Restaurant: Miyazaki Niku Honpo
Terms & Details:
2023-02-26 129 views
之前係宮崎食過宮崎肉本舖,餐廳主打A5宮崎牛燒肉放題,不過嗰時仍然係學生階段,我地當時只叫左大約$400-500既套餐,但已經令我難以忘記。五年之後我已經係打工仔,宮崎肉本鋪係銅鑼灣開左亞洲首間海外分店,即將生日既我決定獎勵一下自己,試試餐廳既宮崎A5櫻老花牛極上燒肉套餐,價值$998一位🤑放題時間為120分鐘,客人用QR code落單,上菜速度非常快。我地有幸坐喺半開放式包廂,令我哋可以飽覽維港景色🤩。- 宮崎櫻花牧場產A5和牛燒肉拼盤拼盤包括西冷、和尚頭、前腿肉、壽喜燒、肩里肌、肩口肉、牛肋肉、五花腩、內外後腿肉😍。西冷同壽喜燒就會由職員負責燒,確保客人唔會overcook。西冷非常大塊,雪花分佈平均,職員燒完西冷之後在幫我哋切開六件,非常貼心😍。味道直係無懈可擊,油脂超級豐富。壽嘉燒和牛薄切,肉質細嫩同入口即化,壽喜燒汁唔算太甜,唔會遮蓋牛肉嘅味道,加埋溫泉蛋一齊食非常滿足🙌🏻和尚頭食落有少少筋,無咁入口即溶但肉味好香濃。和牛既紋路亦好完美,油香十足。A5和牛嘅油脂實在太豐富,食到第三第四款嘅時候就覺得有少少油膩。餐廳有多達六款沙律可以解膩,我哋叫咗淮山松葉蟹肉沙律,淮山新鮮製作

我地有幸坐喺半開放式包廂,令我哋可以飽覽維港景色🤩。

宮崎櫻花牧場產A5和牛燒肉拼盤

- 宮崎櫻花牧場產A5和牛燒肉拼盤

西冷

壽喜燒

和尚頭

淮山松葉蟹肉沙律

A5和牛嘅油脂實在太豐富,食到第三第四款嘅時候就覺得有少少油膩。餐廳有多達六款沙律可以解膩,我哋叫咗淮山松葉蟹肉沙律,淮山新鮮製作,蟹肉嘅份量一啲都唔吝嗇,整體口感幼滑,清新開胃。

九州和牛黑松露餃子

餐廳嘅小食都好好味,其中以九州和牛黑松露餃子同最令我印象深刻,餃子非常香口,和牛同黑松露嘅配搭非常奢華,但食落兩款味道又唔會好搶,肉汁非常豐富😍。其他小食例如炸雞件都唔錯。

味噌味甲羅燒

除咗肉類之外,餐廳有提供海鮮,我哋叫咗櫻花蝦蛋黃醬帆立貝同味噌味甲羅燒,帆立貝本身肉質彈牙,加上蛋黃醬更加惹味。至於甲羅燒就冇平時居酒屋食嘅咁好味🤔

串燒方面,我哋叫咗雞皮餃子同免治雞肉棒,以上兩款食物都要自己再燒,味道方面正常。

套餐入面嘅免費飲品包括波子汽水同各種乳酸梳打,當然亦有同燒肉perfect match既啤酒🍻

宮崎肉本舖既和牛固然出色,更難得嘅係其他小食沙律甜品同樣出色。

2023-02-07
宮崎櫻花牧場產A5和牛燒肉拼盤