Restaurant: Four Seasons Fun Fong
Terms & Details:
2024-04-07 472 views
透過隔離間爆人餐廳 得到坐嘅位置比較過天天海南雞飯嘅餐牌,相比起$250叫一個海南雞+飯,最後都決定叫返四季芬芳嘅餐牌。早啲講個結論,如果唔係食蛇,同佢嘅燉湯。可能都冇需要到呢間餐廳。叫咗三樣小食同一個主食,其中同樣抄手係餐廳推薦嘅都真係比較欣賞。小籠包。冰鮮嘅,拎出嚟係暖。本身都唔緊要,最可惜個包皮都已經裂左。。。。黑芝麻流沙包,中規中矩紅油抄手幾好食,完全唔辣。個醬汁好開胃又香濃。個餡係豬肉加原隻蝦非常欣賞,幾啱我胃口。鴨油麵唔知係冷盤定係熱盤。室溫上菜,鴨油主要係係啲麵下面,要自己撈,但係由於啲麵好似冇過冷河咁黐埋一舊,唔易撈勻。食落寧願食返某台灣出品嘅鴨油胖麵好過
透過隔離間爆人餐廳 得到坐嘅位置

黑芝麻流沙包,中規中矩

紅油抄手

幾好食,完全唔辣。個醬汁好開胃又香濃。個餡係豬肉加原隻蝦
非常欣賞,幾啱我胃口。

鴨油麵

2024-04-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
四季芬芳主打新派懷舊中菜,將經典味道以全新手法演繹,沙田分店更與港島百年老店蛇王芬合作,推出罕見嘅蛇肉料理,不過今次食唔到咁多野食住蟹先!!🤣- 招牌雙色蟹膏撈麵 HK$139 🍜🦀蟹痴必食撈麵!!蟹膏超正有齊中式生拆蟹粉同日式蟹味增!!金黃色生拆蟹粉鮮甜油香,加入蟹肉絲更能帶出鮮甜蟹味。日式蟹味增濃郁無比,充滿蟹膏甘香!!再配搭日式蟹籽,撈麵卜卜脆口感十足!!再加入流心溫泉蛋,令撈麵更加濕潤油香,一流!!麵底使用陽春麵,微微彈性麵粉香十足。

- 招牌雙色蟹膏撈麵 HK$139 🍜🦀
2024-03-13 509 views
今晚與太太在沙田新城市廣場第三期,見到一間陌生的店舖「四季芬芳 - 蛇王芬」。在網上看到這間店舖大有來頭,它是屹立於中環超過半世紀的百年老店,蛇羹固然有名,臘味生炒糯米飯也是令人追捧。雖然沙田分店是以全新概念營運,仍保留一些傳統菜式,例如蛇羹和糯米飯。餐牌上的菜式琳琅滿目,非常難於取捨。與其由自己作出選擇,何不試試店舖的2人餐;冬季進補蛇羹糯米飯套餐。套餐包括花膠太史蛇羹2碗、蘿蔔絲酥餅兩個、鹹柑桔生煎包兩個、蛇王芬子薑紅石榴香酥鴨一份、大澳蝦乾家鄉粉絲什菜煲和蛇王芬臘味生炒糯米飯2碗,價錢$499。花膠太史蛇羹,淡淡的蛇肉味、清新的花香,不錯。蘿蔔絲酥餅,蘿蔔絲太濕,酥餅偏淋,油膩感重,失望😌鹹柑桔生煎包,包皮太厚,薄一半會更理想,餡料少了一截😭蛇王芬子薑紅石榴香酥鴨,味道太鹹,鴨肉太乾,紅石榴酸酸甜甜的味道配鴨肉確是不錯,可惜紅石榴內有一粒細核,一不留神會弄痛牙肉。大澳蝦乾家鄉粉絲什菜煲,菇類與菜的比例差不多1比9,蝦乾只有一隻😂,小量粉絲點綴一下。蛇王芬臘味生炒糯米飯,糯米飯一點不覺油膩,啖啖都有臘味,粒粒糯米清晰可見👍🏻

