2017-10-15 452 views
真係撞鬼,依篇食評既相,我足足Upload左2個星期有多。有時Upload到1,2張相,有時1張都Upload唔到今次係太婆生日食飯,因為就老人家唔去得遠;所以就係佢地家附近既品香食晚飯啦。品香,曾經係我家成日去食飯既地方,Lunch又去,Dinner又去,因為又近又好食嘛。以前既排骨粗炒,上海粗炒都好好味呢;重有炸鮮尤,炸銀絲卷。不過依家有D野冇左囉,質素亦冇以前咁好食;價錢重貴左好多添。落完單冇耐,好快就上左2隻乳鴿。我自己就對乳鴿一般,但在場的其他親友都話好好味。糯米飯,因為有臘腸,我聞到陣味就唔想食啦。但係公公食左幾碗話好好味。鮮腐竹好好味,但係旺菜切得勁大舊,一舊已冇左1/4碟。跟住就算舊細舊D的,都重係好大舊依個牛肉一上枱就好吸引,因為要點火既;不過係賣相囉,味道就冇乜特別啦。而且一直燒住,其實夾餸時都有D麻煩。西蘭花墨魚帶子,好一般既菜食,冇話特別好唔好食。帶子份量都幾足;我地有8個人左右,一人最少食到一粒。令人失望冇味的炸鮮尤,曾經品香既炸鮮尤係好好味架;但係依碟真係唔得,完全冇味,炸得又唔夠,總係差DD咁。老人家同小朋友最愛的咕嚕肉,就咁睇好似只係得肉,其實D青椒,菠

乳鴿
糯米飯
鮮腐竹旺菜

黑椒牛肉粒
西蘭花墨魚帶子
炸鮮尤
咕嚕肉
老人家同小朋友最愛的咕嚕肉,就咁睇好似只係得肉,其實D青椒,菠蘿係晒低。份量足,又好味

炸豆腐
好好味既炸豆腐,真係唔明,點解炸豆腐重Keep到水準整得又脆又好味;但係炸鮮尤就完全冇味呢?炸豆腐一上大家都係咁食,而且份量勁多,係大家不停食既情況下,都重可以打包回家食多餐呢

炸饅頭
後加的炸饅頭,以前係炸銀絲卷黎。不過炸饅頭一樣好味,點煉奶真係一流。
總體上,品香有D食品水準不再,有D都Keep到好水準。但係有好多以前好味的,依家都唔見左囉。而且價錢真係一D都唔平,依度咁埋單就要千一,二左右。因為唔係我比錢,實際幾錢唔確定。但係家人就話貴左好多,冇以前咁抵食就好味囉。
2017-09-30
Celebration