2017-07-19 407 views
踏入七,八月,身邊特別多人生日,個個都會提出唔同餐館同壽星公慶生,今次揀左品香樓。事關朋友極力推介,還要我提前三日訂位,怕walk in 有排等。可能今日勁大雨(黃雨),所以等位既人唔算多,亦可能因為餐館 說明六點過後,亦齊人才入座。我地一行六人,一到步就入得,餐館環境比我感覺 :細枱區有啲似茶餐廳(有卡位,睇落有啲迫);大枱區有啲似大排檔(中間多數圓木枱 ),色調又有啲似西餐廳(暗得黎有射燈)。以上只為個人五官中的視覺感受 是否認同就要去體驗下啦重點黎啦,就係開始食啦:1)南乳炸豬手($88)豬手香脆炸易入口,炸得黎外脆內軟,肉汁鎖住左,配埋個南乳醬,咬落唔會乾而且好入味 。2)香蒜黃金蝦($98)蝦味十足,唔會有雪藏味,有香香既蛋黄味,味道夠但口感有待改善,事開炸得唔夠脆。3)糖醋桂花魚($118)魚肉炸得黎肉汁無全失, 汁就同甜酸肉既味差唔多,無嘜驚喜, 但係當魚配埋啲汁有加分啊!!4)XO金菇肥牛煲($98)尼個有驚喜,肥牛份量唔算少,咬落唔似像膠咬唔斷,唔un易咬;肥牛加上Xo,加重牛既味道,而且成個煲咸淡適中,配飯一流!!5)西蘭花花枝片抄帶子($118)份量有啲少,但勝左

六點過後,亦齊人才入座

以上只為個人五官中的視覺感受 是否認同就要去體驗下啦

重點黎啦,就係開始食啦:

1)南乳炸豬手($88)

南乳炸豬手

2)香蒜黃金蝦($98)
香蒜黃金蝦

3)糖醋桂花魚($118)
糖醋桂花魚

4)XO金菇肥牛煲($98)

XO金菇肥牛煲

5)西蘭花花枝片抄帶子($118)
西蘭花花枝片抄帶子

份量有啲少,但勝左清新鮮甜,西蘭花唔會好林,咬落脆口但唔覺好青,花枝片溥溥易咬唔un。

6)火焰蜜椒牛柳粒($108)
火焰蜜椒牛柳粒

一上菜,店員姐姐即叫行開點火啦,好岩相機食先既人點啊
牛柳細細粒好林易入口,汁都唔hea,好有黑椒味辣辣地,但個牛粒就無嘜味,而且牛粒份量好少。

7)凍朱古力($21)
凍朱古力

好濃朱客古力味,唔會話似朱古力粉加水既味道,而且上而加左增cream,加分加分,如果唔一開始邊搞邊飲,最尾果幾口會好濃味

好快手咁影左幾張相就開動食野,小妹仲叫個靚仔(白飯)tim啊

中意一大班人食飯而又想坐耐啲既好岩,室內有冷氣,唔怕出面風吹雨打,而且裏面有大排檔格局,西餐廳既feel,可以盡情傾計唔怕嘈到人,因為大枱區個個都高聲談話~

多人而且係食飯時間去,最好早啲打去book位啊,咁去到啊使等到傻啊~

注意只收現金,無得簽卡果啲架
2017-07-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
南乳炸豬手
XO金菇肥牛煲