🕴💃成日經過諾士佛台知道隔離有間幾正嘅居酒屋餐廳🍶一於趁今晚經過去試下先得😁一入餐廳門口就俾佢驚艷🤯唔見有餐枱、唔見reception🤣反而見到石頭、草地同樹🏕好似突然穿越左去另一個世界咁🤩沿住中間條幽幽小徑直通去二樓先見到個reception😉裝修特別好有心思💓店員安排我地嘅位置好可愛🥰係喺吧枱對嘅卡位 裝飾佈置成個鳥籠咁🐦好有私人空間feel👍🏻我哋成功入坐“鳥籠”之後就開始嗌野食啦!Sake安藝虎 300ml🍶 $338黎到sakeh點可以唔嗌返支sake🍶知道我哋平時少酌幾杯嘅程度😋店員特別推介哩款果味濃啲嘅Sake👍🏻話說飲Sake都要揀自己嘅杯🍵我哋揀左一對旋風花式 (一個係藍色矮身大平底&一個係綠色高身小平底) 中二病男朋友鐘意旋風🌪 未飲已經大讚“好靚好靚”👍🏻飲落去果然充滿果味🍈入口好純 滑入喉嚨😋而且我哋發現最特別嘅係唔知點解同一枝酒倒出黎🤔其中藍色矮身大平底嘅杯 飲落sake酒味濃烈啲😳但係另一個綠色高身小平底嘅杯 飲落果香味會重啲🤔我哋平時少飲酒 唔知點解會有哩個變化😅有冇老行專朋友仔知點解 幫忙留言解答下🙏🏻海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128🦀好掛住日本嘅居酒屋🥰最

Sake安藝虎 300ml🍶

Sake安藝虎 300ml🍶 $338

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128🦀
好掛住日本嘅居酒屋🥰最主要係食燒物!諗都冇諗都叫左個海膽松葉蟹蓋甲羅燒🦀舒解一下思鄉之情🤤店員拎左個小火爐同個蟹蓋上枱🔥蟹蓋上面有滿滿嘅海膽、蟹膏&蟹肉😍 蟹蓋放左係火爐上邊😌將海膽、蟹膏煮溶不停攪拌🤤陣陣鮮香味就飄入鼻腔👃🏻蟹蓋燒到滋滋聲😆我哋急不及待馬上𢳂左一大羹🤤搽喺梳打餅上面😋蟹膏同海膽嘅香氣即刻充滿成個口腔🤩鮮味隨之涌來🌊梳打餅配搭食法令到蟹膏唔會太單調🦀成個層次更豐富🤩一啖甲羅燒一啖sake🍶真係享受人生嘅最佳配搭!

白鱔 $75🪱 纽西蘭羊架 $78🐑

纽西蘭羊架 $78🐑
食肉獸男友最鐘意食羊咩咩🐑燒羊架當然係必點項目😌羊架比想像中大件好多😆大大舊嘅羊肉 唔肥唔瘦程度啱啱好👍🏻羊羶味唔算濃郁😋好欣賞佢哋嘅燒物都唔會燒到太乾身💦令燒肉充滿肉汁😋點埋面前嘅麵豉醬🥰更有另一番日本風味!

白鱔 $75🪱
白鱔好少地方有🤔見到menu有就梗係要試下佢啦🤣本身以為白鱔會好淡口冇咩味😳但原來燒完會好鮮味🤯而且白鱔去晒骨啖啖肉🤤哩個細心位真係值得讚許👍🏻

荔枝豬肉卷

荔枝豬肉卷 $32🐷
之前有朋友食過荔枝豬肉卷大讚不絕👍🏻我哋搵食couple梗係要order try try佢啦🤣 豬腩肉卷住粒荔枝睇落去已經好濕潤💦放入口首先感到嘅係荔枝甜美嘅汁水一湧而出🌊緊隨其後係豬腩肉嘅咸香🐷咸&甜合體形成左一種新嘅味道😳有肉味得黎又好清爽👍🏻真係一個唔錯嘅推介!

蔥豬腩肉

蔥豬腩肉 $32🐖
大蔥豬腩肉一上枱就好吸睛👀大蔥同豬腩肉相間一綠一白配搭好靚🌱豬腩肉入口油脂豐富☺️我覺得沾上啲啲鹽食會更加突出佢嘅油香🤤大蔥入口好易咬斷又冇渣!

鹽燒安格斯牛柳 $66🐃 汁燒牛肋 $68🐂

鹽燒安格斯牛柳 $66🐃
汁燒牛肋 $68🐂
食串燒點可以少左牛肉呢😝我地點左牛肉雙重奏🎼安格斯牛柳&汁燒牛肋!奏出兩個唔同嘅樂章🎶 安格斯牛柳入口牛味就唔少得🐃而且充滿𡁻勁而冇渣🥰至於汁燒牛柳走另一極端🤣牛柳俾燒汁搽滿全身🐂濃厚嘅醬汁襯托出牛柳嘅油脂味🤤肉質軟滑鬆軟而且Juicy🌊

清雞湯熱稻庭

清雞湯茶漬飯

清雞湯熱稻庭 $78🍜
清雞湯茶漬飯 $68🍚
我地食完串燒之後當然要order飯&麵類湊湊米氣啦🤣清雞湯茶漬飯都幾好味😳熱辣辣登場😆正所謂"飲完啖湯 唔會口乾"😋至於熱稻庭嘅清雞湯會淡味少少😙但襯返個彈牙稻庭烏冬就啱啱好👍🏻

日本原隻水果雪芭

日本原隻水果雪芭 $98🍍
要大滿足當然唔少得甜品 - 原隻水果雪芭!佢有菠蘿&柚子味😋鐘意菠蘿嘅我當然唔使諗咁多啦!🍍菠蘿味雪芭丫唔該🤩 半個菠蘿仔入面填滿左滿滿嘅雪芭🤤每啖雪芭都食到菠蘿嘅天然甜而唔係人工嘅糖!

今次本來order最有日本特色嘅"鳥之提燈"但係太受歡迎賣晒啦😔我哋約好左下次再黎Sakeh時再order鳥之提燈💡不過今次晚餐我地都好驚喜😋特別係Sake杯嘅味道變化同埋日本風味嘅甲羅燒🤤最後有酸酸甜甜嘅雪芭畫上一個完美嘅句號。
Sake安藝虎 300ml🍶
白鱔 $75🪱 纽西蘭羊架 $78🐑