💎總評分:9.0/10-有咩正得過chill like an easyjoe😚~呢間大角咀嘅cafe開左咁耐一直好受歡迎,極為澎湃嘅招牌鰻魚蛋包飯早己打出名堂🥁,仲會不時推出新菜式,精緻嘅presentation吸引唔少人嚟打卡📸。室內有足夠空間感,牆上畫左各種塗鴉🎨,幾個角落都放左D小擺設,價錢唔貴仲免加一,難怪一到假日就排晒隊。1️⃣ 芝麻汁蟹肉蜜桃配中東米沙律 $108想食light D嘅通常都會叫個salad🥗,蟹肉沙律色彩繽紛,估唔到都幾大份,沙律菜上面鋪滿蟹肉🦀、車厘茄、洋蔥🧅、中東米,蜜桃,用胡麻醬調味感覺清新。2️⃣ 自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫 $138窩夫上面除咗炸雞仲有大大隻太陽蛋🍳,又係小編最愛嘅拮蛋黃時刻😆,倒上蜂皇漿,配自家製嘅芥末洋蔥醬,一鹹一甜match得嚟又幾驚喜喎👍🏻!好耐之前都有介紹過灣仔船街一間專食炸雞嘅西餐廳,兩個相比之下,二世祖嘅炸雞較似日式唐陽做法,保持到雞嘅肉質嫩滑之餘,炸粉亦不會拮口💯。最近好興croffle,不過呢度純粹係窩夫,傳統又經典😋。3️⃣ Tiramisu $98呢個甜品係限量供應,標明選無菌蛋,雖然味道食唔出,但係感覺用料高檔🤭。特大版嘅
💎總評分:9.0/10
1️⃣ 芝麻汁蟹肉蜜桃配中東米沙律 $108
2️⃣ 自家製芥末洋蔥醬炸雞窩夫 $138
3️⃣ Tiramisu $98
呢個甜品係限量供應,標明選無菌蛋,雖然味道食唔出,但係感覺用料高檔🤭。特大版嘅份量真係要兩個人以上share先食得晒,用別緻嘅玻璃碗盛載,睇得出入面一層層嘅mousse口感幼滑,有咖啡味☕,但酒味可以再重少少🧉。
Tiramisu
4️⃣ 宇治抹茶白朱古力奶 $48
有原味🍫同抹茶🍵兩種口味,同樣用玻璃樽載着,為咗保持質素不設外賣。採用明治4.3鮮奶沖調🥛,似將白朱古力溶左之後加入抹茶😋,質感極濃杰,有奶香但個人覺得略為太甜,成枝飲晒會好濟,鍾意朱古力嘅朋友必試原味💪🏻!
宇治抹茶白朱古力奶
5️⃣ 蝶豆花蜜糖青檸梳打 $42
非常適合打卡嘅飲品📸,蝶豆花先用蜜糖沖開,放入好似香水樽嘅器皿成枝紫色好靚💟,自行倒入青檸梳打,望住D顏色慢慢滲到底,邊攪拌邊望住流質嘅變化👀。蝶豆花本身味道唔重,但當佢係蜜糖青檸梳打咁飲都好清甜解渴。
蝶豆花蜜糖青檸梳打
今次無試到招牌鰻魚蛋包飯,因為早己有朋友食過話好食,特地前來試下新菜式,依然令人滿意👏🏻。Menu食物種類同一般cafe大同小異,唔少得burger🍔、pasta🍝、risotto等,但EasyJoe就係賣相精緻一點點,食材配搭心思多一點咁🥰,尤其係飲品真係有驚喜,各種因素加起上嚟令佢變成一間有特色有誠意、值得二訪嘅人氣小店,真係唔好睇少二世祖嘅實力呀❣️。
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
Other Info. : 🚗 餐廳係地舖,最方便就係泊正喺門口,最好坐正窗邊望到街嘅情況。
2022-06-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
Tiramisu
宇治抹茶白朱古力奶