Restaurant: Four Seasons Fun Fong
Terms & Details:
2023-08-19 279 views
其實系見到蛇王芬同埋蔡瀾個名眯試下嘍。服務- 排隊得我地兩個,等左五分鐘都無客人走眯再問,原來有位,其實入去系有一張空的兩人檯同一張四人檯。- 有你無你就隊壺茶落來,其實我系叫咖啡,點解要無端端比多比杯茶錢,另外又要加一服務費。- 網上話3點半到5點半休息,但睇到315開始差不多所有夥計已經開定餐系頭先張4人檯,嘻嘻哈哈系度食其他鋪頭的食物,有兩個客人入來都懶理,到我地埋單門口外面亦無寫系休息時間。- 吾知道系眯個廚房系另一個鋪頭準備,見到所有”無蓋的”送餐食物都系由鋪頭”外”另一個地方,經過好多人的商場走廊和洗手間走廊出口,再送入來餐廳,都幾擔心中間的衛生受影響。金牌咖啡($26)1分- 1分鍾吾使就到,但睇到無煙,飲落亦吾夠熱。- 吾夠咖啡香味,好甜好稀好似水咁。潤腸鹹水角($39)3分- 一塊凍的潤腸放系黑色的鹹水角上面,- 鹹水角系熱辣辣,脆得來又吾會黐口,涵料吾系平時鹹水角一樣,還似有潤腸等,幾好食。生炒糯米飯($59)3分- 炒得幾乾一粒粒,但比較多油- 吾夠臘味比較齋

其實系見到蛇王芬同埋蔡瀾個名眯試下嘍。

金牌咖啡($26)1分

- 1分鍾吾使就到,但睇到無煙,飲落亦吾夠熱。

- 吾夠咖啡香味,好甜好稀好似水咁。

潤腸鹹水角($39)3分

- 一塊凍的潤腸放系黑色的鹹水角上面,

生炒糯米飯($59)3分

- 炒得幾乾一粒粒,但比較多油

- 吾夠臘味比較齋

潤腸鹹水角
生炒糯米飯
2023-08-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2023-08-16 199 views
我最近光顧了一家名叫「四季芬芳」的餐廳,點了他們招牌菜「雙重黯然銷魂煲仔丼」。當服務生端上這碗煲仔丼時,我立刻被它的外觀所吸引。煲仔丼以小巧精緻的陶瓷鍋盛載,煮得恰到好處。從煲仔散發出來的香氣充滿著濃郁的叉燒味道,令人垂涎欲滴。煲仔丼上的米飯煮得恰到好處,每一粒米飯都充滿了鍋底的湯汁和各種食材的香氣。米飯本身吸收了湯汁的滋味,帶給整個菜品更豐富的口感。
  • 雙重黯然銷魂煲仔丼
2023-08-15 199 views
ㄧ直堅信食療養生的重要性,平時飲食食材選擇都會比較留意,中藥入菜更是我喜愛之一🫶🏻.大家知道蛇入菜可養身,蛇性味平、善行氣活絡、增強免疫力,四季都能食用。而且實驗室研究出高濃度的蛇肉🐍可以預防細胞病變、可治療中風,目前已成為新ㄧ代抗生素的研究熱點🔥,是不是立馬知識普及💁🏼‍♀️誰說蛇羹只能秋冬?.在香港吃蛇羹已經是遊客口袋名單必吃美食之ㄧ,尤其最出名的『蛇王芬』米其林粵菜蛇宴餐廳,也成為遊客的美食景點。但今天我要來試試同系列年輕創新的餐廳【四季芬芳】以蛇推出的春夏養生料理✨.🌼燕窩蛇湯燉節瓜盅蛇骨配上夏季食材節瓜扣釀入帶子、蝦仁、瑤柱,再配上滋補養顏嘅燕窩,味道鮮甜美味。.🌼藥膳醉乳鴿王醉雞吃過醉乳鴿還是我第一次嘗試,乳鴿於行氣活血的當歸杞子花雕酒中浸泡,相當補身。酒香入肉,一口滑嫩,ㄧ人ㄧ隻真的對我來說小case😜.🌼太子蔘帶子餃太子蔘配上帶子肉加入蝦滑,整體口感爽滑還帶點蔘香.🌼紅菜頭素餃都知道紅菜頭有抗氧化作用,所以用了紅菜頭作餃皮包入素食食材雞髀菇、冬菇、杞子的餡料,健康美味又養身.🌼菊花蝦餃以清熱解毒的菊花入餃皮令餃皮成淡淡金黃色,包上蝦肉,清甜爽口.🌼翡翠蘆筍餃這個內餡食材很
ㄧ直堅信食療養生的重要性,平時飲食食材選擇都會比較留意,
中藥入菜更是我喜愛之一🫶🏻
誰說蛇羹只能秋冬?
在香港吃蛇羹已經是遊客口袋名單必吃美食之ㄧ,
尤其最出名的『蛇王芬』米其林粵菜蛇宴餐廳,
也成為遊客的美食景點。
但今天我要來試試同系列年輕創新的餐廳【四季芬芳】
以蛇推出的春夏養生料理✨

