2022-06-29 502 views
.📍印尼沙爹屋📍#饅頭去筲箕灣 #饅頭食印尼菜 #饅頭的掃街系列------------------------------1️⃣ 沙爹牛肉 ($13)2️⃣ 沙爹羊肉 ($14)3️⃣ 沙爹豬肉 ($13)因為要遷就唔太食到辣嘅同行友人🫡,小編今次就揀咗小辣嘅沙爹醬。我覺得呢度嘅沙爹質地非常濃稠😚,結遢遢咁會見到入面啲香茅、薑蒜蓉同花生粒,味道上反而係以辛香料味道(特別係黃薑😍) 為主,辣味較香濃突出,為舌尖帶嚟真實嘅刺激感,花生味道雖然明顯,但相較香辣反倒成為配角,主要用作點綴,令沙爹味道層次冇咁單一,甜味亦相比一般沙爹醬低,係我好鐘意嘅調味同質地,配烤過嘅肉嚟食真係好惹味😆。肉類我哋就揀咗牛肉豬,用碳火燒過嘅肉帶有些微碳燻香,過小一段時間食都依然keep到溫度,再喺燥熱嘅辛香料加持下,食完感覺人都升溫咗幾度🥵,非常適合喺冬天食。牛羊豬唔會片到好薄,三都肉質都足夠鮮嫩軟腍唔嚡口💯,牛可以話係完全冇筋,牛味濃郁突出;羊肉係我認為最好食嘅一款,嗰陣由肉汁散發出嚟羊羶香明顯但唔霸道,配沙爹醬真係OMG;豬肉比嘅部位亦係半肥瘦,脂香四溢。我最欣賞嘅係呢度嘅沙嗲醬濃郁得嚟又唔會蓋過肉味,感覺肉同醬兩者都
1️⃣ 沙爹牛肉 ($13)
2️⃣ 沙爹羊肉 ($14)
3️⃣ 沙爹豬肉 ($13)

牛羊豬唔會片到好薄,三都肉質都足夠鮮嫩軟腍唔嚡口💯,牛可以話係完全冇筋,牛味濃郁突出;羊肉係我認為最好食嘅一款,嗰陣由肉汁散發出嚟羊羶香明顯但唔霸道,配沙爹醬真係OMG;豬肉比嘅部位亦係半肥瘦,脂香四溢。我最欣賞嘅係呢度嘅沙嗲醬濃郁得嚟又唔會蓋過肉味,感覺肉同醬兩者都缺一不可,喺街邊食別有一番風味♥️。
🔸整體評分:8.5/10
🔸小編回頭率:8/10