2024-01-16 687 views
十年前老公介紹我嚟食過兩次,當時我讀緊大學,覺得老公好識食。早幾日老公心血來潮,想食Book咗位。餐廳環境同食物水準真係十年如一日,仲係咁好食,同地方幾整潔。十年前去學校接我落堂嚟食晚飯,咁啱今日公司Course,都係嚟接我落堂。我哋唔再係十八廿二,唔敢挑戰頗具名氣嘅凍朱,太邪惡了開胃小食:鹽香花生,好脆無油溢味。南乳炸豬手,炸得好香脆入味,咸度啱啱好,外皮脆口肉質嫩滑,本身好夠醬油味,唔點南乳,淨食已經好好味。一份大約5-6件,每一件都好多肉。啫啫通菜煲,通菜好新鮮翠綠,上枱後即刻倒醬汁「咋」~ 熱辣辣!醬汁帶有蝦醬同腐乳味,同通菜簡直係絕配。香蒜黃金蝦,略為遜色,因為唔夠味,蝦肉彈牙新鮮又大隻,但唔入味。值得大讚嘅位係滿佈咸蛋黃,而唔係溝淡咗咸蛋黃醬!每隻蝦外殼都食到咸蛋黃嘅咸香,和沙沙的口感,食到最後下面仲有大把咸蛋黃粒老公一路食一路話味道keep得到水準,清曬枱面所有餸,食到好飽好滿足。我哋仲講返十年前拍拖嘅開心事,結婚生BB之後,頭幾年無曬二人世界,唔再係男女朋友,用另一個身份再來食回憶別有一番滋味。
十年前老公介紹我嚟食過兩次,當時我讀緊大學,覺得老公好識食

我哋唔再係十八廿二,唔敢挑戰頗具名氣嘅凍朱,太邪惡了

開胃小食:鹽香花生,好脆無油溢味。

一份大約5-6件,每一件都好多肉。

啫啫通菜煲
香蒜黃金蝦