🌼燕窩蛇湯燉節瓜盅

🌼藥膳醉乳鴿王

🌼太子蔘帶子餃
太子蔘配上帶子肉加入蝦滑,整體口感爽滑還帶點蔘香

🌼紅菜頭素餃
🌼菊花蝦餃
🌼翡翠蘆筍餃
這個內餡食材很豐富喲!特別加入有助清肺止咳,入心經,寧心安神的百合融合豬肉、雞髀菇、秀珍菇、蘆筍切碎作餡,又是款美味的食療菜色

🌼紫椰菜臘味粒蟹肉蛋白炒飯
啖啖蟹肉配上蛋白、粒粒臘肉、紫椰菜的炒飯,粒粒分明好有鑊氣,清爽不油膩的口感最適合夏天

🌼太史蛇羹酥
這可是我全餐的最愛,整盤吃光也沒問題!
酥脆不油膩的酥皮包裹這滿餡的蛇肉,又Juice 又鬆化的口感,太美味了🤤

🌼黑芝麻豆沙包
用竹炭粉做包子皮,將黑芝麻、麻蓉與豆沙蓉三種混合出美味的爆漿流沙餡料。

🌼 橙皮蓉柑桔包
別看它只是可愛吸睛的橘色🍊外表,食材的選用非常講究的。用橙皮蓉作包子皮,內餡包入含大量維生素C與多種抗氧化物的柑桔混入豬肉,可愛又健康美味😋還能消炎止痛、除痰止咳呢😜✨
這個也是我的最愛🫶🏻煎的外脆包衣ㄧ口咬下多汁的內餡,太邪惡了🤤

