今日老公早放工,就諗住試吓荃灣牛大人台式火鍋,我哋五點準時上到去,勁誇張,訂咗位嗰啲已經入晒去,坐咗一大半位,walk-in 嗰啲就要等。好彩我哋大約睇咗10分鐘就可以入去。叫咗個鴛鴦湯底,一邊係麻辣,另一邊係酸菜白肉。麻辣湯底夠辣,好香花椒八角味,而酸菜白肉一啲白肉都唔錯,肉質幾林。我哋叫咗中間價錢嗰隻牛肉,對於二百零蚊任食來講,呢個質素唔錯,有牛肉味亦唔鞋口。另外有幾樣野都幾特別,嚟到值得一試。蟹籽墨汁漿其實就好似出邊嘅墨魚滑,不過佢係黑色,同埋有啲蟹籽係中間,口感較特別。干貝鮮魚漿同上面個墨汁漿有啲似,不過幾重魚味,反而就食唔到干貝味。真味牛肉漿好香牛肉味,食落有啲似牛丸,口感彈牙。魚香皮蛋豆腐雖然佢個皮蛋乾乾地,但係佢個醬,再加少少蒜蓉同乾蔥再配凍豆腐真係好夾!水蓮知道係台灣特產所以特登叫一碟試吓,錄完之後都好爽脆,但係冇乜味,感覺幾得意。私房鴨血佢哋鴨血嘅質地同喺街買一盒盒嗰啲鴨血差唔多,配麻辣湯底比較夾,放落酸菜湯底嗰啲食落去嘅感覺有啲怪。牛媽秘製滷大腸大腸錄完之後好林,腸入面夠多肥膏,而且容易咬唔韌,索曬啲汁啲汁好好味😋買單嗰陣時會俾你揀甜品,記得要揀仙草凍,涼粉花奶再加

另外有幾樣野都幾特別,嚟到值得一試。
蟹籽墨汁漿
干貝鮮魚漿
同上面個墨汁漿有啲似,不過幾重魚味,反而就食唔到干貝味。
真味牛肉漿
好香牛肉味,食落有啲似牛丸,口感彈牙。
水蓮
私房鴨血

牛媽秘製滷大腸
買單嗰陣時會俾你揀甜品,記得要揀仙草凍,涼粉花奶再加少少紅豆花生珍珠,幾特別!
鴛鴦鍋
麻辣鴨血
仙草凍
2020-11-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
鴛鴦鍋
美國SRF極黑牛肩胛