Restaurant: Four Seasons Fun Fong
Terms & Details:
2020-12-04 217 views
天氣終於轉涼喇,明明食蛇應該係9-11月嘅事,今年結果等到12月先食平時去開食蛇嘅餐廳都比較平民,今次帶朋友一齊就去咗間行新派精品路線嘅,等大家都可以慢慢坐底傾下計雖然係新派,但都係由老字號蛇王芬開嘅,質素應該有保證,同港島本店應該分別不大嚟到呢度點可以唔食蛇羮喎,先嚟一個花膠太史蛇羮,上枱賣相精美,唔好以為只有面頭好少,隻碗係深到落最底㗎!入邊蛇肉同配料都好豐富,絕無欺場,又夠熱辣辣,天氣咁凍食一啖個人就即刻暖哂朋友就揀咗個燉湯,花膠百合燉水鴨,材料一樣咁俾貨,水鴨髀仲有四五舊花膠,味道濃郁,感覺係將食材嘅精華帶哂落去湯入邊,飲到一滴不剩呢飲完湯羮,就到主食上場,先叫咗鮮象拔蚌仔荷葉蒸飯,一打開荷香四溢,象拔蚌鋪滿飯面,每塊都有返咁上下份量,唔會碎濕濕,食落口飯粒分明,每粒都索哂海鮮嘅精華,配合埋金蒜粒,啖啖荷香啖啖滋味平時係本店食開嘅子薑麵醬魚雲煲,嚟到呢度就變成咗魚腩煲,味道不變,醬汁帶有子薑風味,酸酸甜甜咁,仍然係我嘅至愛,一煲都有7-8舊大魚腩,一家人嚟食都唔洗爭😛另外呢到都有啲精品菜式,必試嘅一定係呢款灌湯竹絲雞百花丸,中間係雞肉,外邊由大量鮮蝦打成,咬落去非常彈牙,食得出

花膠百合燉水鴨

子薑麵醬魚腩煲
另外呢到都有啲精品菜式,必試嘅一定係呢款灌湯竹絲雞百花丸,中間係雞肉,外邊由大量鮮蝦打成,咬落去非常彈牙,食得出用料新鮮,另外仲有兩枝裝有意大利黑醋嘅滴管,食之前就吱入去百花丸入邊,提鮮一流
灌湯竹絲雞百花丸
最後小插曲,食食下突然店員送上一隻燻蛋,明明我地又冇order到,細問之下原來配合商場做promotion,order蛇羮就送一份呢!哈哈咁又試多樣嘢食😌 燻蛋流心做得唔錯呢
燻蛋
2020-12-01