整餐下來都很滿意,而我現在最想要再吃的是「太史蛇羹酥」,
流口水🤤了啦!!妳們ㄧ定要試試!
  • 太史蛇羹酥
  • 咸柑桔生煎包
2023-08-14 3849 views
「蛇王芬」這個名字,大家絕對不會感到陌生,這間百年老店更是不少中環之友的飯堂,這間走年輕人路線的「四季芬芳」,就是「蛇王芬」首間走年青人路線的分店。 甫進店內即時感受到那時尚中又不失傳統的原素,集古至今的走進了「四季芬芳」,帶點潮味又不失傳統的中式裝潢;雖說是年青新線路,門口郤有蔡瀾所贈的「四季芬芳」題字,大家記住來打打卡呀!今年是「蛇王芬」83 週年紀念,更請了香港註冊中醫師郭瑩瑩,特別為食客,提供非常適合春夏清補之用,又具有調理作用的養生美饌,個人試過覺得真不錯。燕窩蛇湯燉節瓜盅「燕窩蛇湯燉節瓜盅」拼「紫椰菜臘味粒蟹肉蛋白炒飯」話明是養生菜式。便是以「蛇王芬」的經典蛇羹作為藍本,蛇湯以蛇骨、 雞肉、豬肉等新鮮食材熬煮半日而成;節瓜則先挖去瓜肉,釀入帶子、蝦仁、瑤柱和袪濕的生熟薏仁等,原盅燉煮 2-3 小時。蛇湯營養豐富,節瓜祛濕消暑,還加入潤肺滋陰的燕窩,大補元氣,此菜式更是參考中醫師的建議於燉湯中加入玫瑰花瓣,氣味更為清香,善能疏肝理 氣而解鬱,非常適合春夏飲用,清補而不燥。 臘味粒蟹肉蛋白炒飯這個「蛇及臘味」新套餐,除了足料蛇湯外,還有配上臘味粒蟹肉蛋白炒飯,加入紫椰菜及陳皮絲
燕窩蛇湯燉節瓜盅
臘味粒蟹肉蛋白炒飯
這個「蛇及臘味」新套餐,除了足料蛇湯外,還有配上臘味粒蟹肉蛋白炒飯,加入紫椰菜及陳皮絲,清新爽口,大大減低臘腸的油膩感,米飯粒粒分明,非常的滋味。
太史蛇羹酥
必試的「太史蛇羹酥」,這個 便是以「蛇王芬」的傳家寶當重新演譯,蛇肉不但營養價值高,脂肪含量低及含豐富蛋白質,據Gigi表示,先將蛇羹湯水凝固成為啫喱肉凍,再以酥皮包起並炸至金黃色,外層酥香可口,內裡保留蛇羹的原汁原味,別有一番風味!這個工序繁複的美點,在坊間已失傳了,幸好這裏保留了這人間美食,所以以品嘗得到。
翡翠蘆筍餃
餃皮晶瑩翠綠的翡翠蘆筍餃,饀料內有豬肉、雞髀菇、秀珍菇及蘆筍切碎,並加入中醫師提議的百合作為餡料;百合清潤,有助清肺止咳,更可紓緩因壓力大而引致失眠多夢的香港人。入口即嘗到蘆筍的鮮脆,鮮肉多汁,爽口又美味。
菊花蝦餃
這款蝦餃最精妙之處是聽從中醫師建議將菊花入饌,名副其實的做到皮薄餡靚,薄薄的蝦餃皮透出淡淡的金黃色, 入口蝦肉爽口彈牙,還滲出陣陣的菊花,絕非一般的蝦餃,口感極佳,絕 對是實而不華的地道點心。
紅菜頭素餃
不用多說大家都知道紅菜頭具補血之效,這款紅菜頭素餃最合素食人士細嘗, 饀料有紅菜頭、雞髀菇、冬菇及杞子,滋補肝腎,入口時蔬菜的原汁原味,清甜好味。
太子參帶子餃
加入了矜貴鮮甜的帶子餃,還混入中醫師推介的太子參粉,性平,味甘,益氣健脾,生津潤肺,氣陰雙補,入口即嘗到甘香味濃,鮮味十足。
橙皮蓉柑桔包
 單看賣相已攞滿分,入口更是不得了,以豬肉與鹹柑桔作餡料,並加入橙皮蓉在麵粉中成橙橙的柑桔包,只能講句好好味。
黑芝麻豆沙包
加入竹炭粉成炭的黑芝麻豆沙包,餡料以黑芝麻、 麻蓉和豆沙蓉混合而成,一口咬下鬆軟的包,即時爆漿流沙,滿口都是香濃芝麻氣味,香飄四溢。
藥膳醉乳鴿王
這道非常好味的菜式,乳鴿入口肉質嫩滑,中醫師建議加入當歸和杞子,浸泡在醬汁內一整晚至入味,上碟時淋上紹興花雕酒,滿口都是鴨肉的鮮甜和迷人的酒香中。
2023-08-04
  • 桃膠雪梨
  • 蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯
  • 太史蛇羹酥
  • 紅菜頭素菜餃
  • 菊花蝦餃
  • 太子蔘帶子餃
  • 黑炭芝麻豆沙包
第一次食呢間野,點左佢咩半筋半肉面,食到一半發現有條咁既毛,🤮🤮咁曲既,一睇就似係人身上既毛,叫侍應過黎一口咬定係牛毛。🤡首毛我一睇就覺得唔係牛毛,第二,就算係牛毛咁都代表你地冇處理干淨!一句唔好意思都冇,完全唔想理我咁,態度極差!!隔壁台個男人又係度投訴另一樣野,但佢惡好多,條友即變面變到態度勁好 平心而論個面都好差,牛肉完全咬唔開,真係咬唔開!!😸仲要收10%服務費,服務條毛😀😀😀仲要茶錢10蚊一位。一盅湯80 90蚊,原來仲細過我🎃屋企隻碗,湯料雞飼料咁少。兩個人食左300幾同一肚氣dllm!會叫所以朋友唔好黎食。

