或香辣魷魚筒。今次我地揀咗甜雞,佢配咗特調三重芝士,味道十分之惹味,芝士份量非常多,而且可以拉絲。因為佢太好味,所以好適合配埋隔離嘅紫菜味飯。隔離嘅牛油滑蛋香濃可口,食咗一半嘅時候,再配一啖泡菜,可以平衡返味道,令到感覺更加清爽。而且歡樂盤下面仲有個Gas爐,令到上面嘅食材保持熱辣,不斷冒煙。最後,入面仲有菠蘿粒,好清新,我絕對推薦呢個歡樂盤,因為入面有晒唔同種類又好味嘅嘢。另外,我地叫咗彈牙炸蝦餅,一客有四件,外脆入面彈牙,送上嚟嘅時候仲熱辣辣。另外仲叫咗一個甜辣年糕腸仔串,果然好有驚喜,原來佢係腸仔同年糕夾在一齊,炸到好趣脆,但入面嘅口感卻煙韌。最後,叫咗一杯粉紅櫻花海鹽特飲,佢嘅味道非常特別,有少少鹹味,而且配上乳酪,顏色非常靚,最適合影相打卡。近排天氣好凍,外面又大風,最啱嚟韓閣食

近排天氣好凍,外面又大風,最啱嚟韓閣食暖笠笠嘅歡樂盤。