2013-08-02 736 views
7月係老公的生日, 咁我地又有好理由四周圍揾食!  由於有張$100 cash voucher 做生日禮物, of coz 要用左佢, 正所謂食得唔好嘥丫~星期六在銅鑼灣食dinner真係唔易揾位, 雖然一早book左位, 但7:30到達時嚇了一跳:至少有50人在等位!!! 那時立即擔心會唔會訂左位都要等好耐呢! 好彩確認了身份後立即有得入坐, 行入去時感覺到後面那50多人的眼神有很強的怨念呢我們被安排在window side 的一張二人sofa位, 坐得好舒服, 仲幾有私隱度, 坐下不久就有人拿menu和茶給我們, 跟住我向waitress 詢問那張cash voucher 有沒有限制, 係唔係只有a la carte先有得減, 佢竟然答我: 當然係全張單減喇, 唔會你叫咩樣樣都減100架喎... 哈哈我估之前應該有人咁問過佢, 所以佢心中已有一個咁ge答案! 不過幾秒後佢load 到我個問題, 立即答番我, 哈哈, 一段幾好笑的小插曲講番食物, 雖然張coupon冇限制, 但佢d set 唔係我想食的, 所以最終都係散叫左(1) 三文魚刺身飯: 份量不多, 三文魚很薄切, 唔鮮甜.

(1) 三文魚刺身飯: 份量不多, 三文魚很薄切, 唔鮮甜... 飯比較濕, 冇咩醋味... 認真麻麻...
(2) 滑蛋豬扒飯: 這個比較合乎預期, 豬扒是中等厚度, 雖然有汁液和蛋, 但仍有脆口的部分, 肉質也是嫩的, 有肉汁, 味道也不錯

食左2個飯後, 點知唔夠飽......結果要再加碼叫左個三文魚牛油果卷, 我覺得牛油果味太搶, 三文魚味唔出, 同時, 份量係比較少的
三文魚牛油果卷
食完仲唔夠,再叫多2個甜品先飽, 一個係雪糕芭菲, 一個係心太軟耐green tea 雪糕
雪糕芭菲和心太軟
心太軟竟然有水準, 流心得很, 又不會死甜, 加埋少少甘的green tea 雪糕, 真的頗滿足呢~
雪糕芭菲則是正常的, 但食到最底有surprise呢, 原來最底係有少少酒的, 這點酒亦為這餐加了不少分數

總括來說, 這是一次愉快的用餐經驗, 值得一個笑的~

2013-07-27
Celebration