「牛」毛面👎🏼👎🏼👎🏼
牛毛👎🏼面
2023-08-11
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2023-07-23 219 views
那天跟朋友去沙田行街,在想著食甚麼的時侯,就到這一家店,如果我自己進去,肯定不進去因為就怕舖面上一個字:蛇😂。但進去後發現很多食物很好食而且還幫在飲料上有幫你滋潤滋補一下,先說說舖的裝修,如果要拍照還是有點特式的,綠綠紅紅的舖門,像那種馬來西亞的特式顏色,進去後連餐具都是設計過,桌上還有茶壺,挑刻上都用了點心思,後來慢慢放闊心後發現環境不是我想中這麽可怕,還帶,我倆點了2個食物,我叫了一個飯,一個是面,而且碗都有點特式,面的份量足夠一個人,但碗就特別大😂😂來到時還嚇了一跳已為很多,誰知看清楚份量不太多,飯來的時候像一個煲仔飯的樣裡面的材料很足。我們那天還是平日,還送一個飲料,飲料用了四季,瓶子上還寫了一對聯押了韻,“養生有方,常飲健康,四季芬芬”十分有意思。
2023-07-22 144 views
喺附近返工差唔多食勻晒咁多餐廳,所以今日試吓喺呢度食午餐。午餐時間一嚟到好空曠,冇咩幾台客喺度,後來先越來越多。我本身食量唔大,所以揀咗個撈麵食。見佢有個蟹粉撈麵,好似幾特別,所以就落單。首先已經等咗成四個字都未上嚟啦。整得勁慢,我朋友個排骨擔擔面已經好快嚟咗。吹兩吹終於嚟到,一上黎個樣已經同我想像中唔同。佢啲蟹肉同蟹膏同啲撈麵完全係三樣嘢嚟嘅。樣樣嘢都唔夾,完全冇乜落到調味,個面係類似米線啲面煮熟咗劈喺度。啲蟹肉直頭食到有啲腥味,個撈麵本身已經冇落調味,面又發晒水咁。完全唔係撈麵。我開始攪勻晒啲蟹肉同啲面,食落去勁難食!啲蟹膏就甜甜地,勉強令到啲面食得入口,但係真係整體來講都係好難食。呢啲咁嘅嘅嘢賣我$139仲要+1差唔多$150先出去。呢間舖頭我以後都唔會再幫襯。

蟹肉蟹膏撈麵
2023-07-16 143 views
唔係秋冬先要嚟進補嫁,只要識得適當運用食材,其實四季都可以食療進補😎 四季芬芳以蛇宴為名,而剛剛轉季至初夏,四季芬芳就推出了全新嘅春夏養生料理👍🏻燕窩蛇湯燉節瓜盅夏天新品燉蛇湯,用上蛇骨、雞肉、豬肉等新鮮食材熬煮而成,原粒節瓜扣釀入啲,帶子、蝦仁、瑤柱等,令整體鮮味提升許多,再配上滋補養顏嘅燕窩,簡直係女士恩物👍🏻😎紫椰菜臘味粒蟹肉蛋白炒飯炒飯質素絕不遜色,粒粒分明好夠鑊氣,指椰菜絲加上臘味粒同蟹肉蛋白炒起上嚟又唔覺好油膩,而且比臘味糯米飯更清爽更適合夏天食用藥膳醉乳鴿王醉雞就食得多,醉乳鴿就第一次食,原隻乳鴿已經切成細細件,喺擺盤上都花咗心機,再排成乳鴿形狀😲第一啖食落去已經感覺到好滋補,因為乳鴿先浸於行氣活血嘅當歸杞子花雕酒中,超級入味而且酒味濃厚足料,乳鴿肉質嫩滑,好補身XO醬蜜豆百合炒帶子蜜豆爽脆清甜,百合清新、帶子份量足夠新鮮,加上用惹味嘅XO醬炒至剛熟,送飯一流😋原味小籠包除咗原味,仲有好多其他創新口味,但想試真功夫就梗係揀原味啦,黑醋醬細細枝插係小籠包上,可以直接擠入去小籠包內,加埋湯汁更滋味😋太子蔘帶子餃大大粒即叫即蒸,帶子餃除咗有帶子肉外仲加入蝦滑,令整體口感更爽口彈

