2020-02-14 147 views
之前朋友推薦過話呢間既lunch好食,但係離我公司太遠啦,lunch我真係食唔到。。。唯有過黎試佢既dinner~順便提早一日慶祝情人節~~~散叫好似唔算抵,所以我地一下子就向二人餐埋手。二人餐有兩款,一款係set死左其中一個主菜一定要係意粉/意大利飯,另一款係無限制主菜款式。我地揀左後者,因為男朋友又想食牛扒,而我又想食豬手~周打蜆湯普通,材料好多,但係好似同我平時飲開既唔太一樣,唔係好慣。有少少失望既係。。。前菜竟然無哂蜆。。。只有青口。。。我地兩個都麻麻地青口。。。不過食落都正正常常既,新鮮,唔腥,唔覺有沙,調味都ok,不過我都係唔係好鐘意青口。。。今晚既重點來了,炭燒美國安格斯肉眼牛扒一上就聞到陣陣肉香味~雖然望落去配料唔多,塊扒又好似唔係好大咁,但佢既質素絕對比我想像中好。首先我本身係叫五成熟,老實講佢煮到好似三成咁。。。不過唔緊要,我接受到三成,所以都係照常食。切落去已經知塊牛扒真係有翻咁上下淋身,完全無筋。食落去,肉味香濃,而且。。。馬上覺得三成先係剛剛好既熟度,易咬,唔鞋又好食哈哈!塊扒某啲位熟度應該有五成,個啲位反而入口有少少鞋。醬汁方面唔濃味,對於我黎講唔會太影響到

炭燒美國安格斯肉眼牛扒

今晚既重點來了,炭燒美國安格斯肉眼牛扒一上就聞到陣陣肉香味~雖然望落去配料唔多,塊扒又好似唔係好大咁,但佢既質素絕對比我想像中好。首先我本身係叫五成熟,老實講佢煮到好似三成咁。。。不過唔緊要,我接受到三成,所以都係照常食。切落去已經知塊牛扒真係有翻咁上下淋身,完全無筋。食落去,肉味香濃,而且。。。馬上覺得三成先係剛剛好既熟度,易咬,唔鞋又好食哈哈!塊扒某啲位熟度應該有五成,個啲位反而入口有少少鞋。醬汁方面唔濃味,對於我黎講唔會太影響到牛扒本身既味道,我覺得都做得幾好。

德國脆皮咸豬手

然後到另一個重點,德國脆皮咸豬手,上枱既時候已經切哂啲肉出黎。而且佢幾得意,係將豬皮同肉分開切出黎,我好似都係第一次見。豬皮少少脆身,唔係好乾好硬個種,仲食到豬皮少少軟既口感,幾好食。肉完全無膻味,唔鞋唔硬,仲幾嫩,好正!醬汁既部份,一開頭我以為佢係普通黃芥辣,所以我掂都無掂,因為我唔鐘意食黃芥辣的。但男朋友突然間話個醬好酸幾好食,我就撩左少少試,又真係唔重黃芥辣味,反而仲好酸好開胃!好有平時食咸豬手格離個堆酸椰菜既味道,好食!!

配菜方面,兩碟都有秋葵,稍為煎過下既蕃茄仔,同埋搽左酸忌廉既焗薯。由於我好鐘意食酸野,所以簡簡單單既焗薯加酸忌廉我已經覺得好食~仲想要多啲酸忌廉添!

男朋友話檸檬茶茶味唔夠濃,但我杯熱即磨咖啡幾好飲~香香的~

最後既蛋糕正正常常,造型幾靚,但我麻麻地呢種奶油做既蛋糕,我都係鐘意芝士蛋糕多啲!無留意到可以加錢轉其他甜品
2020-02-13
Type of Meal