花膠太史蛇羹,淡淡的蛇肉味、清新的花香,不錯。
花膠太史蛇羹

蘿蔔絲酥餅,蘿蔔絲太濕,酥餅偏淋,油膩感重,失望😌
蘿蔔絲酥餅

鹹柑桔生煎包,包皮太厚,薄一半會更理想,餡料少了一截😭
鹹柑桔生煎包

Type of Meal
Dinner
蛇王芬臘味生炒糯米飯
2024-03-11 375 views
睇左d負評,抱住平常心心態一試竟然意外地好叫左唔係招牌的流心蛋海南雞扒煲仔飯($89)無錯個鍋係唔熱,但d飯係熱新鮮炒起放落去, 我鐘意佢個炒飯底, 加好多木魚蔥花,配埋流心蛋係一流海南雞唔係海南果款,應該叫台式雞扒,煎得夠熱邊脆但唔乾,唔係得d炸粉個飯份量係平時煲仔飯的2倍,個鍋深不見底,性價比超高,多都食唔晒負評原因係叫錯名, 唔係煲仔飯,因為無飯焦,叫流心蛋台式雞扒炒飯就符合食客的期望無花果蜜棗豬肺湯($69)個湯同期望唔同,燉湯好濃味,苦到酸,唔係豬肺果種白色湯,亦無無花果蜜棗的清甜,下次都係選蜜瓜瑤柱響螺湯。湯的份量一般,性價比唔高
睇左d負評,抱住平常心心態一試
竟然意外地好

叫左唔係招牌的流心蛋海南雞扒煲仔飯($89)
無錯個鍋係唔熱,

無花果蜜棗豬肺湯($69)
  • 流心蛋海南雞扒煲仔丼
個煲一啲都唔熱,要食物比個煲整凍晒,比起快餐店差很遠,食過你就知一定冇下次,簡直係垃圾餐廳,唔怪得知香港食肆死得咁慘,多幾間咁嘅嘢,香港食肆死得,唔怪得啲人啲人上晒大陸食嘢,這些飲食街害群之馬
2024-02-04
$95 (Lunch)
2023-12-24 1056 views
10月27日, 星期五, 和暖去飲茶, 六個人, 食左~~~冷盤拼盤  枝豆被花雕浸淫, 第一次見. 醉蝦, 醉鴨舌, 入味. 北寄貝, 唔會太韌小籠包 我最忠於原味. 黑色的黑松露好香. 橙啡色的麻辣好惹味, 意料之外的刺激糯米燒賣 好少地方食到, 潤腸簡直畫龍點睛臘腸卷 又是好少機會食到, 女版米芝蓮車軚人上身, 外軟內甘香灌雞湯百花丸賣相似荔枝, 口感彈牙, 爆汁手打香水檸檬茶 好大杯, 解渴巨星環境有D嘈. 大部分點心都唔錯.

10月27日, 星期五, 和暖

去飲茶, 六個人, 食左~~~
冷盤拼盤
小籠包
糯米燒賣
 好少地方食到, 潤腸簡直畫龍點睛
臘腸卷
又是好少機會食到, 女版米芝蓮車軚人上身, 外軟內甘香
灌雞湯百花丸
賣相似荔枝, 口感彈牙, 爆汁
手打香水檸檬茶
好大杯, 解渴巨星
環境有D嘈.
大部分點心都唔錯.
2023-12-18 1165 views
今日做冬至,想同家人食下中式嘢,新城市一田嗰邊有幾間,時間還早,7點左右,本身想食乳鴿,但係實在要等太耐!轉咗去對面呢間四季芬芳,見食評好似好正,又無人等,就入去試下!門口寫住60分鐘用餐時間,唔通好食到太多人等位,所以要食得咁快?首先入到去坐低,欠一個茶位,要叫人先會同你set返,打開個menu ,有一半係爛嘅,都唔換一個新,感覺已經唔好!菜式本身唔多,揀啲大路嘅嘢食諗住食完就算!壺茶飲完,打開咗15分鐘都冇人斟水!絕對冇下一次!唔怪得間間都有人等位!呢一間去到就有位啦!🥲

菜式本身唔多,揀啲大路嘅嘢食諗住食完就算!

壺茶飲完,打開咗15分鐘都冇人斟水!

