襯農曆新年放假去咗啟德海濱散步,我哋預先搵定餐廳食晚飯。九龍灣新商廈Quayside海濱匯入面有間餐廳叫「Flames」,除咗有營業之餘,網上訂枱同樣可享折扣優惠🈹。佢位置唔太近地鐵站,附近又無乜嘢行,但無阻餐廳人氣,全場九成滿👏。呢度環境裝修隨意唔拘束,但略嫌燈光偏暗。12安士美國安格斯西冷扒($298),🥩牛扒係用最簡單嘅方法煎香,以原始、原汁、原味嘅狀態呈現於客人面前。牛扒本身質素唔差,而我最欣賞嘅就係佢夠厚,咁樣食落先夠口感。生熟度如我要求嘅五成,肉身呈粉紅色,但肉質比想像中韌少少。餐牌寫伴菜係薯蓉,不過出到嚟轉咗燒蔬菜🥦,有新薯、紅蘿蔔、西蘭花同椰菜花。燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉($148),🍝扁意粉質感富嚼勁,兼且掛汁,但如果份量多啲就好喇。龍蝦汁雖然唔算杰身,不過都幾夠味,再加埋爆漿三文魚籽,更添鹹香。🦐燒大蝦既大隻、又新鮮,口感彈牙,並且帶燒烤嘅風味。巴馬臣芝士香燒粟米($48),🌽燒粟米香甜多汁,配上巴馬臣芝士份外惹味。不過落單時記得要講清楚你係嗌沙律定伴菜Sides,因為英文菜名係一樣,避免誤會嘛。總括嚟講,Flames係澳洲風西餐廳🇦🇺,菜式大眾化,相信總有一樣啱
12安士美國安格斯西冷扒
12安士美國安格斯西冷扒
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
燒大蝦三文魚籽龍蝦汁扁意粉
巴馬臣芝士香燒粟米
總括嚟講,Flames係澳洲風西餐廳🇦🇺,菜式大眾化,相信總有一樣啱食。聽聞霹靂烤雞係佢嘅招牌,有機會都想試吓。