燕窩蛇湯燉節瓜盅

紫椰菜臘味粒蟹肉蛋白炒飯

藥膳醉乳鴿王

XO醬蜜豆百合炒帶子

原味小籠包

太子蔘帶子餃
大大粒即叫即蒸,帶子餃除咗有帶子肉外仲加入蝦滑,令整體口感更爽口彈牙

翡翠蘆筍餃
一客兩件就夠哂數,餃皮煙煙韌韌十分Q彈,內餡調味足夠,唔需要再沾其他醬汁

2023-07-09 166 views
🔸雙重黯然銷魂煲仔丼煲仔飯係炒飯底,幾驚喜~ 銷魂位係叉燒肉質都唔錯,仲係溫泉蛋,撈埋一齊食係幾滿足😛.🔸酸菜魚湯麵一上枱見到個碗咁大,嚇左一跳😂 唔止個碗大,份量仲好多!個麵應該夠兩個女仔食,湯底都幾夠味😆 除左酸菜魚,仲有大菇都整得幾入味,食曬d魚用佢黎撈麵食都唔錯.🔸桃膠菊花桂花雪梨茶好健康既配搭,唔會好甜,岩養生人士飲😗.🔸黑糖三棗桂圓薑母茶飲落幾夠薑味,飲得出材料幾足,唔係得黑糖味☺️
🔸雙重黯然銷魂煲仔丼
🔸酸菜魚湯麵
🔸桃膠菊花桂花雪梨茶
好健康既配搭,唔會好甜,岩養生人士飲😗
🔸黑糖三棗桂圓薑母茶
飲落幾夠薑味,飲得出材料幾足,唔係得黑糖味☺️
2023-07-03 123 views
到新城市廣場的一田購物日,在商場看到這間裝修格局很内地的餐廳。(前) 溏心蛋海南雞扒煲仔拌麵 $79 (另收茶錢加一) 有溏心蛋、肉碎、3小塊雞扒、木魚絲、蔥、麵條(後) 雙重黯然銷魂煲仔丼 $89 (另收茶錢加一)有溏心蛋、兩種煮法的肥腩肉、木魚絲、蔥、飯.整體食物偏鹹偏油。.四季芬芳 (沙田)沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓363A號舖
(前) 溏心蛋海南雞扒煲仔拌麵 $79 (另收茶錢加一)
有溏心蛋、肉碎、3小塊雞扒、木魚絲、蔥、麵條
(後) 雙重黯然銷魂煲仔丼 $89 (另收茶錢加一)
有溏心蛋、兩種煮法的肥腩肉、木魚絲、蔥、飯
整體食物偏鹹偏油。
四季芬芳 (沙田)
沙田沙田正街2-8號新城市廣場三期3樓363A號舖
2023-07-01 135 views
📍四季芬芳by 蛇王芳.單看門面已經好有特色,除咗奪目嘅湖水綠同紅色嘅配搭,仲有霓虹燈牌,帶出復古嘅感覺。.食物種類屬於新派中菜,小食賣相幾精緻,主食份量十足!❣️酸菜魚❣️招牌雙色蟹膏撈麵❣️雙重黯然銷魂煲仔丼❣️灌雞湯百花丸❣️原味小龍包❣️蘿蔔絲酥餅❣️椰絲凍小白兔.必食推介「招牌雙色蟹膏撈麵」,有大量蟹粉,仲有類似日式嘅蟹膏甲羅燒,蟹味濃郁,鍾意食蟹嘅朋友唔可以錯過。.「灌雞湯百花丸」亦都係必點嘅招牌小食,百花丸彈牙爽口,外皮炸至香脆,仲有吸管灌入雞湯,好juicy✨..
📍四季芬芳by 蛇王芳
食物種類屬於新派中菜,小食賣相幾精緻,主食份量十足!
❣️酸菜魚
❣️招牌雙色蟹膏撈麵
❣️雙重黯然銷魂煲仔丼
❣️灌雞湯百花丸
❣️原味小龍包
❣️蘿蔔絲酥餅
❣️椰絲凍小白兔
2023-06-30 87 views
放假日 好耐無去過新城市 於是乎捉左肥媽出去行到攰 又係時候醫下肚早前病左成個月 身體差到一個點見到有蛇羮可以補補身 即入🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️🐍蛇羮套餐花膠太史蛇羮 + 蛇王芬臘味生炒糯米飯🍚碗面有滿滿嘅花膠😍蛇肉同各款配料都切得幼細 蛇肉軟滑細緻 食落啖啖肉🍚臘味生炒糯米飯個飯炒得好香 啖啖臘味😋仲有多多花生🥜 愈食愈香口兩啖蛇羮 一啖糯米飯 真係絕配😌🍜酸菜石斑魚湯麵個碗仲大過我個頭🤣🤣湯底酸中帶辣 愈食愈開胃🤤石斑魚塊都幾多 嫰滑無骨 吸哂啲湯😋個麵底好好食 好似米線 但又唔係米線總知就好好味係新城市二百零蚊埋單 兩個人食到飽飽 抵👍🏻
放假日 好耐無去過新城市 於是乎捉左肥媽出去