絕對冇下一次!唔怪得間間都有人等位!呢一間去到就有位啦!🥲
燕窩蛇湯海鮮節瓜套餐
酸菜石斑魚
大澳蝦乾家鄉粉絲雜菜煲
蛇王芬臘腸卷
2023-12-18
2023-11-20 1006 views
四季芬芳裝修好有中國特色,坐位寛敞,午餐時間都不用等位!⭐️蛇王芬特色蛇羹套餐($149)🐍花膠太史蛇羹花膠、蛇肉、雞肉、雲耳、冬菇、陳皮等等材料切成絲,再慢煮成羹,入口爽、脆、滑!蛇肉口感似雞胸肉!配上生菜絲/檸檬葉/脆片,口感再昇華!🥜生炒臘味糯米飯臘腸跟膶腸的油香味融入了飯中,糯米飯煙韌有口感,花生大粒脆口,灑上蔥花,倍添風味!⭐️五香半筋半肉湯麵($89)牛筋柔嫩,牛肉肥瘦肉的比例剛剛好,很有咬口,軟硬度適中,也很有彈性。麵比較淋身!⭐️酸菜魚湯麵($89)魚片厚切鮮嫩,與滑溜的麵一起吃,大量鮮菇吸收酸辣湯底,非常開胃爽口。另外還有干辣椒、麻子、香菜以增加湯汁的香氣和風味!
四季芬芳裝修好有中國特色,坐位寛敞,午餐時間都不用等位!

⭐️蛇王芬特色蛇羹套餐($149)
🐍花膠太史蛇羹

🥜生炒臘味糯米飯

⭐️五香半筋半肉湯麵($89)

⭐️酸菜魚湯麵($89)
  • 花膠太史蛇羹
2023-11-01 753 views
第一次食呢間餐廳,都坐得幾舒服👍🏻👍🏻😬😬我最鍾意食佢嘅煲仔飯,鳳爪排骨飯熱辣辣好入味,排骨夠哂淋,好味😋👍🏻👍🏻都好足料!👍🏻幾好!我會再幫襯!😋😋另外佢嘅薑雞煲仔飯都唔錯😝😝雞嘅份量都唔少,又夠哂入味!好味😋
2023-10-31 354 views
今日與友人在沙田購物,經過一間吃蛇的餐廳,餐廳設計風格幾有特色,感覺幾特別的,所以決定試一試,確實有驚喜,值得推介俾大家推介的菜式:招牌雙色蟹膏撈麵很大一碗,蟹膏用料新鮮,充滿鮮蟹味,而且份量十足,兩人share食都無問題,好味到你食指大動燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐餐廳主打的養生菜式,蛇湯清甜滋補,火候十足,配上臘味肉蛋白炒飯,滋味十足流心蛋海南雞扒煲仔丼做得很出色,雞扒嫩滑,流心蛋味道濃郁,滋味十足

推介的菜式:

燕窩蛇湯海鮮節瓜盅套餐

流心蛋海南雞扒煲仔丼
做得很出色,雞扒嫩滑,流心蛋味道濃郁,滋味十足
2023-10-31
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • 招牌雙色蟹膏撈麵
  • 蛇王芬臘味生炒糯米飯
  • 花膠太史蛇羹
  • 原味小籠包
2023-10-17 305 views
酸菜魚湯麵 $89好大嘅一碗湯麵,感覺似兩人嘅份量魚片肉好實淨彈牙,絕非好感勁淋嘅魚柳,值得一讚酸菜湯亦很夠味,好食👍流心蛋海南雞扒煲仔拌麵 $79除了流心蛋同雞扒,有肉碎、青瓜絲同木魚絲撈埋之後,麵會掛上醬油般的醬汁,有好香嘅蔥油味感覺不過雞扒感覺有些油億味,🖤黑白配⚪️就唔太鍾意花膠太史蛇羹 $99蛇羹是餐廳的招牌菜,很足料大大的一碗有火熱🔥住令成餐飯蛇羹都唔會變凍,窩心🍊咸柑桔生煎包 $39鹹柑桔造型嘅生煎包好過癮,用了薄荷葉做桔仔嘅掟不過肉餡好細粒,咬開一口後好空虛🤣
酸菜魚湯麵 $89
好大嘅一碗湯麵,感覺似兩人嘅份量
魚片肉好實淨彈牙,絕非好感勁淋嘅魚柳,值得一讚
酸菜湯亦很夠味,好食👍

流心蛋海南雞扒煲仔拌麵 $79
除了流心蛋同雞扒,有肉碎、青瓜絲同木魚絲
撈埋之後,麵會掛上醬油般的醬汁,有好香嘅蔥油味感覺
不過雞扒感覺有些油億味,🖤黑白配⚪️就唔太鍾意

