2017-11-10 5004 views
去尖沙咀逛街,在K11附近發現呢間食肆,外表唔係咁凸出,有些似鐵籠,咁啱又係停車場出入口,感覺都幾得意,不過食完就知人不可以貌相,原來食物相當好味。紐西蘭青口($108),個汁有少許白酒帶出了青口的香味,另外加上西班牙辣肉腸碎,令到味道帶少許辣,又不至於搶走青口的鮮味😋😋😋慢煮雞胸肉牛油果沙律($98),沙律內有蕎麥碎、細紅茄、紅椰菜、少量黑胡椒、蒔蘿、牛油果,食落除左吃到蔬菜的菜味,仲有蕎麥碎的煙煙靭靭,另外仲有紅酒油醋汁的酸甜味,作為前菜一流。燒BB乳豬($188),外皮燒得好脆又鬆化,乳豬肉唔算太肥,呢個主菜值得推薦👍👍👍紅酒慢煮牛尾燴意大利飯($158),嗅到酒香,反而食落蕃茄味濃,牛尾炆得好淋,意大利飯煮得剛好,有嚼勁又不至於不熟。飯後甜點係UCR signature 咖啡煮啤梨($78),啤梨用咖啡浸過,所以好咖啡味,咬落又食到啤梨的爽甜,再加上啤梨內釀著的雪糕,及旁邊的朱古力碎,令到呢個甜品,非常之美味。👍👍👍👍👍太太要了杯洋金菊花茶,花味香濃。我就要了杯Affogato, 我以為係咖啡,原來係義大利甜點,在義大利文,Affogato的意思是淹沒,一杯濃縮咖啡,加落雪糕裏

紐西蘭青口

慢煮雞胸肉牛油果沙律

燒BB乳豬

紅酒慢煮牛尾燴意大利飯

咖啡煮啤梨

太太要了杯洋金菊花茶,花味香濃。
洋金菊花茶

我就要了杯Affogato, 我以為係咖啡,原來係義大利甜點,在義大利文,Affogato的意思是淹沒,一杯濃縮咖啡,加落雪糕裏,雪糕的甜味被溶化後,咖啡的香味,變成了咖啡帶著少許拖肥味道,呢個咖啡外面好少見,我覺得一定要試試,不過最好飯後先叫,因為真係一個好特別的甜品

紐西蘭青口
慢煮雞胸肉牛油果沙律