個麵底好好食 好似米線 但又唔係米線
總知就好好味

係新城市二百零蚊埋單 兩個人食到飽飽 抵👍🏻
2023-06-29 84 views
專登慕名而來打卡呢間創新中菜館環境已經非常靚同有特色蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯$59炒飯夠乾身唔油膩,每啖都食到臘腸、蛋白、蟹肉,足料得黎每樣味道都好分明又好夾。冬瓜瑤柱燉響螺$79非常鮮甜,冬瓜同螺肉嘅味滲曬入湯,燉得火候啱好,湯料唔會散曬。藥膳醉鴿$129好有心思切件再還原擺盤,影相視覺一流,鴿肉滿滿嘅酒同藥膳味,好香好滑。涼拌花甲$79最意象不到係呢個涼拌菜,竟然打卡感滿滿,不但賣相好味道都非常好,每隻花甲都啖啖肉,而且酸辣開胃,底下嘅青瓜亦爽脆新鮮。店員一拎上檯記得要拎定相機準備,一倒水落乾冰😍嘩 視覺衝擊不愧可以令人專登到訪。菊花蝦餃$34本來以為係視覺上有菊花感,點知入口都有淡淡菊花清香。原味小籠包$29新派食法,將醋擠落肉餡內,一口咬落去全部都係湯汁,醋味會係咬到肉時先食到,完全唔會影響湯汁
專登慕名而來打卡呢間創新中菜館

環境已經非常靚同有特色

蛇王芬臘腸蟹肉蛋白炒飯$59

冬瓜瑤柱燉響螺$79

藥膳醉鴿$129

涼拌花甲$79

菊花蝦餃$34
本來以為係視覺上有菊花感,點知入口都有淡淡菊花清香。

原味小籠包$29
2023-06-28 85 views
同朋友去沙田行街,行到肚餓就去咗呢間餐廳食野,餐廳內紅藍色為主調,感覺新舊融合,裝修頗有特色,睇返餐牌除了招牌蛇羹之外,都好多選擇夏天熱辣辣,首先點返杯水果茶,份量十足,水果都係新鮮即切,見到豐富嘅色彩就有滿足感招牌嘅蛇羹湯汁濃郁順滑,不會油膩,感覺清爽,夏天冬天都岩食,另外花雕醉雞,雞肉鮮嫩柔軟,花雕酒滲透了整個雞肉中,岩哂係炎炎夏日食主食點了雙重黯然銷魂煲仔丼,有齊腩肉、叉燒,腩肉肥瘦均勻,叉燒唔會太肥,最驚喜係有炒飯底,令整個飯升級,加埋蛋汁混合,色香味俱全點心就點了原味小籠包同埋潤腸糯米燒賣,小籠包賣相佳,包住嘅湯汁令味道更好,潤腸好香,糯米燒賣好大粒,一啖食唔哂,見到有臘味生炒糯米飯,下次一定要試下

2023-06-23 113 views
蛇王芬呢間香港老字號相信好多人都知,但原來佢地有一間相對較fusion嘅「年輕版」— 四季芬芳,都一樣連續多年榮獲米芝蓮推介~😙同以粵菜為主,裝修特別營造出二舊老香港冰室味道,霓虹燈招牌,懷舊雅致格局,幾有feel🥰~而呢度除左必有的蛇羹,亦有不少特色菜同點心,例如清熱解毒菊花蝦餃,彈牙鮮蝦加入平肝明目的菊花,食出淡淡花香🌼灌雞湯百花丸賣相好似一粒荔枝,同樣爽口彈牙,𥚃面餡料除咗有鮮蝦外,更有流汁雞湯,非常有趣🐓三色小籠包亦好有賣相🥟,有小唧管把醋都唧進去,不用擔心夾起點醋果下會爛,好貼心。三種不同口味嘅小籠包,包括原味、麻辣、同黑松露,每樣各2粒,可以開心share~味道亦濃郁😋第一次食膶腸鹹水角,黑色嘅鹹水角又估唔到好香口,外層香脆又煙靭,加埋膶腸油香感爆發。仲有一提的當然係呢個無得輸嘅招牌雙色蟹膏撈麵🦀。麵條細而有彈性,配埋蟹膏和蟹肉,味道非常鮮美,最特別係佢個蟹膏係上海+日式,上海式蟹黃+日式甲羅燒,仲有一隻蛋,撈埋一齊口感豐富,而且都幾大碗, 2人份量都可以,好味😋

仲有一提的當然係呢個無得輸嘅招牌雙色蟹膏撈麵🦀。