花膠太史蛇羹 $99
蛇羹是餐廳的招牌菜,很足料大大的一碗
有火熱🔥住令成餐飯蛇羹都唔會變凍,窩心

🍊咸柑桔生煎包 $39
鹹柑桔造型嘅生煎包好過癮,用了薄荷葉做桔仔嘅掟
不過肉餡好細粒,咬開一口後好空虛🤣

2023-10-17 202 views
係沙田行街經過見到呢間四季芬芳幾吸引,就拎飛排隊試下,因為係晚餐時間度度都要排隊,不過3個字左右都入到座,唔算好耐。花膠太史蛇羹,幾足料但係唔夠熱豬扒擔擔麵,豬扒厚實同夠脆,擔擔麵都好濃郁小籠包比較失色,上到檯已經穿晒生炒糯米飯好足料,炒得夠乾身總體黎講都味道非常好,份量較少,可叫多款唔同既野食

花膠太史蛇羹,幾足料但係唔夠熱

豬扒擔擔麵,豬扒厚實同夠脆,擔擔麵都好濃郁

小籠包比較失色,上到檯已經穿晒
生炒糯米飯好足料,炒得夠乾身

總體黎講都味道非常好,份量較少,可叫多款唔同既野食

本以為蛇羹會係本店特色可能內心期望太高,蛇羹偏鹹,價錢偏貴,性價比差失望招牌雙色蟹膏撈麵非常正份量唔細,蟹膏味足。臘味蟹肉蛋白炒飯是驚喜飯粒軟硬度剛好,無油膩感。仲有啲附帶蟹肉的鮮甜餐廳收取茶位費的同時都會有收+1 服務費。總體而言,價位偏高。
失望
蛇羹

招牌雙色蟹膏撈麵非常正
份量唔細,蟹膏味足。

臘味蟹肉蛋白炒飯是驚喜
飯粒軟硬度剛好,無油膩感。仲有啲附帶蟹肉的鮮甜

臘味蟹肉蛋白炒飯

2023-10-07
臘味蟹肉蛋白炒飯
2023-09-08 355 views
同朋友行新城市見到呢間四季芬芳之前都有食過,覺得呢間啲水準唔錯可以再食我覺得呢間有得嗌埋點心真係幾好有飯有面有點心,又唔使去茶樓嗰啲迫又乾淨企理啲嗌咗個黑松露小籠包,上邊有啲汁(係醋)想食嘅人撳一下就可以啦其實都幾方便,同埋影得幾有特色黑松露味啱啱好配小籠包,幾好味呢個係蟹粉豆苗豆苗都幾嫩口蟹粉好足值得再encore當然唔少得有邪惡嘅美祿恐龍🦖見到佢有得揀燉湯咁就揀返個花膠百合燉水鴨味道鮮味十足再encore都可以雙重黯然銷魂煲仔丼流心蛋海南雞扒煲仔丼啲煲仔丼,做得好出色忍唔住口,食晒成個呢間嘅整體水準都好好如果有時見到冇乜人排隊可以唔使諗即刻入去開飯
同朋友行新城市
見到呢間四季芬芳
之前都有食過,覺得呢間啲水準唔錯
可以再食

我覺得呢間有得嗌埋點心真係幾好
有飯有面有點心,又唔使去茶樓嗰啲迫
又乾淨企理啲

嗌咗個黑松露小籠包,上邊有啲汁(係醋)
想食嘅人撳一下就可以啦
其實都幾方便,同埋影得幾有特色

黑松露味啱啱好配小籠包,幾好味

呢個係蟹粉豆苗
豆苗都幾嫩口蟹粉好足
值得再encore

當然唔少得有邪惡嘅美祿恐龍🦖

見到佢有得揀燉湯
咁就揀返個花膠百合燉水鴨
味道鮮味十足再encore都可以

流心蛋海南雞扒煲仔丼

啲煲仔丼,做得好出色
忍唔住口,食晒成個

呢間嘅整體水準都好好
如果有時見到冇乜人排隊可以唔使諗即刻入去開飯

2023-08-21 205 views
香酥豬扒是這道擔擔麵的亮點之一。炸至金黃酥脆的豬肉扒外酥內嫩,口感十分美妙。它的香脆質地為擔擔麵增添了額外的飽足感和口感層次。擔擔麵本身已經有著獨特的辣味和豐富的湯汁,而加入香酥豬扒後,豬肉的香氣和酥脆的口感使整道菜更加豐富。辣味、花椒和花生醬等調味料與豬肉的風味融合在一起,營造出更加鮮美的味道。除了豬扒之外,擔擔麵還會添加其他配料,如麵條、湯汁、蔥花和花生碎等。這些配料組合在一起,提供了豐富的口感和層次。豬扒的肉質和酥脆的外殼與其他配料相輔相成,使整道菜更加美味。